margoQ 88 Posted March 21, 2013 ojeju... serwetka jest śliczna chciałabym umieć sobie taką zrobić to z jakiegoś wzoru gotowego czy sama tak zrobiłaś?? Wzorem był fragment smoka (obrazek ok. 1x1 cm w gazetce typu Kropka tv) reklamujący tapetę do telefonu. Przerysowałam, uzupełniłam to, czego mi brakowało i jest :) Te włóczkowe cuda są szydełkowe ? Gdzie znalazłaś wzór / przepis? Jeśli chodzi o pisankę to jest to koronka frywolitkowa. Można je robić specjalnym szydełkiem, czółenkiem albo igłą do frywolitek. Mi najbardziej pasują dwie ostatnie, ale preferuję igłę, jako dającą największe pole manewru:) Wzór został "zasugerowany" obrazkami z google, ale legendy z dokładną rozpiską nie miałam - taka trochę improwizacja :) Ło jeju, ale bajery, masakra Tak z ciekawości, masz jakieś inne projekty? Jeśli chodzi o inne hafty lub "dzierganki" to owszem, trochę tego na koncie mam (najczęściej były to rzeczy robione na zamówienie, w prezencie dla rodziny, ale część została i na pewno jeszcze coś przybędzie :)). Fajny ten smok, nawet ma więcej kolorów, musiałaś się długo uczuć, albo jesteś geniusz. To chyba jestem geniusz :P bo to wynik mojego pierwszego podejścia. Btw. Jest jeszcze zielony na szarym płótnie :) A pro po innych świąt, robiłaś takie bombki przeplatane? Albo może takie przyklejanie sznurka do balonika, który się potem likwidowało? Zaskoczyłeś mnie: nie, nie robiłam nic podobnego, aczkolwiek obiło mi się to o uszy... Z ciekawości popróbuję kiedyś, ale to bliżej Bożego Narodzenia :) Jako, że macie dostęp: http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/250667_527767823920388_1895120259_n.jpg I trochę wiosny: http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/376361_528517753845395_740409729_n.jpg Share this post Link to post Share on other sites
Ancient 322 Posted March 21, 2013 A te kwiatki jak malowane :) Oblepiony balonik to kiedyś w szkole robiliśmy, A bombki to z jakichś chyba patyków się robi. Właśnie w sklepie babcia kupowała. http://1.bp.blogspot.com/_d0bs2fsIrtg/TO1zoTDxGUI/AAAAAAAAADI/eRastKlSdmE/s1600/bombki.jpg Ale chyba te są wyjątkowo gęsto robione. A poniżej bombki z włóczki http://dziecisawazne.pl/wp-content/uploads/2011/12/bombki.jpg A to chyba znasz dużo węzłów harcerskich :D Share this post Link to post Share on other sites
margoQ 88 Posted March 21, 2013 Oblepiony balonik to kiedyś w szkole robiliśmy, A bombki to z jakichś chyba patyków się robi. Właśnie w sklepie babcia kupowała. http://1.bp.blogspot.com/_d0bs2fsIrtg/TO1zoTDxGUI/AAAAAAAAADI/eRastKlSdmE/s1600/bombki.jpg Ale chyba te są wyjątkowo gęsto robione. Przypominają mi gniazdko, które starałam się upleść do koszyczka :D A poniżej bombki z włóczki http://dziecisawazne.pl/wp-content/uploads/2011/12/bombki.jpg No, na szczęście nie wyglądają na zbyt skomplikowane, mogę przy okazji spróbować :) A to chyba znasz dużo węzłów harcerskich :D Szczególnie, że w Harcerstwie byłam :D Share this post Link to post Share on other sites
margoQ 88 Posted March 23, 2013 Wariacje na temat ;): http://img.nopaste.pl/showpict.php?id=1_514de5fb0ad55.jpg http://img.nopaste.pl/showpict.php?id=3_514de63d79e1a.jpg http://img.nopaste.pl/showpict.php?id=4_514de6664c385.jpg Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted March 23, 2013 Świetne prace, jaja są cudne:) 1 Share this post Link to post Share on other sites
margoQ 88 Posted March 23, 2013 Dziękuję :) Tak na prawdę bałam się, czy dam sobie z nimi radę, w sumie frywolitkami bawię się dopiero od ferii zimowych... Ale - obiecałam mamie i są :) Share this post Link to post Share on other sites
