annaif 325 Posted November 30, 2013 Annaif, też o tym czytałam... Zadziwiająca zbieżność. xDD tak zadziwiająca... ;) Share this post Link to post Share on other sites
Maciek 1188 Posted November 30, 2013 Rhapsody of Fire – Dark Wings of Steel Właśnie wyszła. To sprawdzian dla włochów jak sobie poradzą bez swojego wieloletniego lidera, którym był Luca Turilli. Poradzili sobie średnio na jeża, są perełki i są mielizny. Prawdę mówiąc, to lepiej wypadł Luca z zeszłoroczną płytą swojego Rhapsody. No ale do rzeczy. Przede wszystkim to płyta odchodząca od symfonicznego power metalu czyli stylu tak znamiennego dla Rhapsody. Powerowy pęd zasilają może dwa numery. Reszta to utrzymane w wolnym, tudzież średnim tempie kompozycje lokujące się gdzieś w okolicach symfonicznego heavy metalu (momentami motoryka nawet przypomina po prostu mocny rock). Do tego dochodzą naleciałości progresywne, które jednak brzmią dość podobnie w wielu numerach. I to jest chyba główny zarzut, że brzmienia i aranże nie są aż tak bardzo zróżnicowane, parę razy miałem uczucie deja vu, jakbym słuchał tego samego numeru. O wstawkach barokowo-dawnych można zapomnieć, zamiast tego są wspomniane wcześniej klimatyczno-progresywne elementy, nie brzmi to źle ale to nie jest to. Ogólny klimat jest taki, że się ciutkę bardziej mrocznie zrobiło. Na plus dużo symfoniki, dużo partii śpiewa też chór, jest go mnóstwo. Gitary są zazwyczaj wolniejsze, ale ciut bardziej masywne jakby na modłę nowoczesnego heavy. Nie ma Turilliego więc ultra-melodyjnych neo-klasycznych zagrywek już nie ma, a były one niewatpliwą ozdobą albumów Rhapsody. Z drugiej strony, paradoksalnie odejście od dużej ilości power-metalowych galopad na rzecz heavy metalu jest czymś nowym, nawet jeśli melodyka nie jest tak porywająca. Wyrożnia się otwieracz po wstępie, utwór tytułowy i ballada na koniec. Sumarycznie mieszane uczucia, to nie jest zła płyta, ma parę naprawdę fajnych przebłysków, ale na razie max 6,5-7/10. Mimo wszystko po ostatniej wyśmienitej płycie rozczarowanie. Luca Turilli z zapowiedzianym na pierwszą połowę przyszłego roku albumem swojego Rhapsody, prawie na pewno przebije ten album. Share this post Link to post Share on other sites
Ares 1858 Posted December 6, 2013 Nowy teledysk In This Moment :) [video=youtube] Share this post Link to post Share on other sites
PaulaEija 1628 Posted December 9, 2013 Od dziś w Internecie oficjalnie nowy singiel Indiki: A Definite Maybe. [video=youtube]http://www.youtube.com/watch?v=knVOciErq_I&feature=youtu.be Jak dla mnie słabo, jak na zdolności całego zespołu. I tekst jest przeciętny, a muzyka to już w ogóle nie zachwyca. Miejmy nadzieję, że cały album nie będzie taki. (Stwierdzam, że po albumie, w którym paluszki maczał Tuomas Indice będzie trudno zrobić jakiś lepszy, ale cóż... Było producentów wielu...) Share this post Link to post Share on other sites
NightwishAnka 480 Posted December 19, 2013 [video=youtube] Share this post Link to post Share on other sites
NightwishAnka 480 Posted January 15, 2014 Była wokalistka Amberian Dawn oraz była wokalistka Xandrii i wyszedł taki efekt - [video=youtube] 1 Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 38 Posted January 15, 2014 Nowe wydawnictwo MOROWE - S http://www.musickmagazine.pl/material,morowe---s,1296.html Niebawem nowa płyta Frontside i Virgin Snatch oraz THY DISEASE no i wyczekiwany Behemoth - The Satanism Share this post Link to post Share on other sites
