Cameloth 92 Posted September 30, 2014 Zawiera siarczyny ? :P 1 Share this post Link to post Share on other sites
anulka79 1426 Posted July 13, 2015 Mohito domowej roboty;) Polecamy na upały! 4 Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted July 13, 2015 Aniu to dawaj swój przepis? Share this post Link to post Share on other sites
anulka79 1426 Posted July 13, 2015 Liście świeżej mięty pieprzowej prosto z babcinego ogródka, cytryna i limonka (plastry i sok z owoców), trochę cukru, lód. To wszystko zgniatamy, dodajemy napój "Jabłko-limonka z nutą mięty" z Biedronki, i oczywiście czystą wódkę wedle uznania, w zależności ile preferujemy %-ów. Smacznego;)! 4 Share this post Link to post Share on other sites
hietAla 1514 Posted November 10, 2015 Właśnie wypiłam piwo Argus Porter i nie polecam go, jest gorzkie i nic poza tym. Chyba, że ktoś chce się szybko upić, to spoko, bo ma 8% alk. A polecam Desperadosa Nocturno, zawiera tequilę i blended spirits, czyli mieszankę rumu z czymśtam. Zakochałam się w nim w wakacje i miłość trwa do dzisiaj, jest słodkie i nawet czuć troszkę ten rum. Poza tym, odkryłam w sobie miłość do wkiskey :happy: Kilka lat temu po raz pierwszy spotkałam się z Jackiem Danielsem i szczerze mówiąc, nie przypadł mi do gustu. Zalany colą lub innym napojem był okej, ale sam w sobie nie miał szans. Chyba w te wakacje były w Lidlu piwa angielskie, szkockie itd. i trafiłam na jakieś piwo warzone w beczkach po whiskey i wtedy ta nuta whiskey do mnie przemówiła. Ostatnio kupiłam sobie takiego Jacka w puszce z colą i zadowolił mnie, choć przymierzam się do zakupu czystej whisky (niekoniecznie Jacka), bo ten smak jednak jest wyjątkowy i nie daje o sobie zapomnieć :-D Z piw polecam bardzo te pojawiające się w Lidlu raz w roku bodajże w ramach tygodnia brytyjskiego, czy czegoś takiego (chociaż nie jestem pewna, czy to nie była jakaś osobna akcja) - Belhaven Black Scottish Stout (mój nr.1 for foriver ♥) Spitfire, Guiness i to z beczek po whiskey, którego nazwy nie pamiętam. Ceny są naprawdę niskie (np. Spitfire kosztował 3,99, a widziałam, że w Auchanie jest po 9,99!), a można popróbować każego rodzaju i znaleźć coś dla siebie. Oprócz whiskey, w planach mam też, by zakupić Koskenkorvę *_* Tak, wiem, jestem przegrywem życiowym, bo cały hajs wydaję na muzykę i alko 3 2 Share this post Link to post Share on other sites
Sami 3171 Posted November 10, 2015 Tak, wiem, jestem przegrywem życiowym, bo cały hajs wydaję na muzykę i alko 3 Jesteś prawdziwym studentem, Alu :D Muzyka i alko. Najlepiej na raz :D 1 Share this post Link to post Share on other sites
hietAla 1514 Posted November 25, 2015 Jako prawdziwy student, słuchając muzyki, kontynuuję mój alkoholowy wywód :D Chciałam Wam dzisiaj polecić tzw. herbatę z prądem. Z tego, co widzę w necie, to można dodać różne rodzaje alkoholu, ale w moim przypadku jest to rum. W czystej postaci przełknąć go mogą tylko miłośnicy gatunku, ale z ulubioną herbatą i miodem jest pyszny i idealny na zimne wieczory. Rozgrzewa natychmiastowo, potwierdzone info! Jest tylko taki problem, że trudno poprzestać na jednym kubku (właśnie wstawiam wodę na trzeci) ... ;) 1 Share this post Link to post Share on other sites
PaulaEija 1628 Posted November 25, 2015 Umarłam przy "herbatą i miodem". Ala, jak możesz dodawać miód do herbaty? o.O Tego się nie robi herbacie. ;______; Herbata bez dodatków, wódka bez zapijania. Taka jest moja filozofia. ;) 1 Share this post Link to post Share on other sites
