beatag60 2263 Posted September 11, 2013 Z pewnością są wśród Was zainteresowani sprzętem muzycznym z jakiego korzysta NW. Orientują się w ich parametrach i możliwościach. Podyskutujmy o tym:) Mała podpowiedz jest tutaj: http://nightwish.pl/leksykon/kompendium-muzyczne/lista-instrumentow-uzytych-w-muzyce-nightwisha/ Share this post Link to post Share on other sites
Lester 48 Posted September 11, 2013 Basem którym mam zamiar się posługiwać jest warwick vampyre 4 który dzierżył Marco najczęściej podczas trasy DPP :) http://www.classicandcoolguitars.co.uk/sold_basses/vampyrent.htm Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted September 11, 2013 Umiecie nazwać poszczególne cudeńka Tuo? 3 Share this post Link to post Share on other sites
Maciek 1188 Posted September 11, 2013 Ciekawa sprawa z tymi keyboardami, bo na trasie DPP -trzeci instrument klawiszowy był zazwyczaj dla picu :D, chodzi o jeden z dwóch przednich, często w ogóle nie był podłączony. Postawiono trzy dla show. Tak jak Wakeman czy Emerson się obkładają siedmioma/ośmioma klawiszami a wcale z wszystkich nie korzystają ale efekt wizualny jest. Jeden keyboard jako klawiatura sterująca orkiestrą a drugi faktyczny instrument klawiszowy (ten z boku). Natomiast to się zmieniło na trasie IM, zrezygnowano z komputera do obsługi i koordynacji partii orkiestralnych przez keyboard. Teraz jest to ręcznie robione i z tego co obserwowałem filmiki zza kulis, to Tuomas nawet ukryty za tą steampunkową obudową używa wszystkich trzech instrumentów i na każdym ma inne brzmienia ustawione. Share this post Link to post Share on other sites
Ancient 322 Posted March 12, 2015 Nie wiem jakim komputerem się posługiwano, ale w moim otoczeniu, mam najlepszy, a opóźnienie jest masakrycznie widoczne choć parę dziesiątych sekundy. Pewnie nie było takich problemów. Ale sam kibord działa szybciej niż jako klawiatura sterując. A dla lepszych efektów i tak trzeba nieźle inwestować w kompa i klawiature. To raczej strata i chyba nie wiele więcej od zwykłego kiborda. Jak na Nightwish, znalazł by dobry, choć nie tani, nie mówię o jakości, raczej o zasobach. I powinno się zagrać cały instrumental utworów. Dla kogoś kto już w tym się troszkę i ma też w miarę kasy, chyba Najtłiszował by :) No i nie sposób grać na jednych klawiszach. Dwa klawisze to granie, dwa brzmienia. A jak one się nazywają w ogóle? Jak nie drugi to trzeci będzie taki sam jak Tuomasa. Inspiracja z Dpp, albo najtłiszowanie. O zrobi się jam session w stylu Nightwish :) Tak na logikę to chyba ten pod spodem to klawiatura, a bo ten na górze mi się wydaje, że widzę wyświetlacz. Share this post Link to post Share on other sites
hietAla 1514 Posted April 6, 2015 Przeglądam sobie gitary a tu... http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/gitary/gitary-elektryczne/esp-emppu-ev-iii-imaginareum Jak już zostanę milionerem to sobie taką kupię :happy: 2 Share this post Link to post Share on other sites
Ancient 322 Posted April 6, 2015 Do elektryka mnie tak nie ciągnie :P, wystarczy w miarę dobry elektryk :) Ale ciekawe czy jest ceny wart? :) Share this post Link to post Share on other sites
Maciek 1188 Posted May 6, 2015 Opublikowano dziś ciekawy materiał. Przegląd całego sprzętu używanego przez zespół w trakcie obecnej trasy. :) [video=youtube] 4 Share this post Link to post Share on other sites
Lucid Dreamer 186 Posted May 6, 2015 Ciekawy filmik,choć te wyposażenie nie jest takie łatwe w obsłudze.. :P Share this post Link to post Share on other sites
Evi 1960 Posted May 6, 2015 Pan od perkusji super wszystko opisuje. Tero jest nudny - czytałam o nim różne opowieści i wyobrażałam sobie go jako bardziej wygadanego xD Ogólnie materiał całkiem fajny i ciekawy :) Share this post Link to post Share on other sites
Ancient 322 Posted May 7, 2015 Opublikowano dziś ciekawy materiał. Przegląd całego sprzętu używanego przez zespół w trakcie obecnej trasy. :) [video=youtube] No nareszcie jakiś filmik :) Perkusja najlepiej opisana. Potem basy, kibordy i komputery. Ale elektryki już tak można by było lepiej przedstawić. To teraz wiem co nieco i trza szukać po necie. I się kiedyś kupi :) Share this post Link to post Share on other sites