Guest Simo Posted January 25, 2014 Nowy album grupy Elysion - wydany wczoraj :) Próbka: [video=youtube] Share this post Link to post Share on other sites
NightwishAnka 480 Posted February 15, 2014 Tyr-Valkyrja Może to nie muzyczna nowość bo album ukazał się we wrześniu no ale dopiero teraz wzięłam się za jego przesłuchanie. To pierwszy album Tyr który przesłuchałam i robi na mnie dobre wrażenie. Porządne ciężkie folkowe granie, zapamiętywany głos wokalisty, fajne riffy i parę perełek. [video=youtube] [video=youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kHzzkRj2hXM Share this post Link to post Share on other sites
annaif 325 Posted February 18, 2014 Joe Satriani "Unstoppable Momentum" ok 40 zł. - nie wiem czy to nowość, przeczytałam o tym w gazecie (Angora, luty)-(dla mnie to coś nowego :) ) Share this post Link to post Share on other sites
NightwishAnka 480 Posted March 1, 2014 http://www.nuclearblast.de/en/label/music/news/details/3336981.equilibrium-arbeiten-an-neuem-album.html Equilibrium.... tyle premier ♥ Share this post Link to post Share on other sites
Ares 1858 Posted March 7, 2014 Świetna piosenka polecam gorąco. :D [video=youtube] Share this post Link to post Share on other sites
Ares 1858 Posted March 15, 2014 Jestem świeżo po przesłuchaniu nowego albumu Going To Hell. I jestem mega zadowolony. Świetnie dopracowany album z nuta pieprzu. Album ten TPR jest lepszy od poprzedniego debiutu mocniejszy to słychać. Młoda Taylor się rozwija pokazuje, że 20 latki nie graja och ach jaka ona jest jak np. Miley Cyrus... Gorąco Polecam. :) Share this post Link to post Share on other sites
98wercia 457 Posted March 15, 2014 Też przesłuchałam Going To Hell i jestem po prostu w 7 niebie (albo piekle). Zakochałam się najbardziej w "House on the Hill". Świetna płyta. 1 Share this post Link to post Share on other sites
NightwishAnka 480 Posted March 20, 2014 Nowy teledysk Indici : [video=youtube] Share this post Link to post Share on other sites
Milla 2534 Posted March 20, 2014 Rany, ludzie, przestańcie pisać "Indici", "Epici" i "Metallici", bo takiego zapisu nie idzie czytać inaczej niż z miękkim polskim "ci" na końcu ;_; IndiKI ;_; A o powyższej piosence napiszę coś, kiedy mój internet przestanie się buntować, bo na razie udało mi się odtworzyć pół minuty teledysku, a i to z trudem, po paru próbach. Share this post Link to post Share on other sites
Ares 1858 Posted March 20, 2014 Jakbyście chcieli nową piosenkę Arch Enemy z Alissą to podajcie e maila na priv. Zaręczam jest świetna. :) Share this post Link to post Share on other sites
PaulaEija 1628 Posted March 20, 2014 Nie podoba mi się, że na ostatniej płycie Jonsu zaczęła się rozbierać to dziwacznych kostiumów, wygląda w nich nieco jak gwiazdka pop, a nie uważam jej za taką. Piosenka też taka sobie... Za dużo syntezatorów. Share this post Link to post Share on other sites
kaspaza 0 Posted July 1, 2014 Going To Hell. - switny album jestem pod dużym wrazeniem. Nowości muzyczne Share this post Link to post Share on other sites
NightwishAnka 480 Posted July 2, 2014 [video=youtube] No to do 1 sierpnia :3 . 1 Share this post Link to post Share on other sites
