beatag60 2263 Posted January 16, 2013 Jaki poziom wirtuozerii przedstawiają w projekcie NW- wiadomo, lubimy:) Wklejajmy info: zdjęcia, filmy i komentarze o gościnnych występach czy udziale członków NW w działalności innych kapel. Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted January 30, 2013 Empuś z chłopakami z zespołu Brother Firetribe (uboczny projekt EV). Czy ktoś ich słuchał? Share this post Link to post Share on other sites
Sølvi 237 Posted February 11, 2013 A to jest taki temat :D Niepotrzebne w takim razie było mój oddzielny o For My Pain...^^ Słuchałam, ale zaczęłam nieszczęśliwie od kawałka z Anette, który mocno mnie uprzedził. Ogólnie pozytywna, lekka muzyka, miła dla ucha :) Share this post Link to post Share on other sites
Adrian 3317 Posted February 12, 2013 A to jest taki temat :D Niepotrzebne w takim razie było mój oddzielny o For My Pain...^^ Dobrze, że założyłaś :) Tutaj możemy porozmawiać o tych projektach ogólnie a w tamtym wątku bardziej zagłębić się w dany prodżekt. :) Share this post Link to post Share on other sites
Guest Morderczyni Posted March 3, 2013 Inne projekty, tak? Projekt byłej wokalistki: Tarja. Co tym sądzicie? Moim zdaniem ona się świetnie sprawdza w balladach, np. "Minor heaven". Share this post Link to post Share on other sites
KarolinaBlacking 29 Posted March 3, 2013 Brother Firetribe owszem, znam. Fajnie, przyjemnie grają, utwór z Anette też mi się podobał, chociaż mają kilka fajniejszych. Jeśli już chodzi o ich poboczne projekty no to oczywiście Marco i Tarot, Northern Kings ( którzy 'dali mi' coś czego bardzo mi brakowało, niesamowicie mi się podobają metalowe aranżacje starych przebojów, a te ich głosy ... Hietala, Ahola, Leppaluoto - czy jak się to tam pisze, no i Kakko - uwielbiam;D) , pominąc też nie można Sapattivuosi i ich coverów Black Sabbath. Share this post Link to post Share on other sites
Guest Simo Posted March 3, 2013 Anette cudownie wykonała utwór "October & April" z The Rasmus ^^ Share this post Link to post Share on other sites
Maciek 1188 Posted March 3, 2013 Z takich mniej znanych rzeczy to wspólny utwór gitarzysty Sonata Arctica z Marco na wokalu http://www.youtube.com/watch?v=rA7m0-QO9_s - Last Breath of Love Share this post Link to post Share on other sites
Maciek 1188 Posted March 8, 2013 Kolejne mniej znane projekty członków NW to metal--opera Aina (autorstwa Amandy Somerville) :Emppu wystapił na gitarze w kawałku "Rebellion" w którym śpiewa Glenn Hughes :Marco natomiast zaspiewał w utworze "Oriana's Wrath" http://www.youtube.com/watch?v=JMdsCchwCEU Share this post Link to post Share on other sites
NightwishAnka 480 Posted March 11, 2013 Erno udzielał się od 2002 do 2004 roku w power metalowym zespole Altaria. Wraz z Emppu zespół zdążył nagrać jeden album- Invitation. Później odszedł z zespołu bo był zajęty nagrywaniem piątego albumu Nightwish. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Maciek 1188 Posted April 6, 2013 Kolejne mniej znane solowe dokonania to składanka Nuclear Blast All Stars a tam Marco i utwór Inner sanctuary , autorem muzyki jest lider Rage. Share this post Link to post Share on other sites
Maciek 1188 Posted June 28, 2013 Zespołem w którym także udzielali się członkowie NW jest Sethian. Stałym członkiem grupy był Jukka, natomiast Tuomas muzykiem sesyjnym grającym na klawiszach. Kolejny Nightwishowy akcent to wokalista grupy Tapio Wilska (znany z Oceanborna) który pokazuje tutaj swoją totalnie inna stronę. Ten kawałek na przykład to taki 50% Nightwish bo dwóch z czterech członków zespołu w nim gra. Jukka i Tuomas który ma też swoją krótką solówkę na klawiszach. Wilska na wokalu. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Adrian 3317 Posted June 28, 2013 Czuć w solówce "Wanderlusta" i "The Pharaoh Sails to Orion". :) Całkiem, całkiem utwór - nie słyszałem go nigdy wcześniej. Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted June 30, 2013 Sethian - Blood Calling - moja wybredna dusza kazała mi odtworzyć ponownie, bardzo fajne:) Marco Hietala - Inner Sanctuary - takie tam, czasem do odsłuchania. Aina - oriana's Wrath - tu Marco pokazuje co potrafi, świetny kawałek. Aina - Rebellion - fajny klimatyczny utwór, Empusiowe granie jest oki. Last Breath Of Love- tu świetne wykonanie Marco, ogólnie podoba mi się. Share this post Link to post Share on other sites