hietAla 1514 Posted November 25, 2015 Umarłam przy "herbatą i miodem". Ala, jak możesz dodawać miód do herbaty? o.O Tego się nie robi herbacie. ;______; Herbata bez dodatków, wódka bez zapijania. Taka jest moja filozofia. ;) Rozumiem Twoją filozofię, bo ja z kolei muszę mieć kawę czarną, bez mleka i cukru. Mleko jeszcze zrozumiem, ale cukier w kawie WTF. Dodaję miód tylko w przypadku wyżej wymienionym, zazwyczaj piję zieloną liściastą i do niej byłoby zbrodnią coś dodać :P Co do wódki, to u mnie wchodzi w każdej postaci :-D 1 Share this post Link to post Share on other sites
Sami 3171 Posted November 25, 2015 Herbata z miodem jak najbardziej. Genialnie smakuje :) Tylko trzeba pamiętać, że żeby miód miał wszystkie swoje właściwości, nie można go dodawać do wrzącej czy gorącej herbaty, tylko już takiej trochę chłodniejszej :) A z prundem - nigdy nie piłam. Za to dzisiaj piłam yerbę kaktusową. No dobra... cztery yerby kaktusowe... I jeszcze mnie nie nosi, więc coś jest nie tak albo z yerbą, albo ze mną... xD 2 Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted November 26, 2015 O kurczę, to moje klimaty: wódeczka bardzo dobra jest na wszystko:) Herbatka to z rumem,to rozumiem. Jeśli słodzić to po całości albo wcale- niedosłodzona to dopiero ohyda! Z miodem da rade:) 1 Share this post Link to post Share on other sites
anulka79 1426 Posted November 27, 2015 Jeśli już jesteśmy w temacie miodu i picia, to może zamieszczę taką ciekawostkę! Wiosną, podczas pobytu w Polańczyku zachwycałam się takim oto regionalnym piwem. Było naprawdę pyszne! Smak miodu, bardzo wyrazisty, idealnie współgrał z chmielową nutą tegoż trunku. Butelka owinięta w taki ciekawy papier. Swoją drogą, nie wydaje się Wam, że to logo jest w takim nightwishowym klimacie :)? 2 Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted March 21, 2016 Nie jestem winowa, trochę piwowa i bardzo wódkowa;) Polecam jednak wino Tre Apor- białe bardzo mi smakuje. Musze sprobować inne "kolory":) Apropo, kto zna smak wina Imaginaerum? Jak ono smakuje? Share this post Link to post Share on other sites
Qesayah 24 Posted July 7, 2016 Alkohol - szanuję ten oddzielny temat :> Najbardziej lubuję się w wódce, ale to też nie byle jakiej wódce i browarach. Uwielbiam też drinki własnej roboty. @"anulka79" my już razem miałyśmy okazje by wypić. Ania robi świetne drinki, polecam! Mam nadzieje że niebawem wypijemy razem wszyscy cokolwiek! :D 1 Share this post Link to post Share on other sites
Ada28 368 Posted July 8, 2016 Nie jestem winowa, trochę piwowa i bardzo wódkowa;) Polecam jednak wino Tre Apor- białe bardzo mi smakuje. Musze sprobować inne "kolory":) Apropo, kto zna smak wina Imaginaerum? Jak ono smakuje? Właśnie. To samo pytanie zadaję sobie już od kilku lat... Ktoś z Was próbował Nightwishowego wina? Ktoś wie, czy gdzieś jakoś można je jeszcze zdobyć? Z alkoholi preferuję właśnie wina, a butelka "Imaginaerum" to szczyt moich marzeń... Share this post Link to post Share on other sites
Sahara 159 Posted September 1, 2016 Dużego doświadczenia z alkoholem to ja nie mam, dopiero w październiku zeszłego roku wypiłam swoje pierwsze piwo (student life?) [wcześniej tylko od święta - urodzin czy czegoś - wino/szampan] :P Ale i tak okazyjnie - przy spotkaniach ze znajomymi*. Najbardziej rozwalający był moment gdy ze znajomymi poszliśmy na piwo - oni zdążyli wypić dwa duże zanim ja wypiłam moje jedno małe :D Z tych, które do tej pory próbowałam najbardziej przypadło mi do gustu klasyczne Raciborskie oraz EB z sokiem imbirowym :D *często gdy wychodzę gdzieś z kimś i tak rezygnuję z alkoholu na rzecz latte, najlepiej z syropem czekoladowym, mniaaam! :D Share this post Link to post Share on other sites