Piotrek 121 Posted January 25, 2013 Forumowa klasyka :D Co obecnie czytacie z własnej woli albo przez co brniecie przymuszeni przez nauczycieli/wykładowców i oczywiście Wasze wrażenia. Ja od kilku tygodni mam zastój jeśli chodzi o czytanie beletrystyki i 2 rozgrzebane powieści. Jedyną książką w której czytaniu robię postępy jest "The Languages of Britain" - czyli stare już dosyć (z 1. połowy lat 80.) studium języków używanych w przeszłości i obecnie na terenie Wielkiej Brytanii. Nie ma tu długich opisów dotyczących gramatyki, tylko rys historyczny i wiadomości socjolingwistyczne (kto używa(ł) danego języka, w jakim celu, co się z danym językiem stało albo dzieje obecnie). Fajnie jest mieć bibliotekę British Council o kilkanaście minut od domu :D Share this post Link to post Share on other sites
margoQ 88 Posted January 25, 2013 No, fajnie :P Ja tam czytam "Hobbita", buahahaha... Czemu? Bo podobał mi się film :P P.S. Jest to kolejne podejście do tej lektury, albowiem została ona już niegdyś przeze przeczytana, teraz to hm... względy porównawcze :P Share this post Link to post Share on other sites
Kaktuska 58 Posted January 25, 2013 Ja gdzieś pomiędzy Harperem, Stryerem, Sawickim, Traczykiem i Konturkiem przeczytałam właśnie 1, 2, 3, 4, 5, 7 i 9 część jakże ambitnej sagi-harlequina z wampirami w tle. Powieść to straszna, niedorzeczna i żałosna, jednak jak mile odmóżdżająca. Tytuł całości to Love at stake, autorką jest Kerrelyn Sparks. Share this post Link to post Share on other sites
KarolinaBlacking 29 Posted January 25, 2013 Obecnie Stieg Larsson - Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet. Uwielbiam kryminały, a ten się ciekawie zapowiada więc może mi się spodoba. Jeśli chodzi o ten rodzaj książek, to jestem wierną fanką Heninga Mankella i jego kryminałów, ale innym pisarzom też trzeba dać szanse, right ? ;D Share this post Link to post Share on other sites
violkaa 18 Posted January 25, 2013 Obecnie Stieg Larsson - Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet. Uwielbiam kryminały, a ten się ciekawie zapowiada więc może mi się spodoba. Jeśli chodzi o ten rodzaj książek, to jestem wierną fanką Heninga Mankella i jego kryminałów, ale innym pisarzom też trzeba dać szanse, right ? ;D Wszystkie 3 części Larssona są rewelacyjne. Aż sobie kupiłam, żeby kiedyś do nich wrócić ;) Ja też uwielbiam kryminały. Aktualnie czytam książki Darii Doncowej. Po prostu pierwszą przeczytałam przez przypadek i z chęcią sięgnęłam po następną...Czyta się fajnie :) Share this post Link to post Share on other sites
Maggie 338 Posted January 25, 2013 Kończę Wiedźmina Wieżę Jaskółki ( ah trzeba sobie przypomnieć :) ) . I zaczynam Dallas '63 - Stephena Kinga. Share this post Link to post Share on other sites
Piotrek 121 Posted January 25, 2013 "Dallas '63" bardzo mi się spodobało- pewnie nie aż tak bardzo jak niektóre klasyki "Króla", ale jest dobrze. Nie wiem co już czytałaś Kinga, ale spotkasz w pewnym momencie głównych bohaterów innej znanej powieści tego samego autora ;) Share this post Link to post Share on other sites
Maggie 338 Posted January 25, 2013 Nie wiem co już czytałaś Kinga, ale spotkasz w pewnym momencie głównych bohaterów innej znanej powieści tego samego autora ;) Tak wiem, np. z Nocnej zminay opowiadanie Dola Jerusalem została rozwinięta do Miasteczka Salem. W sumie to fajne :D . Share this post Link to post Share on other sites
