Przepisów swoich nie dam (nie mam xd), ale postanowiłam wrzucić dwa przepisy wielkanocne z Finlandii :P
Fiński chleb wielkanocny
Składniki:
2 paczki suchych drożdzy
1/4 szklanki ciepłej wody
3 szklanki ciepłego mleka
7 - 7,5 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
szklanka cukru
łyżeczka soli
2 łyżeczki kardamonu
3 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
łyżka startej skórki cytrynowej
1/2 szklanki posiekanych rodzynek i tyle samo posiekanych migdałów
szklanka stopionego masła
Lukier:
2 szklanki cukru-pudru, około 4 łyżki zimnej wody, trochę zapachu migdałowego (wszystko należy zmieszać)
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dolewamy do nich 2 szklanki mleka. Wsypujemy 2 szklanki mąki i wszystko dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 45min).
W międzyczasie ubijamy żółtka i cukier do momentu, aż żółtka nabiorą jasno-żółtego koloru. Dodajemy je do mąki z drożdżami, mieszamy i wsypujemy sól, kardamon, skórkę pomarańczową i cytrynową, rodzynki oraz migdały. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy szklankę mleka i roztopione (ale chłodne) masło i zaczynamy dosypywać mąkę do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od formy. Ciasto wyjmujemy z miski i przekładamy na stolnicę/stół oprószony mąką i ugniatamy, a następnie przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.
Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy cukrem. Wypełniamy ją do połowy ciastem i ponownie odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Pieczemy w 170 stopniach przez godzinę lub do momentu, gdy ciasto zrobi się brązowawe. Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy i dekorujemy lukrem.
Pieczony udziec jagnięcy - lammaspaisti
Składniki:
Około 2 kg udźca jagnięcego
sól
czarny pieprz
sklarowane masło
kilka cebul i marchewek
parę ząbków czosnku
1/2 l wody
Najpierw należy obrać cebule i marchewki i pokroić je w kawałki. Następnie układamy je w naczyniu z niewielką ilością masła, podpiekamy, aż zrobią się brązowe i przekładamy na dno żaroodpornego naczynia. Dodajemy obrane ząbki czosnku i wodę. Nad żaroodporny pojemnik wstawiamy ruszt, na niego kładziemy udziec jagnięcy, który uprzednio przyprawiliśmy solą i pieprzem i posmarowaliśmy masłem –sok z mięsa będzie skapywał do pojemnika z warzywami.
Najpierw pieczemy mięso przez 15 minut w 175 *C, potem smarujemy je masłem i redukujemy temperaturę do 100 -150 *C i pieczemy dalej, cały czas polewając mięso wytapiającym się sokiem. Mięso będzie gotowe, jeśli po nadkrojeniu ze środka będzie wypływała jasna ciecz zamiast krwi (jeśli macie termometr do mięs, mięso będzie gotowe kiedy temperatura osiągnie 70 -72 *C).
Gorący udziec owińcie folią aluminiową i odłóżcie na 15 - 30 minut. Mięso można podawać z sosem czosnkowym, pieczonymi ziemniakami, brukselką i młodą marchewką z dodatkiem masła i miodu.