beatag60 2263 Posted November 8, 2012 Dawno to było, ale Sami był pierwszym basistą z którym zespól nagrał sporo doskonałych kawałków. Schowany gdzieś z boku sceny, należał do dość biernych współtwórców dzieł NW. Po rozstaniu się z kapelą grał w zespole bluesowym, o takim zawsze marzył. Czy pamiętasz Samiego? Share this post Link to post Share on other sites
Adrian 3317 Posted November 9, 2012 Czasów Samiego niestety nie pamiętam, bo nie znałem wtedy NW. Samego Samiego jednak znam z biografii zespołu i nielicznych nagrań. Nigdy nie widziałem go uśmiechniętego, wydaje się być zamknięty. Na koncertach w ogóle nie dało się odczuć jego obecności - zawsze stał z tyłu. Styl Nightwish nie był dla niego, nie czuł się dobrze grając taką muzykę. To właśnie wpłynęło na decyzję Tuomasa o zwolnieniu go z zespołu. Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted February 16, 2013 Niezmiernie mało wiadomości jest w mediach o Samim. Skromny i wyciszony Vanska nie zmienił się chyba, bo nie udziela wywiadów:( Gra pewnie w kapeli i stoi w kącie jak to Sami;) Czy posiadacie informacje : co się z nim obecnie dzieje? jakieś materiały do podzielenia się z nami? Share this post Link to post Share on other sites
Maciek 1188 Posted February 16, 2013 Grał w bluesowym Root Remedy przez kilka lat ale teraz chyba nie zamuje się profesjonalnie grą w żadnym zespole przynajmniej nie na taką skalę. Jedno co wiem na pewno to że obecnie Sami i Tuomas rozmawiają ze sobą, nie jest to jakaś zażyłość ale używając języka polityki nastąpiła "normalizacja stosunków" co się objawia jakimiś okazjonalnymi życzeniami na święta itp ;) Share this post Link to post Share on other sites
Ares 1858 Posted June 27, 2013 Może i fajnie grał z chłopakami i Tarją ale nie pasował do Nw Marco to prawdziwy basista Nw nie Sami był za delikatny ale Marco ma power i dodaje wokal ja wole zdecydowanie Marco ale sami dobrze sie spisywał :) Share this post Link to post Share on other sites
Taiteilija 2754 Posted June 27, 2013 Sami "kamienna twarz" Vänskä, jak zwykłam go nazywać, faktycznie nieszczególnie pasował do zespołu. Nie wyróżniał się, na scenie zamieniał się w posąg, ale, o czym należy pamiętać, był pierwszym basistą Nightwish. Gdy pojawił się Marco wspomnienie o Samim kompletnie wyblakło, gdyż Marco absolutnie wpasował się w styl NW - był wyrazisty, żywy, dodał swój wokal, który nadał zespołowi pazura i zróżnicował styl piosenek. Aż mi szkoda tego poczciwego Samiego. Na pochwałę absolutnie nie zasługuje sposób w jaki "pozbyto" się Samiego, a który wszyscy znamy, jednakże wiemy (z EOAI), że "przestępca" żałuje za swoje haniebne czyny i jak wyznał, zapewne nigdy sobie tego "przestępstwa" nie wybaczy. PS. nightwishmaster666, twoja sygnatura mnie rozbroiła :happy:. Share this post Link to post Share on other sites
Ares 1858 Posted June 27, 2013 Taiteilija* w pozytywnym sensie? :) Share this post Link to post Share on other sites
Milla 2534 Posted June 27, 2013 Sami, Sami... W czasach, kiedy do nich dołączył, nie było mnie jeszcze na świecie, a kiedy odszedł, byłam smarkaczem w wieku przedszkolnym... Ale zdaje się, że jego odejście nie wywołało takiego lamentu jak wyrzucenie Tarji, ot: był sobie i przestał. Może miał jakichś fanów, którzy za nim płakali, nie wiem bo to nie moje czasy, ale jak się ogląda jakieś starsze nagrania, to facet się nie wyróżnia, sterczy sobie gdzieś z tyłu i... No po prostu go nie widać :) Brakowało mu, hm, pewnej "przebojowości" że tak to ujmę. Teraz scena jest pełna Marco i jego energii, a ten nieszczęsny Sami stał gdzieś tam w kątku niezauważany. A, i zdążyłam się też zorientować w czasie mojego krótkiego Najtłiszowego stażu, że jego kamienna twarz przeszła już do historii :P 1 Share this post Link to post Share on other sites
