Freyja 228 Posted December 13, 2012 Słuchamy różnej muzyki, jednak musi ona zostać w jakiś sposób zarejestrowana i nagrana, a następnie rozpowszechniona - najlepiej w ładnym opakowaniu. Dochodzimy zatem do sedna, czyli nieodłącznej części albumu muzycznego, a mianowicie: okładki. Jakie są Wasze ulubione okładki? A może uważacie którąś za intrygującą/nieładną/kontrowersyjną? Niektóre okładki są osobnym dziełem-obrazem, który możemy zinterpretować odnosząc się do zawartości (muzycznej, czy tekstowej) albumu. Inne zaś stały się wręcz kultowe i rozpoznawalne. Ponadto na przestrzeni lat i wraz z komputeryzacją zmieniała się technika ich wykonywania i obróbki. Zapraszam zatem do dyskusji! :) Share this post Link to post Share on other sites
Maggie 338 Posted December 14, 2012 Jeśli chodzi o NW, to raczej najładniejsza to Imaginaerum, ale to chyba dlatego, że najbardziej wiem o co chodzi. W Oceanborn ta sowa przypomina mi sowę Harrego Pottera ( ja to mam skojarzenia ! ) . Co do reszty. Za taką "nieładną" uważam "Mechanical Animals" Marlyna Mansona , rozumiem, że to ma współgrać z płytą, ale bez przesady. Gdy zobaczyłam okładkę "Robaków" Luxtorpedy myślałam, że jest tam jakaś Afrykańska maska, dopiero potem skojarzyłam z robaczkiem ( ależ ja jestem rezolutna ;) ). Ogólnie to trudno mi wskazać jakąś taką jedną jedyną najładniejszą, ponieważ dużo okładek ma w sobie coś takiego nad czym trzeba pomyśleć. Wszystko ma ukryte piękno, no prawie... Share this post Link to post Share on other sites
Nightfall 809 Posted December 14, 2012 Z NW najbardziej podobają mi się okładki z "Century Child" i "Oceanborn". Maggie mnie również sowa początkowo kojarzyła się z HP. Na szczęście to skojarzenie już zanikło ;) Jednak uważam, że nie należy oceniać albumów po opakowaniach, aczkolwiek dobrze zaprojektowana okładka potrafi zachęcić słuchacza do sięgnięcia po płytę. Share this post Link to post Share on other sites
Freyja 228 Posted December 15, 2012 Cieszę się, że jest już jakiś odzew. Miałam założyć jeszcze osobny temat o okładkach NW, ale nie wiedziałam, czy ten się przyjmie. Ale zawsze można to nadrobić ;) Co do reszty. Za taką "nieładną" uważam "Mechanical Animals" Marlyna Mansona , rozumiem, że to ma współgrać z płytą, ale bez przesady. Ha, zamiast „nieładną” powinnam była napisać: taką, która nas odrzuca, zniechęca w takim stopniu, że aż nie możemy na nią patrzeć? :P (patrz: ciekawostki) Gdy zobaczyłam okładkę "Robaków" Luxtorpedy myślałam, że jest tam jakaś Afrykańska maska, dopiero potem skojarzyłam z robaczkiem ( ależ ja jestem rezolutna ;) ). Miałam podobnie. Myślę, ze to kwestia tego, że ludzki mózg jest w jakiś sposób szczególnie ukierunkowany na dostrzeganie twarzy, stąd takie pomyłki. Ogólnie to trudno mi wskazać jakąś taką jedną jedyną najładniejszą, ponieważ dużo okładek ma w sobie coś takiego nad czym trzeba pomyśleć. Wszystko ma ukryte piękno, no prawie... Jasne, że trudno wybrać tą jedną "naj", ale zawsze można podać kilka przykładowych i może nawiąże się dyskusja, bo o to m.in. w tym temacie chodzi. Może źle to sformułowałam pisząc „ulubione”; powinnam była określić to jako: nasze ulubione style/rodzaje okładek? Gdyż jedne są zdjęciami lub fotomontażami, inne zostały narysowane, czy też w całości wykonane na komputerze. Ponadto mogą przedstawiać postaci