Evi 1960 Posted March 23, 2013 to ostatnie przecudowne! zwłaszcza zielone :) 1 Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted March 27, 2013 margoQ, wyzwanie dla Ciebie:) Share this post Link to post Share on other sites
margoQ 88 Posted March 27, 2013 Dzięki :) Serwetka czy zajączki? ;) Serwety na koncie mam, więc i ta nie powinna stanowić problemu a z zajączkami chętnie się pobawię w wolnej chwili ;) Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted March 27, 2013 Zajączki są przepiękne, włożyłabym do niego jajo i do koszyczka:) Share this post Link to post Share on other sites
margoQ 88 Posted March 27, 2013 Ciekawe... W wolnej chwili spróbuję :) Aczkolwiek efekt pewnie dopiero po świętach :D Share this post Link to post Share on other sites
Adrian 3317 Posted March 27, 2013 MargoQ, świetne te ubranka dla jajek. :D Tylko jak przyjdzie do konsumpcji to co z tymi wzorami? Share this post Link to post Share on other sites
margoQ 88 Posted March 28, 2013 Wszystko przemyślane, ubranka są wielorazowego użytku (zwyczajnie się je zdejmuje) :P Share this post Link to post Share on other sites
margoQ 88 Posted April 3, 2013 Jak szuflada, to szuflada... Na początek coś z zamierzchłej przeszłości (bo akurat wpadło mi w ręce...): Rozbitek z zatopionego dnia Kolejny zatopiony dzień Ziewnął przeciągle Diabeł z dna butelki Wskoczył pod ciepłą kołdrę Myśli wyfrunęły przez okno Łapią na łące motyle Nago biegają po plaży Chwytają ulotne chwile Świat zawirował tysiącem barw A zatopiony dzień Dryfuje pośród raf Papierosowego dymu mgła Zabija gorzki samotności smak Zatopionego dnia Na falach unosi się Pusty żal I w butelce kartka S.O.S. Rozbitek z zatopionego dnia Wzywa pomocy W żywych snach Czarna na maszcie Flaga powiewa W suchych gałęziach szrpie się wiatr Nadzieja pomocy Ciągle się spodziewa Ratunku wypatrując W codziennych grach Zatopiony dzień W zapomnienie odpływa Ptaki nowe domy Założyły w snach A razem z nimi W mrok gdzieś odchodzi Rozbitek z zatopionego dnia Most nad Czerwoną Rzeką Idę przez most Nad Czerwoną Rzeką Wciąż ide przed siebie Choć brzeg jest tak daleko. Wokół mnie, w powietrzu Krwawy krzyk wibruje; Tuż nad rzeką w dole, Diabeł spaceruje… A ja idę przez most Nad Czerwoną Rzeką. Nie wiem, czy tam dokąd idę, Ktoś już na mnie czeka. Ziarnka piasku w klepsydrze Nieubłaganie czas mierzą; Pod niebem anioł fruwa, Nad mostową wieżą… A ja idę przez most Nad Czerwoną Rzeką, Ciało moje mgła spowija, Biała niczym mleko. Rzeka szumi w dole, Skrzydła furczą w górze; Gwiazdy na nieboskłonie Znów leją łez morze… A ja wciąż idę przez most Nad Czerwoną Rzeką. Być może już nigdy Być może już nigdy nie zobaczę ciebie, Może twoja postać W niepamięć odpłynie, Może czas wyrwie z serca Wspomnienia kolące, Może kiedys zapomnę Nasz swiat, co przeminął… Być może już nigdy Nie zapomne tamtych ran, Może na lekkich zabawach Cenny czas zatracę, I może teraz ja rany Tylko w zamian dam, Może się poddam bez walki, Pragnąc raz ciebie zobaczyć… Być może już nigdy Nie spojrzę na ciebie, Może zawsze już Boga Będę przeklinać, Za tę straconą Resztę nadziei, Że nie pozwolił mi Ciebie zatrzymać… Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted April 3, 2013 Magda, bardzo lubię takie wiersze. Nie umiem ich skrytykować, więc chwalę i proszę o więcej:) Share this post Link to post Share on other sites