Maciek 1188 Posted June 27, 2013 Rarytas, jedna z bardzo niewielu okazji zobaczyć video z grajacym Samim w czasach po-nightwishowych, raczej wciąż spokojny i trzyma się z boku ;). Share this post Link to post Share on other sites
NightwishAnka 480 Posted July 8, 2013 To człowiek zagadka.Sami akurat był w Nightwish w czasach,których nie pamiętam.Jednak Sami zawsze w NW czy to na koncertach , czy to na zdjęciach jest z tyłu.Przywarło już od niego "Kamienna twarz" a trudno znaleźć go gdzie się uśmiecha.Sam fakt że Sami niczym na tle zespołu się nie wyróżniał.Zawsze stał na koncertach z boku,w swym kącie i grał swoje na basie.Brak mu przebojowości to fakt ale Sami nie czuł magii Nightwish.Przyszedł czas ,że musiał rozstać się z Nw i tu też dziwny pomysł na rozstanie Tuo.Mimo jednak drogi zespołu i Samiego rozeszły się i od razu w zespole przebił go Marco.Obecnie nadal gra w swym bluesowym zespole i tu chyba się odnalazł. Jednak po latach NW odnowił kontakty a on pojawił się na NW Summer Camp 2010 - Share this post Link to post Share on other sites
Ares 1858 Posted August 3, 2014 Wie może ktoś co się z nim dzieje? Share this post Link to post Share on other sites
Adrian 3317 Posted August 3, 2014 W zeszłym roku uczestniczył w Tygodniu NW w Kitee. Zauważyłem, że ma też profil na Facebooku, ale rzadko się tam udziela. Share this post Link to post Share on other sites
Adrian 3317 Posted September 26, 2014 Dzisiaj Sami (Vanska, nie nasza forumowa Sami ;)) obchodzi urodziny! Czego życzymy drugiemu (po Emppu) basiście NW? Share this post Link to post Share on other sites
Taiteilija 2754 Posted September 26, 2014 Dzisiaj Sami (Vanska, nie nasza forumowa Sami ;)) obchodzi urodziny! Czego życzymy drugiemu (po Emppu) basiście NW? Żeby fani Nightwisha w końcu dowiedzieli się, że ktoś taki, jak Sami Vänskä istniał i grał jeszcze przed Marco. Żeby nigdy więcej nikt nie wyrzucił go SMSem i, żeby, jeżeli jeszcze kiedyś zagra na scenie, trochę się ożywił, bo może dzięki temu zapadłby ludziom lepiej w pamięci. :happy: A już bez uszczypliwości - życzę mu spokojnego i dostatniego życia. Zdrowia i, żeby wspominał pracę z NW jak najlepiej. 5 Share this post Link to post Share on other sites
Ada28 368 Posted May 20, 2017 Nikt nie zauważył wcześniej, że Sami powrócił? ;) W sierpniu zeszłego roku wystąpił na scenie wraz z Nightwish podczas festiwalu w Himos Park w rodzinnej Finlandii. "Stargazers" prawie jak za dawnych czasów. Myślicie, że jeszcze zobaczymy go gościnnie z zespołem, np. podczas koncertów z okazji okrągłej rocznicy wydania Oceanborn? Marco chyba całkiem dobrze bawił się pod sceną :) [video=youtube]http://https://www.youtube.com/watch?v=93mlGjBrrVE 1 Share this post Link to post Share on other sites
PaulaEija 1628 Posted May 20, 2017 Wydaje mi się, że gdzieś indziej na forum był ten wątek poruszony, chyba w EFMB Tour. To (przynajmniej oficjalnie) miał być jednorazowy taki występ z okazji dwudziestolecia zespołu czy czegoś takiego i generalnie taki bardziej crossover niż powrót. Jeśli dobrze pamiętam, oczywiście. :) Share this post Link to post Share on other sites