beatag60 2263 Posted November 14, 2012 Bez jedzonka się żyć nie da. I czy lepiej nam to wychodzi czy gorzej, każdy z nas coś umie. Twoja ulubiona potrawa, inspiracje i kuchenne specjalności? Owoców morza nie jadam, żadnych "robali"! Moją specjalnością jest kuchnia Polska, tradycyjna. Wszelkie eksperymenty często mnie rozczarowują więc stronie raczej od nich. Bigos, galareta z karpia, żurek na chrzanie i forszmak- te dania królują na moim stole. Share this post Link to post Share on other sites
pawel27g 57 Posted November 14, 2012 W wielu procentach jestem wegetarianinem, nie lubię mięsa, nie smakuje mi i powoduje wymioty. Ale kocham Pierogi ruskie, i z kapustą i grzybami. Moją specjalnością to kuchnie szybkie Kebab chińczyk pizza, raczej nie gotuje dla siebie posiłków chyba że gotowe. Ale coś tam jednak gotować umiem, nawet ciasto umiem zrobić, wszyscy jeszcze żyją :p Share this post Link to post Share on other sites
margoQ 88 Posted November 14, 2012 Owoców morza nie jadam, żadnych "robali"! Dokładnie, mam to samo! :D Moją specjalnością jest kuchnia Polska, tradycyjna. Wszelkie eksperymenty często mnie rozczarowują więc stronie raczej od nich. Bigos, galareta z karpia, żurek na chrzanie i forszmak- te dania królują na moim stole. Żółwik :) Aczkolwiek forszmaku nie znam :/ Uwielbiam karpia smażonego, pstrąga pieczonego w folii, barszcz czerwony... I w ogóle właśnie naszą polską kuchnię. Stronię od sushi i innych równie wymyślnych "obcych" :P Kocham piec, moją specjalnością jest bajaderka (wg tajnego przepisu mojej mamy), babeczki z bitą śmietaną i owocami, sernik i szarlotka "z kratką" etc. Po prostu to lubię :) Share this post Link to post Share on other sites
pawel27g 57 Posted November 14, 2012 Uwielbiam karpia smażonego Żądnych ryb, żadnego mięsa, nic co żyło i dawało znać o siebie. Aż dziwne że kebab mi smakuje. Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted November 14, 2012 pawel27g , kebab też kiedyś żył;) Share this post Link to post Share on other sites
margoQ 88 Posted November 14, 2012 Hahahahaha :) Może ten kebab, który jesz, to nie mięso :P Share this post Link to post Share on other sites
pawel27g 57 Posted November 14, 2012 Właśnie mięso ale dobrze spieczone. Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted November 14, 2012 u mnie dziś klasyczne kluski z serem- ktoś chętny;) Share this post Link to post Share on other sites
margoQ 88 Posted November 14, 2012 Czyli takim kompletnym wegetarianinem nie jesteś - będą z ciebie ludzie :P Share this post Link to post Share on other sites
Adrian 3317 Posted November 14, 2012 Jeśli chodzi o jedzenie to nie jestem specjalnie wybredny. :) Uwielbiam kuchnię swojej babci, zwłaszcza jej pomidorową. Bezapelacyjnie moje ulubione danie od dziecka. :) Lubię też kuchenne eksperymenty siostry - zawsze coś wymyśli. A to gdzieś przeczyta, a to wynajdzie skądś... Ale muszę przyznać, że dobre rzeczy jej wychodzą. :) Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted December 6, 2012 Nasze, znaczy Dream Emporium pierwsze święta tuż przed nami:) Jak je spędzicie, co króluje na stołach? Jestem ciekawa regionalnych specjałów w tym Twoich ulubionych? :) Share this post Link to post Share on other sites
Adrian 3317 Posted December 6, 2012 U mnie króluje barszcz z uszkami, ryby różnego rodzaju (po japońsku, po grecku, karp), zupa czernina (nigdy jej nie jem) i masa innych, których nie pamiętam, a które będziemy jedli do nowego roku. :) U was też robicie górę jedzenia na święta? Czy może jesteście "nowocześniejszą" rodziną, która wyprawia mniej obfite święta? O, zapomniałbym. Odkąd pamiętam jem podczas Wigilii ziemniaki i śledzia w śmietanie. Naprawdę, specjalnie dla mnie babcia przygotowuje od lat. :) Taka moja tradycja, z której nie chcę rezygnować. :) Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted December 6, 2012 Adrian , ryba po japońsku? Poproszę szczegóły?:) Share this post Link to post Share on other sites
