PaulaEija 1628 Posted April 13, 2015 Tak sobie robiłam prasówkę, i oto pierwsza wiadomość, która mi się dziś rano wyświetliła w aplikacji: http://www.pap.pl/palio/html.run?_Instance=cms_www.pap.pl&_PageID=1&s=infopakiet&dz=swiat&idNewsComp=&filename=&idnews=208582&data=&status=biezace&_CheckSum=1438957923 Byłam z tej mojej apki dumna, że tak bardzo mnie kocha. ♥ Tyle ostatnio Finów w niej... O, a to też mi kiedyś rzuciła, o fińskiej reformie edukacyjnej (kolejnej): http://m.wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,117915,17670020,Finowie_nie_chca_przedmiotow_w_szkolach__Czy_to_poczatek.html Share this post Link to post Share on other sites
Marja 708 Posted October 23, 2015 Finowie zachowują się powściągliwie, zwłaszcza w stosunku do cudzoziemców. Przy powitaniu jest dopuszczalne podanie ręki, ale nie wypada się obejmować. Wielu Finów traktuje gadatliwość ze zdziwieniem czy podejrzliwością – tutaj milczenie jest złotem. Przy odwiedzaniu fińskiej rodziny obowiązują proste zasady – zawsze należy zdjąć buty przed wejściem do domu i nigdy nie odrzucać propozycji skorzystania z sauny lub wypicia kawy. ;) 1 Share this post Link to post Share on other sites
PaulaEija 1628 Posted October 23, 2015 Przy odwiedzaniu fińskiej rodziny obowiązują proste zasady – zawsze należy zdjąć buty przed wejściem do domu i nigdy nie odrzucać propozycji skorzystania z sauny lub wypicia kawy. ;) No to przerąbane mają kobiety, które akurat zapomniały ogolić nóg. ;) 2 Share this post Link to post Share on other sites
Milla 2534 Posted October 23, 2015 Taa, na przykład taka Emi przez cały sezon długich spodni, czyli w zasadzie jesień, zimę i kawałek wiosny... Ale ej, skoro faceci mogą sobie wejść do sauny z gąszczem na nogach, to ja też :P 2 Share this post Link to post Share on other sites
PaulaEija 1628 Posted October 23, 2015 Taa, na przykład taka Emi przez cały sezon długich spodni, czyli w zasadzie jesień, zimę i kawałek wiosny... Ale ej, skoro faceci mogą sobie wejść do sauny z gąszczem na nogach, to ja też :P Dlatego bycie kobietą ma swoje minusy... Ale przynajmniej mamy więcej połączeń nerwowych w mózgu, co wspomaga myślenie kreatywne i naukowe. Lepiej mieć od urodzenia predyspozycje do sztuki, niż się ograniczać do niegolenia nóg. ;) Poza tym, z nieogolonymi nogami to w takiej saunie jeszcze goręcej by musiało być. XD Swoją drogą, pewnie słyszeliście, jak w czasie najintensywniejszego okresu dla tematu uchodźców w Europie, fiński premier, Juha Sipila, ogłosił, że odda im do dyspozycji swój domek (teraz już "letniskowy"), bo i tak nie ma czasu z niego korzystać, skoro praktycznie cały czas mieszka i premieruje w Helsinkach. Tak bardzo Finlandia. ♥ To jest jednak ta różnica między polską debatą w tej kwestii, a fińską... Więcej o tym pomyśle Sipili można przeczytać np. tutaj. Share this post Link to post Share on other sites
Marja 708 Posted October 24, 2015 Swoją drogą, pewnie słyszeliście, jak w czasie najintensywniejszego okresu dla tematu uchodźców w Europie, fiński premier, Juha Sipila, ogłosił, że odda im do dyspozycji swój domek (teraz już "letniskowy"), bo i tak nie ma czasu z niego korzystać, skoro praktycznie cały czas mieszka i premieruje w Helsinkach. Tak bardzo Finlandia. ♥ To jest jednak ta różnica między polską debatą w tej kwestii, a fińską... Więcej o tym pomyśle Sipili można przeczytać np. tutaj. Co do napływu imigrantów, słyszałam, że Finowie są z tego raczej