wymyślone/fantastyczne/maskotkę zespołu (Iron Maiden, Megadeth), ludzi (np. członków zespołu), przedmioty, itd. Ja chyba właśnie najbardziej lubię te „rysunkowe”, np. zespołu Marillion: „Script for a Jester’s Tear”, „Misplaced Childhood”; Nightwish: „Oceanborn”; Helloween: Keeper Of The Seven Keys… Niespecjalnie natomiast przypadają mi do gustu takie, gdzie na okładce są członkowie zespołu lub, w przypadku kariery solowej, wokalista/tka (aczkolwiek udane i intrygujące zdjęcie może tu być wyjątkiem). Gdy okładki są zbyt „ascetyczne” właściwie prawie w ogóle do mnie nie przemawiają, chociaż właśnie taki zabieg mógł zostać zastosowany w celu zwrócenia większej uwagi na zawartość albumu, niż na jego opakowanie, np.: „Never Mind The Bollocks” Sex Pistols, czy tzw. "Czarny Album" Metalliki. Są też takie okładki, które są bardziej rozbudowane, niż pozwalałby na to format pierwszej strony książeczki dołączanej do albumu. Znanym nam przykładem może być "Imaginaerum". Ze znanych mi takową jest np.: http://1.bp.blogspot.com/_MKy2UYfrvKk/TL2p4MJJn4I/AAAAAAAAA8Y/yF0Nghysl9I/s1600/Script_for_a_Jesters_Tear_by_MarkWilkinson.jpg Ciekawostki: 1) Najgorsze okładki? http://www.joemonster.org/link/pokaz/4517/Najgorsze_okladki_plyt_CD http://www.joemonster.org/art/10641/15_najdziwniejszych_okladek_albumow_metalowych 2) A co powiecie na to, że pewne okładki ocenzurowano? http://rateyourmusic.com/list/RENZO46/original_banned_metal_artwork 3) Jeszcze coś, jakby komuś się bardzo nudziło ;) http://inspiredology.com/99-best-designed-album-covers/ http://www.smashingmagazine.com/2008/08/03/35-beautiful-music-album-covers/ - tu chodzi mi głównie o pierwszą z przedstawionych okładek: http://www.students.pl/magazine/details/18319/Najlepsze-okladki-albumow-muzycznych/trackrss Share this post Link to post Share on other sites
Maciek 1188 Posted December 15, 2012 Są też takie okładki, które są bardziej rozbudowane, niż pozwalałby na to format pierwszej strony książeczki dołączanej do albumu. Znanym nam przykładem może być "Imaginaerum". Ze znanych mi takową jest np.: http://1.bp.blogspot.com/_MKy2UYfrvKk/TL2p4MJJn4I/AAAAAAAAA8Y/yF0Nghysl9I/s1600/Script_for_a_Jesters_Tear_by_MarkWilkinson.jpg Są takie grafiki bardzo rozbudowane, setki szczegółów, można się godzinami wptarywać a mimo to trafiają na pierwszą strone na okładkę np okładki płyt pendragonu niesamowite są po prostu ;) Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Share this post Link to post Share on other sites
Taiteilija 2754 Posted January 5, 2013 Wspaniały przykład imponującej okładki, Maćku! Jeśli o Nightwish'a chodzi - bardzo lubię okładki albumów Oceanborn i Wishmaster. Oceanborn ma w sobie niezwykłą magię niebieskiego koloru, z którym cudownie kontrastują dodatki bieli i drobne elementy czerwieni. Planeta Ziemia w oprawie oka wygląda fascynująco, a kobieta w oceanie stworzona jest z ciekawą, spokojną finezją. Cudo. Wishmaster; czerwień, żółć i brązy. Niebo jest magiczne i to właśnie ono urzeka mnie najbardziej; niebo, woda i odległy las. Poza Nightwish'em ciekawa jest okładka albumu grupy The Doors 'Strange Days'...o której napisze nieco później, bo moce piekielne wyganiają mnie sprzed komputera :dodgy: . Share this post Link to post Share on other sites