margoQ 88 Posted December 6, 2012 Jeśli nie sushi, to jestem ciekawa :P Share this post Link to post Share on other sites
Adrian 3317 Posted December 6, 2012 Adrian ' date=' ryba po japońsku? Poproszę szczegóły?:)[/quote'] Jest to ryba bez ości, w panierce, w sosie pomidorowym z jakimiś przyprawami i warzywami. Uwielbiam! :) Gości na naszym wigilijnym stole od lat. Jeśli chcesz to Ci podam przepis. :) Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted December 7, 2012 Adrian, bardzo proszę o przepis na rybę po japońsku:) Piszcie , dzielcie się przepisami swoich ulubionych świątecznych potraw. Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted December 18, 2012 Dla tych co uwielbiają śledzie:sałatka warstwowa;) na dno najlepiej przezroczystej salaterki wsypujemy pokrojoną cebulę, śledzia marynowanego lub w oleju kroimy w grubą kostkę, znów cebulę, pokrojone w kosteczkę jabłko, pokrojone w kosteczkę dowolne grzybki marynowane, pokrojony w kosteczkę ogórek konserwowy lub kiszony, jajka ugotowane na twardo pokrojone w plastry, posypać startym żółtym serem, polać wierzch majonezem. Warstwy można powtarzać, ilość składników dowolna- polecam na prawdę pyszna:) Share this post Link to post Share on other sites
Piotrek 121 Posted January 28, 2013 Do tej wspomnianej wcześniej swojskiej kuchni dodam jeszcze pierogi- bardzo lubię je zarówno na słodko, jak i na pikantnie :) Naleśniki pewnie już się pojawiły? To kolejne danie, które od czasu do czasu lubię zjeść. Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted January 28, 2013 U nie ostatnio na topie pieczone warzywka- mniam i zupka dyniowa- rewelacja:) Share this post Link to post Share on other sites
Piotrek 121 Posted January 28, 2013 W sensie warzywa na patelnię z paczki? Bardzo lubię. Nie wiem czy kiedykolwiek jadłem cokolwiek z dyni, a na pewno nie jadłem zupy dyniowej :) Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted January 28, 2013 Warzywka nie z paczki, pieczone świeże (ziemniak, marchew, por, pieczarka, nieobrane ząbki czosnku) w piekarniku z dodatkiem oleju i ziół. Polecam:) Share this post Link to post Share on other sites
violkaa 18 Posted January 28, 2013 .... forszmak... Muszę się wprosić, bo uwielbiam, a wieki nie jadłam... Share this post Link to post Share on other sites
KarolinaBlacking 29 Posted January 29, 2013 Ogólem ubóstwiam chyba wszytsko co można ugotować na parze ;D Szczególnie upodobałam sobie marchewkę (od dziecka tak mam), owoce - najlepiej twarde i soczyste, ryby - mogę jeść codziennie i frytki z piekarnika ;D Share this post Link to post Share on other sites
Arcana 27 Posted January 29, 2013 Generalnie nie lubię gotować, chociaż muszę niestety :dodgy: Mam kilka swoich "popisowych" dań, za które co niektórzy dają się pokroić :P Podobno gotowanie wychodzi mi nieźle, ale ja tam nie wiem. Najłatwiej jest gotować pod swój gust, gotowanie dla kogoś to dużo trudniejsza sztuka. Zupa, którą wszyscy u mnie kochają i na jej zrobienie próbują mnie najczęściej namówić, to pochlopka (na bazie białej kapusty i pomidorów), na drugim miejscu jest szczawiowa, no i barszcz tradycyjny z uszkami lub pasztecikami. Share this post Link to post Share on other sites
Adrian 3317 Posted January 29, 2013 frytki z piekarnika ;D Najbardziej lubię karbowane. :) Nie wiem czy to zasługa kształtu czy jakichś chemikaliów, ale są naprawdę dobre. :) barszcz tradycyjny z uszkami lub pasztecikami. Barszcz z uszkami - jedna z moich ulubionych potraw. ;) Nie będę owijał w bawełnę - kucharz ze mnie żaden. Kiedyś zapragnąłem zjeść barszcz na obiad, a że babci nie było w pobliżu to musiałem zrobić sobie sam. Poszedłem na łatwiznę, czytaj "zrobiłem z tytki/paczki". No nijak nie polecam! Jednak domowa kuchnia to domowa... :) Share this post Link to post Share on other sites