NightwishAnka 480 Posted July 23, 2013 O! Zabieram się do czytania :) Share this post Link to post Share on other sites
Pablito 1169 Posted July 23, 2013 Dzięki za wywiad darkwondersx,wow i Tarja docenia w wywiadzie polskich fanów super 2 Share this post Link to post Share on other sites
motorade 118 Posted July 23, 2013 Widziałem dzisiaj singiel i jestem w 3/4 zbierania funduszy na wyjazd na koncert ;) Share this post Link to post Share on other sites
Cela 59 Posted July 24, 2013 Czy Tarja ma dwa tematy an forum i czemu? :) Bo się gubię, gdzie co wrzucać. :) Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted July 24, 2013 Jest Tarja Najtliszowa i Tarja solo:) Share this post Link to post Share on other sites
Selvish 16 Posted July 24, 2013 [video=youtube] Piękne wykonanie pięknej piosenki :) Na żywo chyba nawet lepsza niż albumowa wersja z NW :) O mamo. Cud miód... :happy: Jedyne co mnie leciutko drażni, to solówka gitarowa. Strasznie lubię "oryginał", a tam Emppu czaruje magią na strunach. Tutaj, troszeczkę mi nie pasowały te inne chwyty. Za to perka, osom! Nie da się tak łatwo Jukk'ersa pałkowania przeinaczyć. ;) Jako całość, oczywiście bardzo, bardzo... ;) Share this post Link to post Share on other sites
Pablito 1169 Posted July 24, 2013 Ale cudowny wykon ależ się rozmarzyłem ,ten uśmiech Tarji i jej miny mmmmmmmmmmmmmm miodzio 1 Share this post Link to post Share on other sites
Selvish 16 Posted July 24, 2013 Przesłuchałam w końcu piosenkę Victim of Ritual, zarówno Demo jak i ofiszal. Śmiem przyznać, że z pierwszym odsłuchaniem kawałka, wydawało się na prawdę średniawo, począwszy od inspiracji Bolerem Ravela, jak ktoś już wcześniej wspomniał, wysokim C? w refrenie a skończywszy na hmm... "dziwnej wstawce" z przesterami głosu T. gdzieś pod koniec. Muzycznie przyjęłam kawałek jako taki sobie w skali fajności. Oczywiście mam tu na myśli ofiszal, a nie Demo do którego później dojdę. Ale jak to się dzieje z głosami, które mile pieszczą mi ucho, z każdym odsłuchaniem kawałek zaczyna mi się podobać coraz bardziej. Na prawdę, uważam, że Tarja też stawia na dobry aranż kawałka i tak właśnie jest. "I pracowała nań i odsłuchawszy później stwierdziła iż dobrym to było." ;) No, może nie ma tego "Tuomas'owego pietyzmu", który da się elegancko słyszeć w niemal każdym kawałku NW, ale Tarja to Tarja a NW to Tuomas & Co. (eeee?:confused:) Odnośnie wersji Demo, to pierwsze co mi przyszło na myśl po odsłuchaniu go to, że gdyby nie głos Tarji to mogłabym go pomylić z Muse, serio serio. ;) Więc dobrze, że ta bardziej "Tarjo'wa" wersja zaznała światła dziennego. Ach, pozostaje jeszcze kwestia klipu, jak tylko go zobaczyłam w momencie skojarzyło mi się z urbex'em, więc plus za klimat klipu. Aczkolwiek chyba nie do końca zrozumiałam kwestię malunków, farby, mrocznych brzydali, którzy jęli Tarję gnębić czy tez rzucania w siebie farbą. Pytanie typu szkolnego - cóż autor miał na myśli - zostanie dla mnie kwestią domysłu. ;) Reasumując, singiel na plus. Na taki 4+ bo ja nadal gdzieś tkwię w tym White Night Fantasy gdzie anielski głos Tarji i kompozycje Tuomasa pozostaną jednymi z piękniejszych ever, o. :) 3 Share this post Link to post Share on other sites
Sølvi 237 Posted July 28, 2013 Dlaczego to się jeszcze tu nie pojawiło - nie wiem. Przedsmak kolejnego utworu "500 letters": [video=youtube] 1 Share this post Link to post Share on other sites
