Ares 1858 Posted August 26, 2013 Ja o niczym innym nie marze tylko o pięknej wycieczce po Finlandii ♥ Share this post Link to post Share on other sites
Lester 48 Posted August 26, 2013 Na wycieczke do Finlandii polecam http://www.koniecswiata.net/europa/finlandia/encyklopedia/ludzie-i-kultura/ Share this post Link to post Share on other sites
Adrian 3317 Posted August 27, 2013 Jeśli ktoś przymierza się do nauki fińskiego lub chce podłapać podstawy tłumaczone przez rodowitą Finkę, to polecam ten kanał na YT: https://www.youtube.com/user/FinnishPod101?feature=watch Tłumaczy prosto, dokładnie, łopatologicznie wręcz. :) Share this post Link to post Share on other sites
Nymphetamine 958 Posted August 29, 2013 'Metal glany Finlandię kochamy' ♥ Marze o wycieczce do tego kraju z kimś 'fajnym'. To kto jest fajny i mnie zabierze? XD haha 1 Share this post Link to post Share on other sites
annaif 325 Posted August 29, 2013 do Finlandii jadę w marcu, ale nie na wycieczkę :( tylko do pracy i to już po raz 5ty- jak ten czas leci ;) Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted August 30, 2013 annaif, po raz 5ty? To masz spora wiedzę na temat Finlandii- chętnie poczytamy. Może jakieś fotki- też chętnie obejrzymy:) Share this post Link to post Share on other sites
annaif 325 Posted August 30, 2013 Korzystam z internetu w telefonie więc mam ograniczone możliwości- nie mogę zamieszczać zdjęć. Mam kilka zdjęć na moim profilu na facebooku i na NK. Może później uda mi się dodać jakieś zdjęcia, ale są one "nudne".byłam w Suomi kilka razy, ale zawsze w tym samym miejscu i w tej samej pracy czyli w małej wiosce Lihavanpää 5km od Pertunmy(najbliższe miasto) i 56km od Mikkeli. Pracowałam w szklarni razem z moją matką i ciotką a ostatnio zamiast mojej ciotki był z nami mój wujek. To praca sezonowa, na 3 miesiące przy kwiatach w Reetantarha Oy. Share this post Link to post Share on other sites
Guest Morderczyni Posted August 30, 2013 Przejrzałam dziś dział "Literatura innych narodowości" w najbliższej bibliotece i znalazłam fińską książkę. "Kobieta ze śniegu", Leena Lehtolainen. Share this post Link to post Share on other sites
annaif 325 Posted September 4, 2013 Przejrzałam dziś dział "Literatura innych narodowości" w najbliższej bibliotece i znalazłam fińską książkę. "Kobieta ze śniegu", Leena Lehtolainen. Nie czytałam tej książki, ale słyszałam, że jest dobra. W końcu Lehtolainen dostała za nią nagrodę od miłośników kryminałów :). Ja za kryminałami nie przepadam. Z fińskich książek polecam"Pomysł gubernatora" Pentti Haanpää, "Siedmiu braci" Aleksis Kivi, "Nabożna nędza" Frans E. Sillanpää - książki obyczajowe o tym jak kiedyś żyło się w Finlandii czyli XIX/XXw. Ciekawa była też "Jak dziadek do Finlandii na nartach szedł"- nie pamiętam nazwiska autora. "Kalevali" czy książek Miki Waltari'ego nie muszę chyba nikomu polecać, napewno je znacie. ;) Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted September 17, 2013 Czy wiecie, że pospolity u nas Irys (Kosaciec Pospolity) żółty jest pod ochroną w Finlandii w regionie Oulu i Laponii: Konwalia stała się od 1982 r. narodowym kwiatem Finlandii, znalazła się na rewersie fińskiej monety 10 penniä: 3 Share this post Link to post Share on other sites
annaif 325 Posted September 19, 2013 obecnie na rewersach monet znajdują się żurawie (1€) i lew z mieczami- godło Finlandii.Mam jedną monetę z konwalią z 1998r i kilka starszych z lat 60tych- na rewersach są 4pentle i napis Suomen Tasavalta; na monecie z 1908r (1penni) jest dużą litera N i nad nią korona, ale wtedy Finlandia była częścią Rosji. Na monecie 2€ przedstawiony jest ziemski glob z symbolem € na środku i datami 2002 2012- to chyba 'specjalne wydanie' :) Share this post Link to post Share on other sites
Scavenger 159 Posted October 3, 2013 W jakimś tam rankingu najbardziej pokojowych państw Finlandia zajęła 7. miejsce na świecie i 5. w Europie ^^ http://www.visionofhumanity.org/sites/default/files/2013_Global_Peace_Index_Report_0.pdf 1 Share this post Link to post Share on other sites
Jillian 347 Posted October 3, 2013 A Polska które miejsce? Ostatnie? ^^ Share this post Link to post Share on other sites
Evi 1960 Posted October 3, 2013 A Polska które miejsce? Ostatnie? ^^ Polska powinna być podpięta pod USA - największego "przyjaciela" naszego kraju, któremu nie wiedzieć czemu nasi politycy włażą ciągle w pewną część metaforycznego ciała. Share this post Link to post Share on other sites
