margoQ 88 Posted April 5, 2013 Potok Szaleje i tańczy kroplami się burzy Opływa skały, tysiące kamieni I trawy rosi i brzegi podmywa I w blasku słonecznym tęczami się mieni Bawiąc się - płynie i gubi się w wirach By znów wyjść na kamień zaklętym błękitem I szumieć, i huczeć, i spadać, i płynąć I za dnia, i w nocy wieczorem i świtem... I gada z tym wiatrem co spada gdzieś z góry Z tym dzikim, z tym górskim, z tym nieposkromionym Co w tańcu całował obłoki i chmury A potem w toń wpychał iglaste korony Biały Szumi burząc fale w przedziwnych zakrętach O białe wapienie uderza namiętnie I pieni się wściekle trafiwszy na kamień, gdzieś tam brodzący we wzburzonych odmętach - Wciąż na dół spada zagubiony w swym pięknie - - - A biały korytarz kościstych kamieni Kurczowo go trzyma pod swą opieką Lecz potok w swawolnym zagubiony huku Ucieka przed siebie daleko daleko - - - I burzy się z dumą on - pański i władczy Przyjmujący pokorne cichych traw pokłony Lecz gna ciągle na przód bez zapór wybawczych I kaskadami gdzieś ginie w odmętach spienionych - - - Narkomanka I Kim jestem? Echem spoza krawędzi wspomnieniem życia które mnie z g u b i ł o Jestem cieniem myśli tęsknoty marzenia i miłości, której dla mnie nigdy n i e s t a r c z y ł o... Wiem, ze z mną nic nie ma - zapomniane chwile wspinające się po skałach krótkiej przytomności a przede mną otchłań czarna, wieczna n i c o ś ć - wielki niebyt w nierozłącznej ze mną s a m o t n o ś c i * * * II Sama sobie wstrzykuję śmiertelną truciznę w cienkie żyły już od dawna pozrastane w skrzepy... I kto mnie p o k o c h a skoro patrząc w lustro widzę ciało zniszczone bardziej trupa niż kobiety.... * * * III Czekam kiedy wreszcie starczy mi odwagi aby "złotym strzałem" przeciąć nitkę życia i pogrążyć duszę tylko wpół - człowieczą w czarnym i bezmiernym wieczystym n i e b y c i e Dobra' date=' ale żeby potem nie było[/quote'] Tylko nie wklejaj linków do innych stron, bo mi przeglądarka czasami strajkuje :/ 1 Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted April 5, 2013 Pięknie i jeszcze raz pięknie, już nie będę się powtarzać- uwielbiam takie lekkie wiersze z klimatem wyobrazni i umiejętności ubrania w słowa codziennych zjawisk- gratuluję:) 1 Share this post Link to post Share on other sites
margoQ 88 Posted April 12, 2013 Zdecydowana większość z tu obecnych miała zapewne okazję już widzieć, niemniej - moja miłość - "zielsko domowe" (jak mawia mój Tata ;)) - Fiołki (które kocham w każdej postaci) - i Kalanchoe (które przestaję lubić, gdy tylko zaczyna się wyciągać...) Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted April 12, 2013 Pięknotki:) Masz dobrą rękę do kwiatów:) Share this post Link to post Share on other sites
margoQ 88 Posted April 12, 2013 Staram się :) Nie wyobrażam sobie mieć domu bez kwiatów... Teraz jeszcze zaczyna mi kwitnąć jeszcze skrzydłokwiat i hoja, ale zdjęciami pochwalę się, jak będą bardziej rozwinięte ;) Coś jeszcze "z szuflady - do szuflady"... Ametyst Samotność jest ciężarem niechciana - jest udręką Godzina w czterech ścianach, gdy sama ze sobą walczę dłuży się na wieczność Minuta jest męką... Beznamiętnie przeglądam prastare pamiątki Kartki z życzeniami, wyznaniem, poradą... Wśród nich był ametyst - kamień od pierścionka, Który kiedyś dawno miał mnie strzec przed zdradą... Wiosenne echo Kiedyś wiatr wiosenny szeptał mi, że kocha... I marzeniem otulał nieświadome ciało Teraz milczy uparcie ja mówię - on słucha Już tylko liści zieloność całuje nieśmiało Tęsknię - już tylko za słońcem za zapachem ziemi Kocham - już tylko drzewa w łazienkowskim ogrodzie Pragnę - tylko blasku gorących promieni Słucham kaczego plusku gdzieś na stawów wodzie Wiatr mgłą siwych wspomnień nie budzi radości Uwagę przykuwa kaczor, który w wodę plusnął... Zdaję się nie myśleć o mojej samotności Udaję, że nie widzę tego, który dłoń moją musnął... Zapatrzona w oddal zasłuchana w ciszę Nad tym stawem zmarszczonym, jak angielska kryza Udaję, że słów, które bolą po prostu nie słyszę I nie widzę włożonego w moją dłoń narcyza... Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted April 12, 2013 Kwitnienie, to wdzięczność roślin za dobrą opiekę- czekam na fotki:) Share this post Link to post Share on other sites
margoQ 88 Posted April 12, 2013 Kwitnienie, to wdzięczność roślin za dobrą opiekę- czekam na fotki:) :) No, to chyba to miłość z wzajemnością ;) Share this post Link to post Share on other sites
Evi 1960 Posted April 12, 2013 ślicznie i wiosennie :) lubię patrzeć na kwiaty, ale sama nie lubię i nie potrafię się nimi zajmować, wolę zwierzęta :) ale fiołki są prześliczne! 1 Share this post Link to post Share on other sites
margoQ 88 Posted April 12, 2013 ślicznie i wiosennie :) lubię patrzeć na kwiaty, ale sama nie lubię i nie potrafię się nimi zajmować, wolę zwierzęta :) ale fiołki są prześliczne! :) Fiołki to mój konik - uwielbiam je w każdej postaci, i te doniczkowe (alpejskie, afrykańskie, jakie się trafią ;)), i tej "dzikiej", pozimowej spotykanej na trawniku przy domu :) Miałam kiedyś różne kolory, ale to było ładnych kilka lat temu, zanim przeprowadziłam się tutaj. Zostawiłam je mamie pod opieką i... nie miałam już co przywozić :( Może jeszcze kiedyś uda mi się upolować jakieś :P Share this post Link to post Share on other sites
Evi 1960 Posted April 12, 2013 szczerze? nawet nie wiedziałam, że są jakieś odmiany doniczkowe i różne kolory xD u mnie na łące niedaleko domu rosły dziko i czasami zbierałam sobie taki bukiecik i wkładałam do najmniejszego wazonika jaki miałam w domu, a że był fioletowy to ładnie się to komponowało: fiolet - trochę zieleni z łodyżek i trawy - fiolet :) Share this post Link to post Share on other sites
margoQ 88 Posted April 13, 2013 Tak mówiłam, że hoja i skrzydłokwiat zaczynają mi kwitnąć... Zdjęcie hoi sprzed kilku dni: Skrzydłokwiatowi i aktualniejsze hoi muszę dopiero zrobić :P Przy okazji dopatrzyłam się nowych pączków u moich fiołków ♥ Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted April 13, 2013 Jak się rozwiną, szkoda że nie ma jak przekazać cudnego zapachu kwiatów hoi:) Share this post Link to post Share on other sites