margoQ 88 Posted April 3, 2013 Dziękuję:) Pewnie będzie więcej, albowiem spodobał mi się pomysł wirtualnej szuflady - co znajdę to wrzucę ;) Share this post Link to post Share on other sites
Guest Simo Posted April 3, 2013 Swietne wiersze :) Chylę czoła ku Twojemu talentowi :) Share this post Link to post Share on other sites
Freyja 228 Posted April 3, 2013 Czapki z głów - świetne wiersze! ;) No to ja już nie mam po co się wychylać z moją grafomanią :P Chociaż... Share this post Link to post Share on other sites
margoQ 88 Posted April 4, 2013 Cicho się rodzi na górskich zboczach Jakby spod ziemi - by piąć się do góry Całować regli uśpioną zieleń błękit potoków Cicho płynące po czarnym niebie zszarzałe nocą pierzaste chmury... Stoki ją sobie podają rzędem Niby ulotną pajęczą nitkę I stoki stroją białym oprzędem Niby woalem czy suknią wiotką... I tylko jodeł ramiona stare Szarpią na strzępy szal kryształowy Co je opływa dostojną bielą Od pni aż po ich iglaste głowy... Dymią mgłą chłodu spragnione góry Stroją nią piargi żleby urwiska By nawet oko nocy nie mogło Tatrzańskich twarzy przez mgłę ukrytych zobaczyć z dala zobaczyć z bliska... 3 Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted April 4, 2013 Twoja szufladka jest pełna skarbów, wiedziałaś o tym? Jeszcze szerzej ją otwórz- dla mnie wiersze super:) Share this post Link to post Share on other sites
margoQ 88 Posted April 4, 2013 Dziękuję, bardzo miło słyszeć takie słowa...:) Powoli pewnie będę "odtajniać" w jakimś ułamku swoje "zapasy"... Przez lata trochę się tego nazbierało... Zielenią kuszące Królewskie Łazienki rozkwitły stokrotkami i bielą narcyzów Niczym wiatr przelotnie Ktoś dotknął mej ręki - kaczki wodę zmąciły na tysiące bryzgów... Wiatr szeptał wśród liści wiosenne zaklęcia Łudząc wiosnę marzeniem - znakiem zapytania A moje usta na chwilę umarły z przejęcia - wiatr razem z ptakami po przestworzach ganiał... Krawat Ciężkie powietrze przesycone skwarem dnia słonecznego, który przyniósł ciszę, dnia dzwoniącego ptasich krzyków gwarem i echem słów zapomnianych, których nie usłyszę. Absurdalne rzeczy czas niknący w prozie dłuższej albo krótszej zbyt realnej chwili Tak zbędnej, jak kawałki materii na akcie, kiedy leżę tak z krawatem wokół mojej szyi... Zaduch parnej nocy, który wróży burzę tą, co znów pozwoli wyszumieć się drzewom I chodniki zamieni w ogromne kałuże, gdy we łzach niebo spadnie na ziemię ulewą... A potem znów bezsenna w pustce zagubiona będę czekać wyznań ostatecznej chwili Aby potem do Boga podnieść swe ramiona leżąc z twoim krawatem wokół mojej szyi... Pułapka Oszalały bólem wzrok topię w ścianach - spojrzenia, jak sztylety w duszy - otępiały mrok głupota kobiety W krzyku dzień zamknięty zapadnięty w murów otchłań ciszy leżę niczym gryzoń zatrzaśnięty w pułapce na myszy Czapki z głów - świetne wiersze! ;) No to ja już nie mam po co się wychylać z moją grafomanią :P Chociaż... Freya, nie rób sobie żartów, pisz i pokazuj ;) 3 Share this post Link to post Share on other sites
Guest Morderczyni Posted April 4, 2013 Potrafisz pisać. Troszkę bym mogła pokrytykować, ale mi się nie chce i miałabym mało roboty. Share this post Link to post Share on other sites
margoQ 88 Posted April 4, 2013 Troszkę bym mogła pokrytykować, ale mi się nie chce i miałabym mało roboty. Pokrytykuj!!! Krytyka rozwija ;) Share this post Link to post Share on other sites
Freyja 228 Posted April 4, 2013 Freya' date=' nie rób sobie żartów, pisz i pokazuj [/quote'] Dobra, ale żeby potem nie było :P Share this post Link to post Share on other sites