niezadowoleni. A imigranci uważają, że w Finlandii jest za zimno, nudno, że są za niskie zasiłki, za wysokie ceny i że Finowie to rasiści. I uciekają do Szwecji. Cieszę się, że zwiewają i że Finowie mają zdrowy rozsądek. Cóż, z Polski pewnie będą uciekać do Niemiec. Jeśli polski rząd będzie ich chciał tu na siłę zatrzymać, to chyba będą musieli wybudować obozy koncentracyjne. ;) Ale na szczęście nie chcą mieszkać w Finlandii, yes! :-D W ogóle co do pozwalania imigrantom przyjazdu do Europy, widać, że władza chce do końca zniszczyć kulturę europejską. Już widać co się dzieje w Szwecji. :O Oglądałam też kilka filmików, co imigranci robią w Niemczech; załamać się można. Oni są straszni. I w dodatku miały przyjechać kobiety z dziećmi, a to są praktycznie sami mężczyźni. Dobra, kończę już, bo mój post zaczyna się robić offtopem. ;) PS. Czytałam też gdzieś, że Finowie powitali imigrantów wyzwiskami i petardami. Nie pozwolili wejść bolszewikom i nie pozwolą muzułmanom. 3 Share this post Link to post Share on other sites
PaulaEija 1628 Posted October 24, 2015 Swoją drogą, pewnie słyszeliście, jak w czasie najintensywniejszego okresu dla tematu uchodźców w Europie, fiński premier, Juha Sipila, ogłosił, że odda im do dyspozycji swój domek (teraz już "letniskowy"), bo i tak nie ma czasu z niego korzystać, skoro praktycznie cały czas mieszka i premieruje w Helsinkach. Tak bardzo Finlandia. ♥ To jest jednak ta różnica między polską debatą w tej kwestii, a fińską... Więcej o tym pomyśle Sipili można przeczytać np. tutaj. Co do napływu imigrantów, słyszałam, że Finowie są z tego raczej niezadowoleni. A imigranci uważają, że w Finlandii jest za zimno, nudno, że są za niskie zasiłki, za wysokie ceny i że Finowie to rasiści. I uciekają do Szwecji. Cieszę się, że zwiewają i że Finowie mają zdrowy rozsądek. Cóż, z Polski pewnie będą uciekać do Niemiec. Jeśli polski rząd będzie ich chciał tu na siłę zatrzymać, to chyba będą musieli wybudować obozy koncentracyjne. ;) Ale na szczęście nie chcą mieszkać w Finlandii, yes! :-D W ogóle co do pozwalania imigrantom przyjazdu do Europy, widać, że władza chce do końca zniszczyć kulturę europejską. Już widać co się dzieje w Szwecji. :O Oglądałam też kilka filmików, co imigranci robią w Niemczech; załamać się można. Oni są straszni. I w dodatku miały przyjechać kobiety z dziećmi, a to są praktycznie sami mężczyźni. Dobra, kończę już, bo mój post zaczyna się robić offtopem. ;) PS. Czytałam też gdzieś, że Finowie powitali imigrantów wyzwiskami i petardami. Nie pozwolili wejść bolszewikom i nie pozwolą muzułmanom. Eeej, bez takiej propagandy, mamy ciszę wyborczą. ;) Poza tym, imigranci to nie uchodźcy, a Sipila uchodźców chciał gościć. Imigranci odwalają różne dziwne rzeczy, ale uchodźcy już nie, bo się boją, że zostaną wyrzuceni i będą musieli wracać na rzeź. Zauważmy jednak pewną różnicę. Finowie są rasistami, a jednocześnie są tolerancyjni. Trochę jak moja klasa. ♥ Tyle że to nie jest typowy rasizm w polskim rozumieniu. To raczej taka prześmiewczość bez barier poprawności politycznej. A z tymi bolszewikami to też bym nie powiedziała. W końcu przez dziesiątki lat byli państwem satelickim dla ZSRR i układu warszawskiego. Trochę dystansu, Marja. :) Share this post Link to post Share on other sites