pawel27g 57 Posted January 8, 2013 Jakoś nigdy większej uwagi nie zwracałem na okładki. Choć jak każdy mam swoje z NW to Imaginaerum z Sabatonu Carolusa i Attero Dominantus Rammsteina Liebe ist für alle da Ale bardziej zwracam uwagę na tytuły piosenek niż na okładkę. Z okładki wybieram książki :p Share this post Link to post Share on other sites
Seppo 265 Posted July 30, 2013 Jeżeli chodzi o NW: Najbardziej do gustu mi przypadła mi okładka "Wishmaster". Jest ona w 100% najtłiszowska, oddaje magię zespołu jak i tekstów. Jeżeli chodzi o inne: - Burzum: kocham okładkę z albumu "Burzum". Jest mroczna i intrygująca, oddaje też w 100% nastrój całego projektu. Share this post Link to post Share on other sites
Guest Simo Posted July 30, 2013 Mnie bardzo podoba się okładka polskiego zespołu - Victorians Aristocrats' Symphony - Revival. Nie wiem, dlaczego. Przypadła mi do gustu. Taka miłość od pierwszego spojrzenia :D A czy czegoś nie lubię... Bardzo nie lubię, gdy na okładce jest zdjęcie wokalistki / wokalisty / całego zespołu. Strasznie mnie takie coś irytuje. Przykładem mogą być płyty Within Temptation - Enter, Mother Earth, The Heart Of Everything, czy płyty Epiki - The Phanotm Agony, We Will Take You With Us. No i wiele wiele innych. Share this post Link to post Share on other sites
Seppo 265 Posted July 30, 2013 A czy czegoś nie lubię... Bardzo nie lubię, gdy na okładce jest zdjęcie wokalistki / wokalisty / całego zespołu. Strasznie mnie takie coś irytuje. Przykładem mogą być płyty Within Temptation - Enter, Mother Earth, The Heart Of Everything, czy płyty Epiki - The Phanotm Agony, We Will Take You With Us. No i wiele wiele innych. Według mnie te okładki są genialne. Nie słucham WT, Epikę tak od czasu do czasu - może dla tego nie widzę w nich nic złego... Ale według mnie "We Will Take You With Us" jest wręcz boska! Bardzo dobrze wiem, że to Simone ale zupełnie mi to nie przeszkadza :P Ona tak genialnie tu wygląda, do tego aranżacja całego tła, wszystko pięknie gra z jej rudymi włosami... Geniusz! Share this post Link to post Share on other sites
Guest Simo Posted July 30, 2013 Ja Epiki i WT słucham i to dużo :P Mnie ogólnie takie okładki irytują. Te, które wymieniłem to przykładowe (bo je znam i wiem, że to na pewno one xD). Później u Sirenii się zdarzają okładki z wokalistkami, w Tristanii. Dużo tego xD Wszystkich nie lubię xD O i Tarji płyty! Share this post Link to post Share on other sites
Seppo 265 Posted July 30, 2013 O i Tarji płyty! Taaak... Te to faktycznie są irytujące :P Nie zapomnij o "Wish I Had an Angel" NW ;) Ja osobiście do niej nic nie mam. Nie jest za ładna, brzydka też nie jest... Taka sobie singlowa grafika z wklejona głową Turunen :D Kolejną z repertuaru NW jest "Nemo". Tej to strasznie nie lubię, jest wręcz żałosna xD Siedzą wszyscy tacy biedni i patrzą się w obiektyw... Jakie tu nawiązanie do utworu? Nie mam pojęcia :P Ogólnie wszystko co związane jest z grafiką z "Once" jest dla mnie tak samo żałosne. Ta płyta ma chyba najgorszą sesję w karierze xD Najlepszą ma "Imaginaerum" i "Century Child", ale to już taki offtop. Nie będę wypominać się na temat okładki z "Once", bo to jest wręcz śmieszne :P Share this post Link to post Share on other sites
Scavenger 159 Posted July 30, 2013 Mam wiele okładek, które bardzo mi się podobają, ale na razie wstawię kilka: I niedawno (chyba wczoraj) ujawniona okładka singla: Share this post Link to post Share on other sites
