Maciek 1188 Posted October 14, 2014 Okay :). Zatem żeby nie ograniczać wyboru tylko do jednego gatunku, to będzie trochę szerszy. Zatem poproszę o coś z black metalu lub death metalu – jak kto woli. Dopuszczalne są też oczywiście wszelkie możliwe podgatunki tych stylów (i te melodyjne/klimatyczne, jak też te najbardziej rzeźnicze). :) p.s Tak uściślając, bo może komuś się wydawać, że nie słucha blacku czy deathu, ale w rzeczywistości może być inaczej, bo możliwości jest wiele: black/gothic, black/pagan, progresywny death metal, symfoniczne odmiany, industrial black, melodic death metal, thrash/death, blackgaze, ambient black i cala masa innych. Share this post Link to post Share on other sites
Freyja 228 Posted October 14, 2014 Co ja się będę zastanawiała, niech będzie to, bo i tak miałeś przesłuchać :P W sumie chyba najspokojniejszy (nie licząc Sanctimonius) numer na płycie, którą zresztą w całości polecam, ale ta atmosfera :devil: [spotify]spotify:track:5apHm2Ki0jO4GNBXgVhwmR[/spotify] Share this post Link to post Share on other sites
Adrian 3317 Posted October 14, 2014 [spotify]spotify:track:7IJwsO9bbRVL8IRWT1emxu[/spotify] Share this post Link to post Share on other sites
98wercia 457 Posted October 14, 2014 [video=youtube] Share this post Link to post Share on other sites
PaulaEija 1628 Posted October 14, 2014 Przez przypadek weszłam do tego tematu, bo z reguły ni mam pomysłu, a tak coś mnie tknęło. Nie słucham akurat tych gatunków, ale robię prezentację na religię i znalazłam przez przypadek ło takie coś: [video=youtube] Na wszelki wypadek sprawdziłam na wiki, czy zmieści się w kategorii i wygląda na to, że tak. Nie, żeby mi się podobało, ale nie słyszałam wcześniej o czymś takim: polskim blackmetalowym zespole z elementami kultury i religii słowiańskiej. ;) Share this post Link to post Share on other sites
Ares 1858 Posted October 15, 2014 Epicki black metal. :) [video=youtube] Share this post Link to post Share on other sites
Kuolema666 518 Posted October 15, 2014 Ukochane odmiany Kostuni zaraz po symfonicznym. :D Tu to bym mogła dawać i dawać propozycje. [video=youtube] 1 Share this post Link to post Share on other sites
Sami 3171 Posted October 15, 2014 A mówiłeś, że nie lubisz tych takich ekstremalnych, technicznych black i death metali. :) [video=youtube] Share this post Link to post Share on other sites
Sandra.K 16 Posted October 16, 2014 Dobre bo polskie ;) [video=youtube] Share this post Link to post Share on other sites
Evi 1960 Posted October 16, 2014 Generalnie nie słucham zbyt wielu przedstawicieli tych gatunków, ale mam swojego ulubieńca. Szanse mam pewnie marne, ale spróbować warto xD [video=youtube] Share this post Link to post Share on other sites
Maciek 1188 Posted October 17, 2014 Freyja – no tak z Rotting Christ zatrzymałem się kiedyś na Khronosie i późniejszego nigdy nie zgłębiałem (zresztą jak wiesz, wracam głównie do "A Dead Poem"). Zaskoczył mnie ten numer, szczególnie chóry. Czuję, że to będzie jeden z faworytów, bo klimat jest dokładnie taki, jaki u nich lubię, choć osiągnięty trochę innymi środkami. Adrian – bardzo dobry wybór utworu, bo In Sorte Diaboli to średniak w dyskografii DB, ale akurat otwieracz to najlepsza rzecz na płycie. Swoją drogą orkiestracje na krążku są z komputera, ale przy dzisiejszej technice w ogóle tego nie czuć. :) 98Wercia – lubię Arch Enemy. Myślałem, że może nawet ktoś da coś z nowej bardzo udanej płyty z Alissą. Lubię te szarpane riffy i potem melodyjną solówkę. Na plus, choć nie mam chyba zbytnio teraz ochoty na melodeath. ;) PaulaEija – z tego co napisałaś, pomyślałem, że to będzie black/pagan i pojawią się elementy folkowe, ale okazuje się, że ta pogańskość dotyczy chyba tylko tekstów. Niemniej niezłe, muzycznie typowy black metal i przynależna mu produkucja "low-fi, w lesie w piwnicy, 100 metrów pod ziemią" :D, plus za te kobiece akcenty pod koniec. Notabene nawiązania do wierzeń pogańskich i kultury ludów typu słowianie/ celtowie/ wikingowie itp, spotyka się nieraz w blacku, choć przede wszystkim jest to składnik