Jump to content
beatag60

Jadalnia

Recommended Posts

Poszukuję sprawdzonych przepisów na zdrowe, wegetariańskie jedzonko : )

Najlepiej z wyłączeniem papryki, cebuli i grzybów/pieczarek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nymphetamine - polecam bloga http://www.foodiefiasco.com/ Wszystko jest po angielsku, ale od czego są google ;) Na razie robiłam z tego bloga naleśniki i to trochę zmodyfikowane, bo miałam inną mąkę, ale wyszło pyszne i ogólnie wydaje mi się, że przepisy są łatwe i całkiem ciekawe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję Alu : *

Jest wiele blogów o takiej tematyce, jednak chciałabym spróbować przyrządzić coś, co Wy wypróbowaliście i polecacie ^^

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś na obiadek zaserwowałem sobie Nightwishocuszki ,a skąd się wzięła nazwa owych racuchów a z tego że natchnienia dostałem słuchaąc OceanBorn ,a wykonanie było słuchając Once ,a degustacja była na GLS ,chyba specjalność mojej kuchni będzie się od dziś nazywał Nightwishocuch ,chyba że macie jakąś lepszą nazwę z połączenia słów Nightwish i Racuch ,moja mama wymyśliła Nightwishki

vmu4j7.jpg

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

No wiesz co, i teraz przez Ciebie i Twoje piękne placki znowu chce mi się czegoś słodkiego ._.

Może najcuszki? Tuocuszki? Marcuszki? Empuszki? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyglądają przepysznie, musimy się spotkać na zlocie/degustacji- pomogę Ci smażyć:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wy usmażycie, ja zjem, i każdy ma swoje zadanie ;3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko od czego by tu zacząć jeść od oczu czy muzgu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam przepis na zapiekankę makaronową z kurczakiem i brokułami z tego bloga: http://jestsmak.blogspot.com/2013/10/zapiekanka-makaronowa-z-kurczakiem-i.html

 

Przygotowanie zajęło mi jakąś godzinę, miałam trochę mniej mięsa, a więcej brokułów, niż w przepisie, ale to już można sobie rozłożyć jak kto lubi. I zamiast śmietany użyłam jogurtu naturalnego. W każdym razie zapiekanka wyszła przepyszna. Chciałam zrobić zdjęcie, ale wyszło jak zwykle... :D

 

Edit:

 

Dzisiejsze elanowe bułeczki z jabłkiem i rodzynkami:

1XlhwMD.jpg

 

Według przepisu z książki "Uczta Lodu i Ognia", którą baaardzo polecam. Robiłam z niej też ciasto jabłkowe i było cudowne.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jacie a ja ostatnio zjadłem agrestową galaretkę, ale smak eeeh, agrest jest masakrycznie super :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Każde wakacje to nowe przygody i kulinarne często też. Może poznaliście jakiś godny zaproponowania przepis na nowe smaki, nowoczesne jedzonko?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja za 3 tygodnie będę zajadac pizze i popijać winem. Jadę na urlop do Włoch. Poza tym dorwalam książkę Street Vegan, gdyż jestem wege i takie gotowanie mi odpowiada ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Własnoręcznie zrobione moje pyszności z wczoraj. :3

20p8qjc.jpg

  • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Frytki, frytunie, fryteczki domowe- mniam:) Danie wygląda smacznie i profesjonalnie- brawo!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio zrobiłam z mamą norweskie bułeczki cynamonowe ♥

Niby to takie ciasto drożdżowe z cynamonem, ale normalnie niebo w gębie.

"scandinavian idea from ikea"

COyjanWUAAUUMe9.jpg

  • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przed nami Święta Bożonarodzeniowe, zwyczaje niewiele się różnią w różnych regionach kraju. Ciekawa jestem jakie są Wasze ulubione świąteczne dania, a czego ewidentnie unikacie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uwielbiam ten świąteczny klimat! Przygotowania, zakupy, pieczenie, gotowanie, przystrajanie domu wewnątrz i na zewnątrz! Co roku obiecuję sobie, że nie będzie tyle jedzenia, zrobi się skromnie i "trochę" ;) I co roku mi to nie wychodzi! Wigilia oczywiście tradycyjnie, postnie: smażony karp, pierogi z kapustą i grzybami, barszcz czerwony z uszkami, śledzie na różne sposoby, sałatki postne. Robię też kompot z suszonych owoców, który lubi nawet mój Franek! Kiedyś przyrządzałam jeszcze kutię, ale to słodkie danie nie wszyscy u nas lubią. Ty na pewno Beatko robisz, bo to chyba Wasza regionalna, wigilijna potrawa!? Na następne dni oczywiście jakieś mięsko pieczone plus dodatki. W tym roku mam chęć na kaczkę. Trochę się boję, bo nigdy sama nie robiłam, ale cóż może jednak się odważę i spróbuję;) Obowiązkowo musi być makowiec, sernik i pierniki, które co roku ozdabia mój synek! Zamawiam też tort bezowy. Nigdy nie robię sama, bo mam sprawdzoną cukiernię, gdzie jest obłędnie pyszny i przepięknie udekorowany! Uwielbiam, to mój słodki przysmak!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aniu, polecam kaczkę z jabłkami- robię , uwielbiam, znam przepis prosty i smaczny:

dzień wcześniej kaczkę porządnie oczyścić z zewnątrz i w środku, nasmarować wegetą i dużą dawką majeranku, dodać do środka kwaśne jabłka przekrojone na pól z usuniętymi gniazdami nasiennymi, zaszyć kaczkę szczelnie i włożyć do worka do pieczenia i do lodówki- tak przygotowaną następnego dnia wkładamy na naczynie żaroodporne i do piekarnika: 1godz na 1kg mięsa, 180 stopni- po czasie odkrywamy na 15 minut dla zrumienienia. Każdemu smakuje i każdemu się udaje:)Polecam i smacznego:)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.