Leaderboard
Popular Content
Showing content with the highest reputation on 03/28/16 in Posts
-
2 points
-
2 pointsJa natomiast nie przepadam za nową odsłoną - za bardzo razi w oczy; niebieski pastelowy jest bardziej 'naświetlony' niż biel, przez co w moim przypadku - reaguję wyłączeniem strony (oczy bolą); poza tym pojawiła się na stronie prostota, która czasami wygląda dobrze; tu natomiast zwyczajnie nie pasuje. Zdecydowanie jestem na nie. :)
-
2 pointsTo może i ja się dołączę... Spędźcie te święta z fajnymi ludźmi, a jeżeli nie macie akurat fajnych ludzi pod ręką, to spędźcie je chociaż z fajną muzyką, na przykład z „Frankenstein Girls Will Seem Strangely Sexy” Mindless Self Indulgence, które teraz u mnie gra, albo z „The Fragile” Nine Inch Nails, albo ze „Splinterem” Sneaker Pimps, albo na co tam macie ochotę. Nie tyjcie, chyba że chcecie. I jeszcze żeby Wasze mamy nie stawiały Wam blaszek z karpatką (nadjedzoną! z dostępem do kremu…!) w pokoju, bo w kuchni nie ma już miejsca. Chyba że, znowuż, jesteście szczuplutcy, chcecie przytyć i nie przeszkadza Wam taka pokusa. I żeby Wasze siostrzenice nie wyciągały Was na podwórko się pobawić, kiedy akurat czytacie sobie slashe na archiveofourown, czyli znaczy jesteście CHOLERNIE zajęci. I żeby Wasi siostrzeńcy nie byli tacy ciężcy, sześciokilogramowi i męczący do noszenia. Ogólnie żeby ta rodzina ze swoim słynnym rodzinnym ciepłem nie załaziła Wam za bardzo za skórę. Trochę zajść musi, inaczej nie byłaby rodziną, ale nie za bardzo. Moja jest fajna, życzę Wam takiej. I bądźcie bardziej oblewający, niż oblewani. I żeby te ciasta, od których nie przytyjecie, były dobre. Jak jajko. Jajko też ma być dobre. I, tego, cieszcie się tymi paroma dniami wolności. Wszystkiego naj. Te życzenia to jeszcze bardziej full random, niż zazwyczaj. Full random ma swój urok.
-
1 pointGaleria Ani, czyli głównie "coś na ząb", ciekawe zjawiska, przyroda, co mnie zaskoczyło, tzw. "ładne rzeczy" itp., itd...Fotki raczej spontaniczne, bo nie mam profesjonalnego aparatu i wiele z nich powstaje pod wpływem chwili..Mimo to, zapraszam do oglądania:)! Na początek właśnie wyjęta z piecyka "Tarja"z jabłkami! Pablito ma swoje Tarjuszki, a ja piekę Tarję! Od lat mi się tak kojarzy: tarta, tarka, Tarja;)! Sezon jabłkowy w pełni, więc tarta z tymi owocami pewnie zagośći u nas na dłużej.. Jeszcze trochę cukru pudru i można spróbować..Najlepsza na ciepło!
-
1 point
-
1 pointHm, nie lubię nowości - do każdej długo muszę się przyzwyczajać :undecided: W dodatku kolor naszego forum, czy też wcześniejszej strony bardzo mi odpowiadał - był (w sumie to nadal jest) wygodny, czytelny i w klimacie Nightwish. Nowa wersja wydaje mi się nieco za jasna... Ale tylko trochę. Wiem, że przyzwyczaiłabym się do niej po niedługim czasie... Ale jak już wspomniałam, nie lubię zmian. W dodatku nie posiadam smartfonu ani tabletu, czyli tym bardziej nowa wersja nie będzie mi potrzebna. Większość ludzi na DE jednak je posiada, więc stronę należałoby zmienić, co też zostało uczynione. Ok - pomimo niektórych minusów nowej wersji (nie wspominając już o wielu plusach) jestem ciekawa, jak forum będzie wyglądać po zmianie ;)
-
1 point[video=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=IEVow6kr5nI&ebc=ANyPxKoR8GTpE8ogZylB5OB5jG8ogvYgATFO--vi2zGP0QRdy8VqGQ79yb_atXplYCPBtcm50GVOJ3O2vI4Ce64wusx5dDIY5w
-
1 point
-
1 pointZmobilizowałam się i skończyłam kolejną pracę, czekającą na swą kolej cierpliwie w mojej cyfrowej teczce. "Глазами и душой"
-
1 pointŻyczę Wam kochani pięknych Świąt Wielkanocnych :)! Dużo słońca, mile spędzonych chwil w gronie najbliższych, odpoczynku od pracy, szkoły i codziennych spraw. Smacznego jajka i tradycyjnie - mokrego dyngusa! Optymizmu, żebyście zawsze z nadzieją patrzyli w przyszłość! Niech dopisuje Wam zdrowie i spełniają się wszystkie pragnienia!