Taiteilija 2754 Posted January 26, 2013 Powinnam czytać "Lalkę", ale co się odwlecze, to nie uciecze! Czytam sobie niezobowiązującą książkę z serii "Kroniki Wardstone: Cień Przeznaczenia" (dla wieku +10)! Serię zaczęłam czytać, kiedy jeszcze wliczałam się w +10, ale autor, jak to autor, ślimaczył się z wydawaniem kolejnych części i zdążyłam urosnąć, a seria nadal jest wydawana. Czytam ją jednak nadal, ponieważ napisana jest bardzo dobrze i naprawdę wciąga. Książka z gatunku dark fantasy dla młodego czytelnika, traktuje o Tomie Wardzie - młodym uczniu Stracharza (człowieka walczącego z istotami Mroku - taki łagodniejszy odpowiednik Wiedźmina). Książka pisana jest trochę w stylu dziennika, co ma niestety pewną wadę - jest pisana w pierwszej osobie liczby pojedynczej, a jest to jak wiadomo, rzadki trym narracji, więc czytelnik może początkowo odczuwać pewien dyskomfort. Mimo narracji oraz przedziału wiekowego, seria jak najbardziej zasługuje na to, aby ja polecić! :) Share this post Link to post Share on other sites
pawel27g 57 Posted January 26, 2013 Co teraz czytamy niusy z forum troche mnie nie było :p Share this post Link to post Share on other sites
Adrian 3317 Posted January 26, 2013 Co teraz czytamy niusy z forum troche mnie nie było :P Dobre, dobre. :) Kolega podsunął mi ostatnio książkę "Getting Things Done, czyli sztuka bezstresowej efektywności" Davida Allena. Cóż, najwyższy czas zacząć efektownie gospodarować czasem bo z tym ostatnio u mnie ciężko. :rolleyes: Share this post Link to post Share on other sites
motorade 118 Posted January 27, 2013 Skoro już o to chodzi to proszę i polecam: "Technologia i zastosowanie mikromechanicznych struktur krzemowych i krzemowo-szklanych w technice mikrosystemów". Świetna książka, opisana przystępnym językiem, Pan Profesor na wykładzie wykazuje się MEGA POTĘŻNĄ wiedzą w zakresie struktur krzemowo mikromechanicznych. Dzięki temu dowiecie się dlaczego w waszych telefonach ekran obraca się wraz z całym urządzeniem, albo w SE zmienia się piosenka po potrząśnięciu telefonem ;) To i wiele wiele więcej jest w tej książce. Share this post Link to post Share on other sites
Umentho 13 Posted January 29, 2013 Notatki i lektury (m. in. Herodota, Tukidydesa, Arystotelesa) na jutrzejszy egzamin. :) Ale ostatnio musiałem się odprężyć i zacząłem czytać "Orły Imperium" Simona Scarrowa. Share this post Link to post Share on other sites
margoQ 88 Posted January 29, 2013 Notatki i lektury (m. in. Herodota, Tukidydesa, Arystotelesa) na jutrzejszy egzamin. :) Znaczy się: trzymać kciuki? Share this post Link to post Share on other sites
Kaktuska 58 Posted January 29, 2013 Notatki i lektury (m. in. Herodota, Tukidydesa, Arystotelesa) na jutrzejszy egzamin. :) Ale ostatnio musiałem się odprężyć i zacząłem czytać "Orły Imperium" Simona Scarrowa. Też mam jutro egzamin z historii :P ...medycyny oczywiścia:confused::dodgy::huh::-(:( Share this post Link to post Share on other sites
Umentho 13 Posted January 30, 2013 Znaczy się: trzymać kciuki? Trzymać możesz, nie zawadzi. Jak zdam to najwyżej kiedyś piwo dostaniesz ;p @Kaktuska Ja nie mam egzaminu z historii ale z literatury greckiej ;) Share this post Link to post Share on other sites