PaulaEija 1628 Posted August 5, 2013 O, okładka Ev z The Open Door jest świetna, wgl cała ta sesja. Np. to zdjęcie centralnie ze środka książeczki jest śliczne. Nie umiem znaleźć, a skana mi się nie chce robić. W każdym bądź razie to, na którym Amy otwiera drzwi. O, i Evanescence (LP) jest też świetne. Za to nie lubię okładki z Fallen. Amy ma jakiś dziwny wyszczerz. Okładka z soundtracku Sweeneya! ♥3 Johnny... SGHN. Sting in The Tail. Z NW lubię wszystkie oprócz Oceanborn - jakaś taka niedopracowana... No, z tym, że nie kojarzę, jak wyglądają single z Once. A najbardziej to oczywiście IM. :) 1 Share this post Link to post Share on other sites
Kubulusio 15 Posted August 15, 2013 Mnie bardzo intryguje okładka After Forever zespołu wiadomo jakiego. ;) Omega symbolizuje koniec, a to ostatnia płyta przed zakończeniem działalności AF. Przypadek? Nie sądzę. Jeśli chodzi o NW najbardziej podoba mi się okładka do Syrenki. c; Podoba mi się również We Will Take You With Us Epiki pomimo to, że również nie przepadam za członkami zespołu na okładkach. Share this post Link to post Share on other sites
Jillian 347 Posted August 16, 2013 Kocham okładkę "The heart of everything" WT, którą juz Scav wrzucił. Poza tym uwielbiam okładkę plyty "Design your universe" Epiki... chociaz tak naprawdę bardziej lubię to, co jest w środku :D Zdjęcia zespołu są niesmaowite, moja ulubiona sesja ♥ Fantastyczne! ♥ 2 Share this post Link to post Share on other sites
Evi 1960 Posted August 16, 2013 Moje ulubione okładki to wszystkie Rammstein i Kabanosa :P Prócz tego, tak bardziej Nightwishowo, lubię okładki Century Child oraz Imaginaerum. Lubię też okładki Nine Inch Nails - proste, ale ciekawe :) Te w sumie jako pierwsze przyszły mi do głowy, to moje naj ;) Share this post Link to post Share on other sites
Pablito 1169 Posted August 16, 2013 Moimi ulubionymi okładkami są okładki Iron Maiden z Maskotką Eddim ,fajne są też okładki albumów Gamma Ray i Running Wild ,a także okładka ostatniego albumu Crystal Viper oto i ona Share this post Link to post Share on other sites
Ares 1858 Posted August 16, 2013 Wszystkie Nw i Marilyna Mansona :) A najbardziej te: A to pozostałe : Dużo ich jest to część :) Share this post Link to post Share on other sites
Pablito 1169 Posted October 8, 2013 Okładka nowego albumu Crystal Viper który ukarze się w grudniu ,jak wam się podoba bo mi bardzo 1 Share this post Link to post Share on other sites
Milla 2534 Posted April 25, 2014 Nie mam wyrobionej opinii co do zawartości (przesłuchałam tylko kawałek, bo przerwałam żeby pograć w osu :>), ale okładka jest po prostu prześliczna :3 2 Share this post Link to post Share on other sites
NightwishAnka 480 Posted April 26, 2014 Zgadzam się Milla piękna okładka :D Album jest bardzo fajny , polecam przesłuchać :) Share this post Link to post Share on other sites
Ares 1858 Posted April 26, 2014 Jaram się okładką nowego albumu Arkony. Polecam genialny album.♥ 1 Share this post Link to post Share on other sites
Ares 1858 Posted June 7, 2014 Uwielbiam okładkę nowego albumu Roba Zombie. :D Share this post Link to post Share on other sites
Ares 1858 Posted June 15, 2014 Jak album mnie zawiódł tak okładka mnie zachwyca. :happy: Share this post Link to post Share on other sites