Maciek 1188 Posted July 25, 2014 Zrobiona kiedyś lista tegorocznych premier, które chce przesłuchać. Na razie z powodów niezależnych ode mnie kiepsko mi idzie, ale może komuś się przyda :). ALESTORM – Sunset of the Golden Age ALWAID - Lactus Somniorum AMBERIAN DAWN - Magic Forest ANATHEMA – Distant Satellites ANCIENT BARDS – A New Dawn Ending ANETTE OLZON - Shine ARCH ENEMY - War Eternal ARJEN LUCASSEN/ANNEKE VAN GIERSBERGEN (THE GENTELE STORM) – Tba ARKONA – Yav ASTRA – Broken Balance AVALON – Angels of the Apocalypse AXEL RUDI PELL – Into the Storm BABYMETAL – Babymetal BEHEMOTH – The Satanist BIGELF – Into the Maelstorm BROTHER FIRETRIBE – Diamond in the Firepit BUDKA SUFLERA – panowie zakończyli karierę bez płyty na koniec - szkoda, bo miał być "drugi Cień..". CALIFORNIA BREED – California Breed CETI - Brutus Syndrome COSMOGRAF -Capacitor CRUACHAN - legenda folk metalu, prawdopodobnie wyda album w I połowie 2015. CRYSTAL VIPER -Possession DACCORD - III DELAIN – The Human Contradiction DIABULUS IN MUSICA – Argia DIARY OF DREAMS - Elegies in Darkness DYING PASSION - Transient EDGUY – Space Police ELUEVITIE - Origins ENEMY OF REALITY - Rejected Gods ENSIFERUM – podobna sytuacja co Cruachan. EPICA – The Quantum Enigma FLOR DE LOTO – Nuevos Mesias GAZPACHO -Demon HAGGARD – płyta oparta na baśniach braci Grimm i jej powstanie też chyba będzie baśnią.. ICED EARTH -Plagues of Babylon IMPERIAL AGE – Warrior Race IAN ANDERSON - Homo Erraticus LACUNA COIL – Broken Crown Halo LAME IMMORTELLE – Drahtseilakt LEAH – Tba LUCAS TURILLI RHAPSODY – Prometheus LYRIEL – Skin and Bones MOSTLY AUTUMN – Dressed in Voice OPETH – Pale Communion PAGAN ALTAR – Tba PENDRAGON – Men Who Climbs Mountains PHOENIX RAISING -Versus PINK FLOYD - The Endless River PYTHIA -Tba RAVENSCRY - The Attraction Of Opposites REVONTULET - Hear Me RIVAL SONS - Great Western Valkyrie RONNIE JAMES DIO -This is Your Life SABATON – Heroes SONATA ARCTICA – Pariah’s Child STREAM OF PASSION – War of our Own TARJA - Left in the Dark TARJA - Beauty and the Beat THE BIRTHDAY MASSACRE - Tba THERION – Tba TODESBONDEN – Tba TRANSATLANTIC – Kaleidoscope TUOMAS HOLOPAINEN – Music Inspired by Life and Times of Scrooge URIAH HEEP – Outsider VICTORIANS – Tba VOICIANO – Everflow WINTER IN EDEN - Court of Conscience WINTERSUN -Time II (jak już wiemy bliżej nieokreślona przyszłość) WHYZDOM – Tba WHITESNAKE – Tba WISHMASTERS - Beatrice WITHIN TEMPTATION – Hydra XANDRIA – Sacrificium YES - Heaven and Earth 6 Share this post Link to post Share on other sites
Invidia 621 Posted July 25, 2014 Tak sobie myślę, jeszcze nie słuchałeś płyty Tuo? XD I dobra lista, przyda mi się ^^ Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted July 26, 2014 Bardzo przydatna lista, dzięki Maciek:) Share this post Link to post Share on other sites
NightwishAnka 480 Posted July 26, 2014 ENSIFERUM – Tba WINTERSUN-Time II Ensiferum wyda nowy album na początku roku (tak przynajmniej ogłosili ) , a co do nowego Wintersun to jedyny Jari wie , kiedy się za to zabiorą , chyba ze dwa lata im to jeszcze zajmie :P . Share this post Link to post Share on other sites
Maciek 1188 Posted July 26, 2014 Dlatego pisze tba. Z tego co wiem album Time II jest już gotowy, leży sobie u Jariego na komputerze. Problemem jest tylko fakt, że Jari nie może znaleźć wytwórni, która wyda ten album. 1 Share this post Link to post Share on other sites