Taiteilija 2754 Posted June 21, 2013 Według mnie jeden z najgenialniejszych kompozytorów muzyki filmowej. Wyróżnia się bardzo charakterystycznym brzmieniem, którego, bynajmniej ja, nie jestem w stanie pomylić z żadnym innym. Jego kompozycje to doskonała mieszanka komizmu, szaleństwa, mroku i subtelnego piękna symfonii. Dodam, że jest to kompozytor najbardziej znany z wieloletniej współpracy z Timem Burtonem. Tu przykłady kompozycji Elfmana; najpiękniejsze najbardziej charakterystyczne: [video=youtube] (soundtrack do filmu "Edward Nożycoręki" rozpalił moje absolutne uwielbienie dla muzyki Danny'ego - polecam też utwór "Ice Dance" z tegoż samego filmu) [video=youtube] (wspaniała meiszanka głównych motywów z filmu "Gnijąca Panna Młoda") [video=youtube]http://www.youtube.com/watch?v=M6jpIv7jJdA (wspaniale chwytliwy utwór z mrocznej bajki dla dzieci "Miasteczka Halloween") [video=youtube] (gotycka kompozycja z filmu "Jeździec Bez Głowy") [video=youtube] (na sam koniec moyw muzyczny z filmu "Alicja w Krainie Czarów") Polecam też muzykę Elfmana do filmu "Batman", "Charlie i Fabryka Czekolady" i "Oz Wielki i Potężny". 4 Share this post Link to post Share on other sites
Spectrum 43 Posted June 21, 2013 "This Is Halloween" to mistrzostwo świata! 2 Share this post Link to post Share on other sites
Taiteilija 2754 Posted June 21, 2013 Niezaprzeczalne mistrzostwo! :happy: Ostatnio polubiłam też ten utwór, choć filmu nie widziałam: [video=youtube]http://www.youtube.com/watch?v=w3L9Q7mtZI4 Share this post Link to post Share on other sites
Evi 1960 Posted June 21, 2013 Zgadzam się, to jeden z moich ulubionych kompozytorów muzyki filmowej :) Wspomniałabym tu jeszcze Czerwonego Smoka. Duży plus za współpracę z Burtonem, którego produkcje uwielbiam ♥ No, przynajmniej większość z nich ;) Oz Wielki i Potężny - chętnie bym zobaczyła, jeszcze nie miałam okazji ;) Share this post Link to post Share on other sites
Sami 3171 Posted June 21, 2013 Oza nie widziałam, ale muzyka śliczna :) A Elfmana najbardziej podoba mi się soundtrack do Alicji, jest taki.. Inny. I taki angielski. :) Share this post Link to post Share on other sites
Adrian 3317 Posted June 21, 2013 Zastanawia mnie jakby brzmiało Scaretale w wersji Holopainen - Elfman? ;) Co prawda mój ulubiony motyw cyrku stworzył Pip, nie Tuomas, ale who cares? :) Share this post Link to post Share on other sites
NightwishAnka 480 Posted April 28, 2014 (Jak to możliwe że wcześniej mnie tu nie było ?) Uwielbiam Elfmana ♥ . Jest według mnie jednym z najlepszych kompozytorów muzyki filmowej , jego utwory są bardzo klimatyczne i prze genialnie wtapiają się w klimaty Burtona . Najbardziej podoba mi się muzyka z Alicji , wyróżnia się , ale Sleepy Hollow Theme jest naj,naj po prostu . Nie mogę się jakoś przekonać do muzyki z Edwarda , nie wiem po prostu , ale nie przekonuje mnie . Share this post Link to post Share on other sites
Milla 2534 Posted April 24, 2015 Nie, żebym dzisiaj to odkryła, bo wiem to już od bardzo, bardzo dawna, ale "This Is Halloween" i "Kidnap The Sandy Claws" to piosenki po prostu IDEALNE do śpiewania. Uwielbiam to zmienianie głosów, niesamowita frajda :happy: Pewnie fajnie jest być dubbingowcem ♥ 1 Share this post Link to post Share on other sites