Scavenger 159 Posted October 3, 2013 A Polska które miejsce? Ostatnie? ^^ Przecież tam wszystko jest napisane ;-; top 11 wygląda tak: 1. Islandia. 2. Dania. 3. Nowa Zelandia. 4. Austria. 5. Szwajcaria. 6. Japonia. 7. Finlandia. 8. Kanada. 9. Szwecja 10. Belgia. 11. Norwegia Jak widać kraje nordyckie mają dość pokojową naturę ^^ Polska jest na 25., a USA na 99. (100. to Chiny), na ostatnim miejscu, czyli na 162. jest Afganistan, na 155. Rosja, a na 154... Korea Północna. ;-; Share this post Link to post Share on other sites
annaif 325 Posted October 9, 2013 przed wyjazdem do Finlandii nie wiedziałam, że w fińskim i polskim są słowa, które brzmią podobnie a nawet tak samo a znaczą coś innego czyli tzw. fałszywi przyjaciele np. : matka- po fińsku to podróż, lato-stodoła, älä huuda - nie krzycz. W książce do fińskiego, którą mam jest napisane, że takie słowa i zwroty nie istnieją czyli że nie ma tych tzw 'fałszywych przyjaciół' w polskim i fińskim a tu niespodzianka :). Czesto słyszałam "vino"-krzywy, krzywo oraz "tarkka"- dokładny. Są jeszcze: viina-wódka, setä- wujek, hätä-bieda, maja-chata itd oraz 'molo'- słowo wulgarne i obraźliwe w jęz. fińskim. a myślałam,że tylko czeski może być zabawny dla Polaka ;) Share this post Link to post Share on other sites
NightwishAnka 480 Posted October 10, 2013 Świat Muminków :D Share this post Link to post Share on other sites
Invidia 621 Posted October 10, 2013 Awwww, ja tam kiedyś będę *.* Share this post Link to post Share on other sites
NightwishAnka 480 Posted October 22, 2013 - nawet hymn Finlandii jest w metal version :D Share this post Link to post Share on other sites
annaif 325 Posted October 27, 2013 podoba mi się ta wersja fińskiego hymnu, ciekawe czy polski hymn tez można tak "przerobić". ciekawostka: jeśli chcecie kupić papierosy w FINLANDII musicie powiedzieć o tym sprzedawcy, kiedyś papierosy były 'na widoku' i każdy mógł sobie wybrać jakie chciał teraz są schowane w szafkach, czasem pod ladą. oczywiście nie zachęcam nikogo do kupowania a tym bardziej dopalenia papierosów ;) zdarzało się, że kiedy mówiłam wsklepie 'cigarettes' dostawalam tytoń zamiast papierosów. oczywiście na szafkach ani w żadnym miejscu nie ma ani słowa o papierosach. Papierosy są dobrze ukryte, alkohol nie. ( ja nie palę tylko moja matka i to dla niej kupowałam papierosy.) Share this post Link to post Share on other sites
Evi 1960 Posted October 27, 2013 podoba mi się ta wersja fińskiego hymnu, ciekawe czy polski hymn tez można tak "przerobić". ciekawostka: jeśli chcecie kupić papierosy w FINLANDII musicie powiedzieć o tym sprzedawcy, kiedyś papierosy były 'na widoku' i każdy mógł sobie wybrać jakie chciał teraz są schowane w szafkach, czasem pod ladą. oczywiście nie zachęcam nikogo do kupowania a tym bardziej dopalenia papierosów ;) zdarzało się, że kiedy mówiłam wsklepie 'cigarettes' dostawalam tytoń zamiast papierosów. oczywiście na szafkach ani w żadnym miejscu nie ma ani słowa o papierosach. Haha, to jak kiedyś kiełbasa spod lady w kioskach ruchu xD Ciekawy pomysł i myślę, że całkiem dobry :) Share this post Link to post Share on other sites
annaif 325 Posted October 27, 2013 też myślę,że to dobry pomysł. jak mówią: 'co z oczu to i z serca' :) Share this post Link to post Share on other sites
Evi 1960 Posted November 1, 2013 Takie coś dziś znalazłam, jakby kogoś zainteresowało: W Finlandii dzień Wszystkich Świętych obchodzony jest w sobotę przypadającą pomiędzy 31 października a 6 listopada. Dzień ten służy do uczczenia pamięci świętych oraz osób, które odeszły z tego świata. Pyhäinpäivä bardziej przypomina polskie niż amerykańskie święto - jest to cichy i pobożny dzień, w trakcie którego Finowie przynoszą kwiaty i znicze na cmentarze, a następnie idą na mszę do kościoła. Najbliższa amerykańskiemu Halloween jest Palmowa Niedziela, w trakcie której fińskie dzieci przebierają się za czarownice i chodzą od drzwi do drzwi zbierając słodycze. W ciągu ostatnich lat sklepy rozpoczęły jednak sprzedaż różnych rzeczy odnoszących się do Halloween i Finowie powoli zaczynają przejmować tradycję organizowania 31 października imprez z tej okazji. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Dave 363 Posted November 1, 2013 Finlandia na + W Polsce halloween to nadal temat tabu.... Dzieci ktore pod postacia halloween niszcza kosciol i porzadek.... Share this post Link to post Share on other sites
Milla 2534 Posted November 1, 2013 ...I księża, którzy przed tym pogańskim, tfu tfu, świętem potwora diabelskiego szatana nas przestrzegają :P Share this post Link to post Share on other sites