Marja 708 Posted October 24, 2015 bo się boją, że zostaną wyrzuceni i będą musieli wracać na rzeź. Tylko, że i tak ich nie wyrzucą, a uchodźcy/imigranci uważają nas za nikogo, a sami siebie za nie wiadomo co. W Szwecji i Francji jest już ileś miejsc, gdzie biały człowiek nie wejdzie, bo go natychmiast zamordują. Jakiś czas temu w Ikei zamordowali matkę z synem. I co na to Ikea? Wycofuje noże, a pan imigrant pójdzie na parę lat do więzienia i pewnie go i tak wcześniej wypuszczą. Ogólnie to uważam, że to wszystko jest jakieś chore. A tak w ogóle, to co tu robią uchodźcy mężczyźni? Niech bronią swoich krajów. Ale im tu w Europie wygodnie, nie pracują, dostają o wiele większe pieniądze niż przeciętny pracujący mieszkaniec Europy. 1 Share this post Link to post Share on other sites
PaulaEija 1628 Posted October 24, 2015 bo się boją, że zostaną wyrzuceni i będą musieli wracać na rzeź. Tylko, że i tak ich nie wyrzucą, a uchodźcy/imigranci uważają nas za nikogo, a sami siebie za nie wiadomo co. W Szwecji i Francji jest już ileś miejsc, gdzie biały człowiek nie wejdzie, bo go natychmiast zamordują. Jakiś czas temu w Ikei zamordowali matkę z synem. I co na to Ikea? Wycofuje noże, a pan imigrant pójdzie na parę lat do więzienia i pewnie go i tak wcześniej wypuszczą. Ogólnie to uważam, że to wszystko jest jakieś chore. A tak w ogóle, to co tu robią uchodźcy mężczyźni? Niech bronią swoich krajów. Ale im tu w Europie wygodnie, nie pracują, dostają o wiele większe pieniądze niż przeciętny pracujący mieszkaniec Europy. Mylisz uchodźców z imigrantami. To nie jest to samo. Zdecydowanie. A Szwecja ma ten problem ze sobą, że za wszelką cenę chce zachować polityczną poprawność zamiast zdrowego rozsądku. Przyjęcie uchodźców nie oznacza pozwalania im na wszystko - że Szwedzi to robią, to już ich problem. Naprawdę? Może jeszcze rzućmy Polakiem-patriotą z czasów powstań narodowych. To tylko przypomnę Wielką Emigrację XIX wieku, wojenną, z czasów PRL-u. Trochę samokrytyki, proszę. PS To zdecydowanie nie jest miejsce (ani tym bardziej czas! Mamy jeszcze niecałe 11 godzin spokoju od polskiej polityki, nacieszmy się tym) na takie tematy. Zwłaszcza że one wywołują wojny i wszyscy się potem nienawidzą. Odpuśćmy sobie po prostu. Bo mi się nie chce kłócić. Ale nie odpuszczę, jeśli polska zaściankowa wizja świata pozostanie górą. Let's agree to disagree, jak mawiają Anglicy. Już. Rozejm. Ćśśś. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Sami 3171 Posted October 24, 2015 PS To zdecydowanie nie jest miejsce (ani tym bardziej czas! Mamy jeszcze niecałe 11 godzin spokoju od polskiej polityki, nacieszmy się tym) na takie tematy. Zwłaszcza że one wywołują wojny i wszyscy się potem nienawidzą. Odpuśćmy sobie po prostu. Bo mi się nie chce kłócić. Ale nie odpuszczę, jeśli polska zaściankowa wizja świata pozostanie górą. Let's agree to disagree, jak mawiają Anglicy. Już. Rozejm. Ćśśś. To nie jest miejsce na polityczne debaty, bo (jak już się zdążyliśmy przekonać w czasie wyborów prezydenckich) co człowiek to inny pogląd polityczny i gdybyśmy mieli zamienić forum w miejsce politycznych przepychanek, to byśmy się już dawno pozabijali i DE by zatonęło, bo wszyscy pokłócilibyśmy się o politykę... To nie był przytyk do nikogo ani nic, tylko weźmy się z tą polityką, uchodźcami i w ogóle... Albo wydzielmy sobie konkretny temat, plz (istnieje już taki?). A poza tym jest cisza wyborcza. :D 2 Share this post Link to post Share on other sites