-
1 pointZ okazji świąt Wielkanocnych życzę Wam dużo zdrowia, wielu okazji do radości, czasu spędzonego wspólnie z rodziną i na słuchaniu Nightwish'a (czy innej dobrej muzyki ;)) oraz wszystkiego najlepszego! :)
-
1 pointZbliżają się Święta, doskonały klimat i czas na domowe wypieki! Oczywiście moje przepisy muszą być proste i szybkie, dlatego dziś polecam perniczki:)! Po upieczeniu można je dowolnie udekorować, powiesić na choince, albo zrobić takie ozdobne zawiniątka! Idealne na prezent! Pierniczki przechowywane w folii w taki sposób, mogą leżeć nawet miesiąc (chociaż to się zdarza niezwykle rzadko;)). Schowane w szczelnie zamkniętym słoju, na długo zachowują swój smak i świeżość. A oto przepis: 2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. miodu 1 żółtko 125 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do pierników szczypta soli Rozgrzać piekarnik do 180*C. Mocno podgrzać miód i wymieszać z mąką. Jak to przestygnie dodać resztę składników: cukier, żółtko, masło, sodę, przyprawę do pierników i troszkę soli. Zagnieść ciasto. Przed rozwałkowaniem można schłodzić. Wałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać pierniki o dowolnych kształtach. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 15 minut. Zazwyczaj przed Świętami robię ciastka z podwójnej porcji, bo część zjadamy jeszcze na ciepło, trochę rozdaję w formie takich paczuszek, no i obowiązkowo muszą wisieć na choince! Idealne na podarunki dla najbliższych! Smacznego:)!
-
1 pointDziś poszliśmy na spacer do lasu z nadzieją, że znajdą się jakieś grzyby..Są..najwięcej uzbierał jak zwykle mój mąż;) Było bardzo ciepło i świeciło słońce. Idealna pogoda na grzybobranie. Wszyscy zadowoleni wróciliśmy do domu i już było wiadomo co będzie na kolację.. Gigantyczny podgrzybek... ...i prawdziwek:) Pozdrowienia z lasu..(w jakości terenowej;)) Co nie zostało zjedzone jako sosik, zostało zamarynowane..
-
1 pointZawsze mi się wydawało, że duszona, nadziewana papryka to bardzo trudne i czasochłonne danie..Kiedyś tak myślałam, ale zaczęłam ją niedawno robić i zmieniłam zdanie. Sezon paprykowy w pełni i trochę żałuję, bo ostatnio mam bardzo mało czasu na kuchenne eksperymenty..Ale zrobiłam niedawno taką paprykę i postanowiłam, że pokażę Wam rezultaty mojego działania.. Jeśli chodzi o przepis to jest dość prosty: 4-6 szt. papryki 3-4 woreczki ryżu ( ugotowane) mięso mielone - może być wieprzowe lub drobiowe ( ja miałam "indycze gulaszowe") dwie cebule - pokrojone w kostkę i podsmażone na maśle ananas z puszki - pokrojony w kawałki, sos z ananasa użyjemy do potrawy sól, pieprz, ulubione zioła i przyprawy, trochę koncentratu lub przecieru pomidorowego, może być też odrobina ketchupu, łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu.. Paprykę czyścimy z białych części i pestek, odcinamy taki "kapelusik z łodyżką" (zdjęcie). Mięso smażymy z przyprawami, dodajemy doń ugotowany ryż, duszoną na maśle cebulę i pokrojonego ananasa..Farsz doprawiamy do smaku. Nakładamy do wydrążonej papryki i nakładamy "kapelusik"..Dusimy pod przykryciem w garnku lub naczyniu żaroodpornym..Papryki podlewam sosem z ananasa z puszki, zmieszanym z przecierem pomidorowym, ew. można podlać niewielką ilością wody..Dusimy aż papryka zmięknie, ale nie może się rozpadać.. Sos z gotowania zagęszczam jeszcze mąką ziemniaczaną, jest wtedy bardziej szklisty. Można dolać do niego wody, dodać więcej przecieru bądź koncentratu, ew. keczupu do smaku, plus przyprawy (sól, pieprz, zioła). "Otwieramy" uduszone papryki i polewamy gorącym sosem ..Smacznego:D!
-
1 pointJabłkowych wariacji ciąg dalszy..Wczoraj usmażyłam zwykłe, najzwyklejsze racuchy z jabłkami właśnie..:)
-
Member Statistics