nieodzowny pagan metalu, stylu który inkorporuje najczęściej owe blackowe środki wyrazu w stylistykę folk-metalu. Naevey – przy najlepszych chęciach nie jestem w stanie zaliczyć Drowning Pool nawet w pobliże klimatów black/death, to jest generalnie grupa alternatywno-numetalowa, a momentami po prostu (hard) rockowa. Zatem nie tym razem :). Ares – Summoning to zacny band, z dużą ilością symfonicznych klawiszy i charakterystycznych dla nich dość rozmytych riffów. Chóralne wstawki pod koniec. Epicka rzecz i ze świetnym klimatem. Również mocny punkt zestawienia. Kuolema - nie myślałem, że taka młoda niewiasta, takich rzeźników słucha. Swoją drogą wybrałaś wyjątkowo łagodny numer - jak na Gorgoroth oczywiście :P. Jest Norwegia, jest las, jest noc, są rogi, ogon i kopyta – ingrediencje gatunku – wszystko się zgadza. :D Dave – drugi raz Dimmu, zaiste też b.lubię ten utwór, praska orkiestra robi doskonałą robotę, ale póki co już się go w życiu nasłuchałem. ;) Sami – owszem nie lubię takiej totalnej, jednostajnej ekstremalnej sieczki w rodzaju Cannibal Corpse, ale black i death niejedno mają imię i mienią się różnymi odcieniami. Jakby patrzeć tak na całe spektrum, to wychodzi, że jednak sporo takich klimatów słucham. :) A ten kawałek Gojiry, dużo w nim klimatu, mimo że to estetyka thrash/death. Francuzi (poza palcami jednej, max dwóch rąk) nie mają szczęścia do kapel na poziomie, ale to chlubny wyjątek jest. Strzelające wstawki na gitarze koło 3 minuty rulez. Sandra. K – zespoł znam tylko z nazwy, bo jeden z jego liderów równocześnie gra w Lux Occulta (które b.lubię). Fajne granie, mimo że nowoczesny, techniczny death metal, to nie jest moja bajka, to miło było coś od nich posłuchać. Evi – Jaką muzykę może grać grupa o takiej nazwie?, ano musi grać death :P. Spodziewałem się czegoś w stylu Decide albo wspomnianych wyżej Kanibali, a wyszło, że to rejony melodic deathu. Całkiem przyjemny numer. Generalnie w tej zabawie mogłoby nie być punktacji, bo przecież nie o to chodzi, gdyż wygrywa każdy, bo dzieli się swoją muzyką z innymi. Z wielkim trudem wybieram.... Rotting Christ, głównie dlatego, że zaskoczył mnie ten numer, bo na ich wcześniejszych wydawnictwach takich chórów nie zanotowałem w ogóle. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Freyja 228 Posted October 17, 2014 Dziękować :-D Omajgat, omajgat i o co ja mam teraz poprosić? :ninja: Elektro-industrialowe okolicę sobie chyba daruję, bo wątpię czy będą jakiekolwiek propozycje :P No nic.. to chociaż niech będą elementy elektroniki - macie szerokie pole do popisu: alternatywny/indie rock lub pop, dance-punk (anyone? :happy: ). Ach i kobiece wokale mile widziane, aczkolwiek nie jest to wymogiem. Plus jedno zastrzeżenie: dziękuję za Florence (z zespołem), gdyż znam aż za dobrze ;) Share this post Link to post Share on other sites
98wercia 457 Posted October 17, 2014 [video=youtube] Share this post Link to post Share on other sites
Sami 3171 Posted October 17, 2014 [spotify] [/spotify] Share this post Link to post Share on other sites
Milla 2534 Posted October 18, 2014 [video=youtube] Julka, kocham Cię :3 Share this post Link to post Share on other sites
Kuolema666 518 Posted October 18, 2014 Ja nie wiedzieć czemu akurat PAIN, ale jakoś mi się z tematyką elektroniki kojarzy. :D Jakieś takie industrial metal, ale nie do końca. xD [video=youtube] Share this post Link to post Share on other sites
Ares 1858 Posted October 18, 2014 [video=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ALnBjoOGHdY Share this post Link to post Share on other sites
Naevey 47 Posted October 19, 2014 Kasabian, może się spodoba (: Share this post Link to post Share on other sites
Duduś 49 Posted October 19, 2014 Brodka - Varsovie [video=youtube] 1 Share this post Link to post Share on other sites
Milla 2534 Posted October 22, 2014 Fruuuujoooooo... Żyjesz? Share this post Link to post Share on other sites
Lucid Dreamer 186 Posted October 24, 2014 Ten kawałek nowego zespołu jest całkiem niezły ;) Share this post Link to post Share on other sites