Sami 3171 Posted July 28, 2013 Dziwne, że Victim of Ritual już dawno wyszedł, a mnie tu jeszcze nie było ;) A więc, podoba mi się niesamowicie, brzmi inaczej niż Tarja solo, ale i tak nie tak jak NW. Najbardziej to chyba lubię refren i to drapieżne "ritual'. I jak się dłużej zastanowić, to jest chyba jedyne, co mnie przyciąga do tej piosenki. Mam straszne wrażenie, że to ciągle jest o NW. Mój mózg sobie ubzdurał, że 'Victim of ritual" to Tuo, a 'She's a killer" to Tarja. I, że to odpowiedź na rzeczy w stylu 'Poet and the pendulum'. Share this post Link to post Share on other sites
Adrian 3317 Posted August 2, 2013 Przesłuchałem album... moja mała relacja: 500 Letters Moim zdaniem mógłby być to singiel zamiast Never Enough. Wpada w ucho, przyjemna melodia, chwytliwy refren. Tekst również, choć dosłowny, bardzo mi się spodobał. Jeden z najlepszych utworów na płycie. Deliverance Utwór to prawdziwy soundtrack! Brzmi jakby powstał we współpracy z Two Steps From Hell. Nie przypominam sobie by kiedykolwiek Tarja miała takie wstawki orkiestralne, ale jest tu jej naprawdę sporo. Połączenie perkusji, gitar i symfonicznego brzmienia jest bardzo ciekawe... Inne od tego jakie znamy z Nightwish, Epiki itp. Czyżby Tarja wypracowała swój styl? Muszę też wspomnieć o jej głosie - śpiewa przepięknie i bardzo wysoko w refrenach. Mój faworyt na płycie. Until Silence Utwór nasączony elektronicznym brzmieniem. Refren skojarzył mi się z My Heart Will Go On. Utwór przyjemny, niezależnie od nastroju. To właśnie od jego tekstu pochodzi tytuł albumu Colours in the Dark. Jedna z ciekawszych ballad w repertuarze Tarji. Darkness Na każdej płycie jest cover, więc i tym razem nie jest inaczej. :) Najcięższy utwór na płycie. Jego główną zaletą jest to, że Tarja moduluje dość często swój głos, czego nie byliśmy świadkiem wcześniej (z pewnymi wyjątkami). Mamy tu delikatny półszept, agresywny i nieco przytłumiony wokal wraz z Tarjowymi klasycznymi wstawkami. To jest odpowiedź na zarzuty, że "Tarja zawsze śpiewa tak samo". :D Uważam, że jest to całkiem udany cover. Medusa 8-minutowy kolos. Ciągnie się jak baton. Dosłownie. Na pewno nie jest to miłość od pierwszego przesłuchania, wchodzi ciężko i momentami nudzi. Zdaje się, że trzeba mieć nastrój na ten utwór, ja go aktualnie nie mam to i więcej nie napiszę. :) Mystic Voyage Na początku słyszymy recytację Tarji, potem jest coraz ciekawiej. Melodia, muzyka, wokalizy, refren... Sami posłuchajcie bo warto. W utworze Tarja śpiewa w kilku językach, więc jest co niezwykła ciekawostka dla fanów. Jeden z tych najlepszych utworów. Lucid Dreamer Czyżby odpowiedź Tarji na "Scaretale"? Pytanie jak najbardziej poważne, bo sporo tu grozy. Nawet Naomi - córka Tarji - ma tu swój udział. Tuomas kiedyś powiedział, że "dzieci są najbardziej przerażające". Gaworzenie Naomi może nie jest takie straszne, ale w towarzystwie tej cyrkowej melodyjki... lepiej nie słuchać tego po zmroku. :D Wadą jest czas trwania tego przejścia - ludzie spokojnie mogliby się rozejść na kawę i wrócić na resztę koncertu! Podsumowując - jest to najbardziej symfoniczny album Tarji. Orkiestracje są dużo bardziej rozbudowane niż kiedykolwiek. Mało w nim elementów rockowych (w porównaniu do poprzedników). Tarja pokazuje zupełnie nowe oblicze swojejsolowej kariery i moim zdaniem jest to jej najlepszy album. Co prawda potrzebowałem dwóch - trzech przesłuchań by się wgryźć w niektóre utwory, ale ostatecznie przekonują mnie. To jest takie Imaginaerum w karierze Tarji: teatralność, zmiany nastrojów, mnóstwo orkiestracji, inspiracja muzyką filmową... No i co najważniejsze - tylko jeden utwór mnie rozczarował! To tyle mojego komentarza. Podzielcie się swoimi wrażeniami. :) 6 Share this post Link to post Share on other sites