Evi 1960 Posted November 4, 2015 PS To zdecydowanie nie jest miejsce (ani tym bardziej czas! Mamy jeszcze niecałe 11 godzin spokoju od polskiej polityki, nacieszmy się tym) na takie tematy. Zwłaszcza że one wywołują wojny i wszyscy się potem nienawidzą. Odpuśćmy sobie po prostu. Bo mi się nie chce kłócić. Ale nie odpuszczę, jeśli polska zaściankowa wizja świata pozostanie górą. Let's agree to disagree, jak mawiają Anglicy. Już. Rozejm. Ćśśś. To nie jest miejsce na polityczne debaty, bo (jak już się zdążyliśmy przekonać w czasie wyborów prezydenckich) co człowiek to inny pogląd polityczny i gdybyśmy mieli zamienić forum w miejsce politycznych przepychanek, to byśmy się już dawno pozabijali i DE by zatonęło, bo wszyscy pokłócilibyśmy się o politykę... To nie był przytyk do nikogo ani nic, tylko weźmy się z tą polityką, uchodźcami i w ogóle... Albo wydzielmy sobie konkretny temat, plz (istnieje już taki?). A poza tym jest cisza wyborcza. :D Istnieje nawet kilka takich wątków... np. tu: http://forum.nightwish.pl/watek-prawo-polityka-konflikty-dawniej-i-dzis oraz tu: http://forum.nightwish.pl/watek-dzisiejszy-swiat Share this post Link to post Share on other sites
Marja 708 Posted November 28, 2015 Prace domowe zadawane są tak, aby dało się je odrobić maksymalnie w pół godziny. Fajnie mają, no nie? :) Nie to co w Polsce. Share this post Link to post Share on other sites
Marja 708 Posted December 16, 2015 Czy ktoś z Was myślał kiedyś o tym, żeby spędzić chociaż jedną noc w Lumilinna, zamku ze śniegu? :) Myślę, że byłoby to dość interesujące. :) Cytat z wikipedii: The SnowCastle of Kemi is the biggest snow fort in the world.[1] It is rebuilt every winter with a different architecture in Kemi, Finland.[1] In 1996 the first snow castle drew 300,000 visitors. The area covered by the castle has varied from 13,000 to over 20,000 square metres. The highest towers have been over 20 metres high and longest walls over 1,000 metres long, and the castle has had up to three storeys. Despite its varying configurations, the snow castle has a few recurring elements: a chapel, a restaurant and a hotel. The SnowRestaurant[1] has ice tables and seats covered with reindeer fur, as well as ice sculptures. The ecumenical SnowChapel[1] with 50–100 seats has seen numerous weddings of couples from as far away as Japan and Hong Kong. The SnowHotel[1] offers a choice of double rooms and a honeymoon suite, all of which are decorated by local artists using local materials. The SnowCastle of Kemi also hosts such things as an adventure land for children, a theatre and ice art exhibitions with lights and sound effects. Many opera singers and dancers have performed in the SnowCastle of Kemi. [video=youtube]https://youtu.be/HX5t06hdqQ8 [video=youtube]https://youtu.be/gtYVup1G06s :) 3 Share this post Link to post Share on other sites
Marja 708 Posted December 22, 2015 W Finlandii jest tak pięknie... :rolleyes: Oglądam zdjęcia i nie mogę się napatrzeć. ♥ PS. Ostatnio natknęłam się na to: Finowie twierdzą, że gdy lisia kita dotknie śniegu, lecą iskry, które zmieniają się w zorzę. :-D 5 Share this post Link to post Share on other sites
PaulaEija 1628 Posted December 6, 2016 Jutro - to znaczy dzisiaj - Finlandia ma swoje święto niepodległości. Jak ktoś ma blisko do Poznania, to w Collegium Novum UAM-u dzieją się rzeczy z tej okazji (nie wiem nawet, jakie, bo nie ogarniam), ale będzie fajnie, zapraszam. :D O, znalazłam wydarzenie na FB: https://www.facebook.com/events/1779404188988746/ Share this post Link to post Share on other sites