Maciek 1188 Posted July 11, 2013 W 1999 roku Tuomas zagrał na klawiszach na całym albumie Furthest Shore - Chronicles of Hethenesse Book 1: The Shadow Descends, mimo wszystko brzmi dość charakterystycznie dla siebie :) http://www.youtube.com/watch?v=6rt7lbv6Opc Dużo większym białym krukiem jest fakt że w 2004 zagrał na płycie „Manimal” Suburban Tribe w kawałku Drowning, bo ten zespół jest dość odległy od tego co robi na codzień :D 1 Share this post Link to post Share on other sites
NightwishAnka 480 Posted July 11, 2013 Ta pierwsza piosenka jest bardzo fajna ale w obu słuchać typowe dla Tuo granie. Share this post Link to post Share on other sites
Maciek 1188 Posted July 12, 2013 Nie ma sensu ton suchego info tu wrzucać bo jednak tu dyskutujmy natomiast całe bardzo szczegółowe opracowanie solowej działalności w różnych projektach (w jakim utworze, gdzie, u kogo i w jakiej roli) znajdziecie już przy każdym członku na stronie :). Jest tego naprawdę sporo, niektórzy mają po kilkadziesiąt projektów w których brali udział. Poza jakimiś rzadkościami typu tam gdzie Tuomas gra na saksofonie/gitarze to większość jest do odsłuchania na youtube czy innym serwisie z muzyką także śmiało słuchajcie i dzielcie się z nami swoimi opiniami :) Jedną z miłych rzeczy które lubię posłuchać jest na przykład power metalowe Virtuocity i Marco Share this post Link to post Share on other sites
NightwishAnka 480 Posted August 27, 2013 Angielska Wikipedia doprowadziła mnie do takiego odkrycia: [video=youtube] 1 Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted September 2, 2013 Dorwałam taką perełkę:) Projekt sprzed 1997 roku, w którym bierze udział Jukka, Sami i Emppu. Share this post Link to post Share on other sites
Adrian 3317 Posted September 3, 2013 Absolutna perełka! Emppu pokazuje tutaj swój prawdziwy warsztat, którego część fanów nie docenia. W NW gitary nie są najważniejsze, więc nie ma miejsca na super-solówki. Ciekawe kto jest autorem tej kompozycji? Czuć inspirację Stratovariusem i tak jakby jakąś rosyjską pieśnią ludową... No cóż, rodzinne miasto NW niemal graniczy z Rosją. :P Share this post Link to post Share on other sites
Girdun 107 Posted September 3, 2013 Absolutna perełka! Emppu pokazuje tutaj swój prawdziwy warsztat, którego część fanów nie docenia. W NW gitary nie są najważniejsze, więc nie ma miejsca na super-solówki. Nie że nie docenia tylko nasz drogi Emppu usiadł sobie na laurach i sądzi że nie musi już swoich umiejętności trenować. Przykłady Once i Oceanborna pokazują że gitarzysta zespołu jak chce to potrafi. Niestety nagranie sprzed prawie 16 lat to jedno, a niemożność odegrania solówki do SLS przez połowę trasy to drugie. Share this post Link to post Share on other sites
Maciek 1188 Posted September 3, 2013 Ciekawe kto jest autorem tej kompozycji? Z tego co mi wiadomo, to choć cięzko w to uwierzyć to głównym autorem jest Emppu ;). Nagranie pochodzi z albumu Jimmy (The Bluesman) Lawson & Friends: Play That Funky (Humppa) Music z 1996 roku. Tuomasa na tym nagraniu nie ma, ale też wystąpił na tej płycie tyle że na.. saksofonie ;). 1 Share this post Link to post Share on other sites
NightwishAnka 480 Posted September 10, 2013 Wiecie że Emppu gościnie zagrał na gitarze w piosence Apulanty : i drugą cześć solówki w piosence Tarot: ? Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted October 19, 2013 Tak sobie popatrzmy:) http://www.tuomas-holopainen.com/en/diary/392-recording-complete Share this post Link to post Share on other sites
Taiteilija 2754 Posted October 19, 2013 Tak sobie popatrzmy:) http://www.tuomas-holopainen.com/en/diary/392-recording-complete Oo, a mówiłam, że Tony będzie jednym z wokalistów! Ha! :-D Ale co tam robi bandżo? Będzie zabawnie! Znamy tytuł jednego tracku - to już coś... i musimy czekać na teledysk gdzieś do stycznia. Świetnie... znowu czekanie. Zestarzeję się od tego. :huh: Share this post Link to post Share on other sites