beatag60 2263 Posted January 26, 2014 Brzmi smakowicie, chętnie spróbuje przyrządzić według Twojego przepisu- dziękuje:) Share this post Link to post Share on other sites
Nomad_Shakyor 8 Posted January 26, 2014 Proszę bardzo :) Tylko pamiętaj, że to ciężkostrawna potrawa :D Share this post Link to post Share on other sites
Jillian 347 Posted February 12, 2014 Oglądając wczoraj debilne filmiki na YT z kuzynką odkryłyśmy sposób na... domową nutellę! Tabliczkę mlecznej czekolady rozpuszczamy z odrobiną mleka, dodajemy pudełko ptasiego mleczka, rozpuszczamy, przelewamy do pojemniczka, czekamy aż wystygnie i możemy jeść :D Pyszna sprawa! Akurat ciotka miała trochę ptasiego mleczka, kupiłyśmy z kuzynką czekoladę i zrobiłyśmy. Było lepsze niż Nutella ♥ Share this post Link to post Share on other sites
Nymphetamine 958 Posted February 12, 2014 A ja dzisiaj dowiedziałam się jak zrobić chipsy domowe, takie dobre ♥ 1 Share this post Link to post Share on other sites
Ares 1858 Posted February 12, 2014 Mnie na kursie uczyli je robić ;) Share this post Link to post Share on other sites
Nymphetamine 958 Posted February 12, 2014 I jak Cię uczyli? Share this post Link to post Share on other sites
Ares 1858 Posted February 12, 2014 Cieniutko pokroić robiliśmy taka solankę z wody poleżały tam trochę i smażyliśmy. :) Share this post Link to post Share on other sites
Ares 1858 Posted February 26, 2014 Pyszne połączenie płatki Corn Flakes, Nutella i gorące mleko ♥ Share this post Link to post Share on other sites
Metallinka 89 Posted February 26, 2014 Ja jadłam banana z masłem orzechowym i dżemem w tortilli :) Mniam! Share this post Link to post Share on other sites
Milla 2534 Posted February 26, 2014 A my ostatnio wreszcie zjedliśmy to mięso z krokodyla i kangura, które kupił mój braciszek (on uwielbia próbować, takie kulinarne eksperymenty go kręcą i wiecznie kupuje jakieś dziwne rzeczy. Kolejna cecha odróżniająca go od mamy). Niby niedobre nie było, ale i bez rewelacji. Wiecie, taki krokodyl czy tam kangur, nie pamiętam, kosztował bodajże 200 zł za kilogram. A pieczony kurczak, indyk czy mielony kotlet mojej mamy są dużo smaczniejsze. O, tortilla na słodko? Muszę spróbować. ;3 Tylko akurat dzisiaj moja siostra zrobiła taką z mięsem i czerwoną fasolą, więc trzeba by kiedyś znowu kupić te placki. Share this post Link to post Share on other sites
Invidia 621 Posted February 26, 2014 Pączki tylko moje i Fika :3 Na jutro ^^ 3 Share this post Link to post Share on other sites
Milla 2534 Posted February 26, 2014 Śliczne, daj jednego *.* (Wytrzymacie do jutra? :D) Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted February 26, 2014 Wyglądają cudnie- ale to prawdziwe?;) Podrzuć jednego orzeknę czy tak dobre jak ładne:) Share this post Link to post Share on other sites
Adrian 3317 Posted February 26, 2014 Wyglądają cudnie- ale to prawdziwe?;) Podrzuć jednego orzeknę czy tak dobre jak ładne:) Ja w sumie też się zgłaszam na testera. Myślę, że należałoby powołać specjalną komisję ds. wyglądu i smaku. Jako samozwańczy przewodniczący owej komisyi składam wniosek o przesłanie próbek celem skonsum... orzeczenia jakości zgodnej z Unijnymi standardami - rzecz jasna! Share this post Link to post Share on other sites
Invidia 621 Posted February 26, 2014 Będę na Was czekać - adres na PW. :P Share this post Link to post Share on other sites