Pablito 1169 Posted August 2, 2013 Jeśli chodzi o Nowy album Tarji to i ja coś dodam,Album mi się podoba jest inny od 2 poprzednich albumów Tarji solo ,słuchałem go juz ponad 20 razy ,jak do tej pory moją uwagę przyciągnęły numery : Deliverance,Until Silence,Mystic Voyage , Lucid Dreamer co do tego numeru mam podobne odczucia co Adrian,gaworzenie Naomi plus w towarzystwie cyrkowej melodyjmki to dobra ścieżka dzwiękowa do jakiegoś horroru o lalkarzu który jest jednocześnie seryjnym mordercą. Podsumowując nowy album Tarji mi się podoba ,Tarja z albumu na album jest coraz lepsza wokalnie widać że każdy album ją sporo nowego uczy 2 Share this post Link to post Share on other sites
Invidia 621 Posted August 2, 2013 Gdzie wy przesłuchiwaliście ten album? o.O Share this post Link to post Share on other sites
Pablito 1169 Posted August 2, 2013 @Invidia w necie od kilku dni jest już dostępny Share this post Link to post Share on other sites
motorade 118 Posted August 2, 2013 Co prawda przesłuchałem sample i są super! Jednak wstrzymam się z przesłuchaniem całkowitym do momentu, kiedy wpadnie w moje łapska :) Tak samo zrobiłem z WLB. Mam przeczucie, że Victim of Ritual będzie pierwszym utworem ze względu na tajemniczy początek i energiczną końcówkę. Nie mogę doczekać się koncertu :D Jeszcze tylko 3 miesiące !! Share this post Link to post Share on other sites
Guest Morderczyni Posted August 2, 2013 Gdzie wy przesłuchiwaliście ten album? o.O Jako pirat świadomnie łamiący prawo, znalazłam na chomikuj i mam już na dysku. I przy okazji w telefonie. Share this post Link to post Share on other sites
Agnees 62 Posted August 3, 2013 Przesłuchałam na razie cały album 2 razy i pierwsze wrażenie bardzo pozytywne :) ale.. przy Mystic Voyage się rozpływam. Cudna, cudna piosenka ♥ 1 Share this post Link to post Share on other sites
Seppo 265 Posted August 3, 2013 Wczoraj próbowałem połączyć w jakąś logiczną całość te linie z literkami z okładki "Colorus in the Dark". Myślałem że to coś po łacinie albo w innym języku. Niestety Ameryki nie odkryłem :D Share this post Link to post Share on other sites
Maciek 1188 Posted August 6, 2013 Ja rozumiem że preferencje co do nóg i kości policzkowych to poważna sprawa ;) ale nie róbmy też z forum kwejka, szczególnie że to dział muzyczny. Jest już jak wiemy dostępna nowa płyta Tarji (na razie w internecie), osobiście dopiero raz przesłuchałem. Ale tak prima facie to udanie łączy dość balladowo-filmowy pierwszy album z dynamiczną i bardziej metalową płytą ostatnią. Jakąś recenzje napisze po dłuższym słuchaniu. Na razie bardzo dobre wrażenie zrobił na mnie utwór Lucid Dreamer z lekko psychodeliczną wstawką a la Pink Floyd w środku, niespodziewałem się takiej rzeczy u Tarji. Czekam aż wyjdzie płyta w wersji namacalnej, bo jestem ciekaw kto komponował kawałki ;). 2 Share this post Link to post Share on other sites
Ares 1858 Posted August 7, 2013 [video=youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qz50DqnuEY8 Zobaczcie jaka tu piękna Tarja :) Share this post Link to post Share on other sites
NightwishAnka 480 Posted August 7, 2013 O ja cię! Musze teraz znaleźć czas na przesłuchanie i to jak najszybciej ;) Share this post Link to post Share on other sites
Ares 1858 Posted August 7, 2013 [video=youtube]http://youtu.be/jewpxq80hqQ Sobowtór Amy Lee ale wykonanie perfekcyjne :) 3 Share this post Link to post Share on other sites
Jillian 347 Posted August 8, 2013 fvjhkbnlblf Nie wiem kim jest ta dziewczyna, ale jeśli nie wyda płyty, to ją znajdę in zabije! 1 Share this post Link to post Share on other sites
Spectrum 43 Posted August 9, 2013 Omg, świetne to jest! Genialnie śpiewa. :D Zaraz pooglądam resztę jej filmików. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Nymphetamine 958 Posted August 9, 2013 Rzeczywiście sobowtór Amy : D Świetny ma głos. 1 Share this post Link to post Share on other sites