margoQ 88 Posted January 30, 2013 Znaczy się: trzymać kciuki? Trzymać możesz, nie zawadzi. Jak zdam to najwyżej kiedyś piwo dostaniesz ;p Kiedyś??? Idzie wiosna, wakacje... Może kolejny koncert Ronniego i spółki?... :P Share this post Link to post Share on other sites
Umentho 13 Posted January 30, 2013 No wtedy kiedy się na jakimś koncercie spotkamy, niekoniecznie Ronniego - aczkolwiek ten jest najbardziej pożądany ;p Share this post Link to post Share on other sites
Piotrek 121 Posted January 31, 2013 Ja dzisiaj wypożyczyłem 2 książki: - "Islandia" z cyklu przewodników "Podróże marzeń", z racji zainteresowania tym krajem - "Orędzie. Tajemnica przyszłości" Roberta Preysa. bo zaintrygował mnie opis na tylnej okładce Share this post Link to post Share on other sites
pawel27g 57 Posted January 31, 2013 Plany plany plany i smsa xD Po za tym po mojej prawej stronie leży książka "2012: Wojna o dusze" Ja dzisiaj wypożyczyłem - "Orędzie. Tajemnica przyszłości" Roberta Preysa. bo zaintrygował mnie opis na tylnej okładce Jak najbardziej polecam świetna książka :) Ale nie będe zdradzał wątka :) Share this post Link to post Share on other sites
Piotrek 121 Posted February 25, 2013 Właśnie skończyłem "Tajemnicę przyszłości" i zastanawiam się czy będzie 2. tom- końcówka raczej nie brzmi jak zakończenie historii. Chyba, że autor chciał sobie zostawić furtkę ;) Skończyłem też czytać "The Psalm Killer". Normalnie nie czytam książek tak długo- szczególnie jeśli mi się podobają- ale tę akurat miałem wypożyczoną od początku grudnia. A w kolejce czeka już kilka innych :D Share this post Link to post Share on other sites
Evi 1960 Posted February 25, 2013 a ja właśnie zabrałam się za "Mądrości Shire - krótki poradnik jak żyć długo i szczęśliwie" - dostałam od siostry w prezencie świątecznym i jakoś do tej pory nie miałam okazji przeczytać, ale zapowiada się nieźle po dwóch pierwszych rozdziałach :) Share this post Link to post Share on other sites
Taiteilija 2754 Posted February 25, 2013 Ja (choć powinnam czytać "Lalkę" - nie mogę się zabrać) czytam sobie "Według The Rolling Stones" z czystej ciekawości. Po przeczytaniu ostatnio "Życia" Keitha Richardsa (ciekawa autobiografia, pełna zgryźliwości, luzu i bardzo wciągająca - szczególnie dla fanów Stonesów i Keitha, ale też dla fanów muzyki w ogóle, polecam) zainteresowałam się zespołem i postanowiłam sięgnąć po książkę bardziej demokratyczną, gdzie wypowiada się każdy członek zespołu i jego otoczenia. Bardzo interesująca lektura; dużo informacji o technicznej stronie tworzenia muzyki, historii muzyki, pełno zabawnych anegdot i ciekawostek o grupie. ;) Share this post Link to post Share on other sites
Izzy 699 Posted March 7, 2013 Jakiś czas temu nabyłem ''To'' Stephena Kinga. Poza ''Zieloną Milą'' nie czytałem, żadnych książek tego autora, ale wiele dobrego o nim słyszałem i postanowiłem zapoznać się z jakimś jego dziełem. Padło na ''To''. Przeczytałem połowę książki i według mnie jest bardzo wciągająca. Jak już skończę czytać to na pewno zapoznam się z jeszcze jakaś książką tego pana. I tu pytanie do fanów Stephena. Co byście polecili? Share this post Link to post Share on other sites
Evi 1960 Posted March 7, 2013 ja bym poleciła "Serca Atlantydów" i całą serię "Mroczna Wieża". nie są to jego typowe horrory, ale bardzo ciekawe i wciągające moim zdaniem. a z horrorów to "Miasteczko Salem" ;) 1 Share this post Link to post Share on other sites