Nymphetamine 958 Posted February 27, 2014 Również zgłaszam się na testera : D Smacznego ;> Share this post Link to post Share on other sites
szczurnięta 2 Posted March 15, 2014 Dzień dobry wszystkim !!! Co najbardziej lubicie jeść ? pozdrowionka wszystkim ;D Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted March 15, 2014 Uwielbiam ryby: karp to król mojego stołu cały rok. Objadam się wszelkimi ziarnami i orzechami. Moje zawsze chętnie zjadane danie to: ziemniaczki pokraszone skwareczkami, posypane koperkiem i zsiadłe mleczko czy kefir- mniam:) Share this post Link to post Share on other sites
Milla 2534 Posted March 15, 2014 Heh, ziemniaki z kefirem kojarzą mi się z dzieciństwem i prawie codziennym siedzeniem u babci, kiedy rodzice byli w pracy, a ja miałam 3-4 lata i jeszcze nie chodziłam do przedszkola :D Bardzo często mnie tym karmiła. Teraz też czasem mi się zdarza coś takiego zjeść, chociaż rzadziej. Proste, a pyszne :3 Share this post Link to post Share on other sites
szczurnięta 2 Posted March 16, 2014 Ja najbardziej lubię placki ziemniaczane , schabowy kotlecik , ziemniaczki ( mojej babci ) ;D i szarlotkę *_* Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted April 18, 2014 Czy wiecie, że wielkanocna święconka powinna składać się z 7 elementów? Do koszyczka wkładamy: - jajka będące symbolem odradzającego się życia, zmartwychwstania i zwycięstwa nad śmiercią. Jajka to również oznaka płodności. Wierzono, że dzielenie się jajkiem umacniania więzi rodzinne i korzystnie wpływa na relacje między najbliższymi - chleb, który w tradycji chrześcijańskiej symbolizuje Ciało Chrystusa, a we wszystkich kulturach jest pokarmem niezbędnym do życia. Chleb jest również symbolem godności człowieka. Włożony do koszyczka ma gwarantować dobrobyt i pomyślność - sól, która chroni przed zepsuciem i symbolizuje oczyszczenie i prawdę. Dawniej wierzono, że posiada ona moc odstraszania złych mocy i sił nieczystych. Chrześcijanie natomiast są „solą ziemi” - chrzan symbolizujący siłę fizyczną i witalność. Chrzan to także symbol pokonania goryczy męki Zbawiciela. Umieszczony w koszyczku ma zapewnić zdrowie i sprawność. Ma także wspomagać skuteczność innych święconych pokarmów - wędlinę oznaczającą dobrobyt i zamożność rodziny. Ma ona zagwarantować zdrowie i dostatek całej rodzinie. Do wielkanocnego koszyczka wkłada się głównie wyroby wieprzowe - kawałek szynki lub kiełbasy - wielkanocną babę, która symbolizuje umiejętności, powodzenia i dostatku - baranka, który jest symbolem Chrystusa Zmartwychwstałego. Uosabia triumf życia nad śmiercią, przezwyciężenie zła i odkupienie grzeszników lub zajączka będącego symbolem wiosny i odradzającej się przyrody. Podobno śpi z otwartymi oczami i to on miał pierwszy zobaczyć Zmartwychwstałego Chrystusa. 3 Share this post Link to post Share on other sites
Milla 2534 Posted April 18, 2014 O, to u mnie w koszyczku nigdy nie było chrzanu, przynajmniej tak mi się wydaje, i baby wielkanocnej. Za to oprócz soli wkładamy też pieprz. I gałązki bukszpanu. I sztucznego kurczaczka :happy: Share this post Link to post Share on other sites
Dave 363 Posted April 18, 2014 Sztuczny kurczak - symbol pustki, nowoczesności i GMO :D :D 1 Share this post Link to post Share on other sites
Milla 2534 Posted April 18, 2014 Kurchuck, The God Of Emptiness O_O ...Przepraszam, tak mi się skojarzyło. Offtopuję :x Share this post Link to post Share on other sites