Blazej 295 Posted December 17, 2015 Za namową Veloxa z PPB przetłumaczyłem "The Season's upon us" Dropkick Murphys, spolszczając realia. Może ktoś się skusi to zaśpiewać zamiast tradycyjnej kolędy :). jak ktoś ma jakieś inne fajne piosenki świąteczne, dawać tutaj [video=youtube] Już gwiazda zabłysła w tę magiczną noc, Karp i opłatek, i radości moc Na choince bombki i światełka lśnią Są psoty i zamęt i kolędy brzmią! Dzwoneczki, stroiki i dziecięcy gwar, Pod liśćmi jemioły zakochania czar Są durne rodziny i normalne są Jeśli swojej nie lubisz, przedstawię ci swą! Mam siostry szurnięte, aż przyznać się wstyd, Mężowie ofermy, a synowie tyż! Siostrzeniec to cymbał i nadęty wał, Dał mi piękną paczuszkę, a w środku był kał! Kto przyjdzie z kolędą, on śnieżką mu w twarz Chciałbym mordę mu sklepać, niech ma wredny wszarz! Więc powiem wam szczerze, z rodzinką jak ta Już wolę depresję, samotność i płacz! Już gwiazda zabłysła w tę magiczną noc, Karp i opłatek, i radości moc Na choince bombki i światełka lśnią Są psoty i zamęt i kolędy brzmią! To Bożym Narodzeniem zwą! Mamusia gotuje i pogania nas I znów straszne babsko skądś przywlókł mój brat! A w kuchni ploteczki i zawistne oczy, Przyjeżdżałbym chętniej, lecz niech skończą psioczyć! Mój tatuś samolub i kanalia jest, Sam flachę obala, a przy nim mój pies, Za kijem nie biegnie, nie zmusi go nikt, Za to obsra mi misia i zostawi syf! Już gwiazda zabłysła w tę magiczną noc, Karp i opłatek, i radości moc, Na choince bombki i światełka lśnią Są psoty i zamęt i kolędy brzmią! To Bożym Narodzeniem zwą! Stół pełny jest, już życzeń czas, Za Ojca, Syna i wszystkich nas, Jak dobrze że tylko raz w roku ten cyrk Wszystkie wasze życzenia, prezenty Wepchnijcie se w rzyć! To Bożym Narodzeniem zwą! To Bożym Narodzeniem zwą! 4 Share this post Link to post Share on other sites
Milla 2534 Posted December 17, 2015 [video=youtube] To jest fajna piosenka świąteczna :) 1 Share this post Link to post Share on other sites
Ares 1858 Posted December 18, 2015 Uwielbiam Gothic Christmas Within Temptation. :D [video=youtube] I oczywiście Nightwish i ich Christmas Song for a Lonely Documentarist. :) [video=youtube] 4 Share this post Link to post Share on other sites
Blazej 295 Posted December 18, 2015 I absolutny klasyk: King Diamond "No presents for Christmas" [video=youtube] 2 Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted December 19, 2015 To ode mnie taki majstersztyk:) [video=youtube] 3 Share this post Link to post Share on other sites
Ares 1858 Posted December 19, 2015 Death-metalowa wersja Jingle Balls w wykonaniu KoRna. :D [video=youtube] 1 Share this post Link to post Share on other sites
Blazej 295 Posted December 19, 2015 Ares mnie zainspirował :) Będziemy mieć Gotycką Gwiazdkę, oto pomysł nasz, Będziemy mieć Gotycką Gwiazdkę, ty tak też się baw Niech Mikołaj czerń oblecze dla ciebie i mnie, Mikołaj bluzga po łacinie, smokom głowy rżnie! Rudolf zmieni imię swe Bo Rudolf głupio brzmi, he he, Ragnagord nazwijmy go, Renów pan, czyniący zło Czerwony nosek ściemnieć ma, Mrok czerni przeżre go do cna! Z płonącym wzrokiem będzie biegł Wiodąc rydwan poprzez śnieg! Życzymy wszystkim Gotyckiej Gwiazdki Życzymy wszystkim Gotyckiej Gwiazdki Życzymy wszystkim Gotyckiej Gwiazdki Życzymy wszystkim Gotyckiej Gwiazdki Będziemy mieć Gotycką Gwiazdkę, oto pomysł nasz, Będziemy mieć Gotycką Gwiazdkę, ty tak też się baw Życzymy wszystkim Gotyckiej Gwiazdki Życzymy wszystkim Gotyckiej Gwiazdki Życzymy wszystkim Gotyckiej Gwiazdki I ty też Gotycką Gwiazdkę miej! 4 Share this post Link to post Share on other sites
Blazej 295 Posted December 22, 2015 ... i jeszcze posłuchajmy Halforda z jego bożonarodzeniowej płyty :) [video=youtube] 1 Share this post Link to post Share on other sites
PaulaEija 1628 Posted December 27, 2015 Może trochę poniewczasie, ale przecież: [spotify]spotify:album:6crlwYJmL0YVVGPdoh7Yev[/spotify] to już bardziej okołonightwishowe być nie może. Zwłaszcza Oi joulunajan ihmiset, w którym śpiewa Marco, a aranżację i część nagrań instrumentów robili Tuomas i Troy. ♥ 2 Share this post Link to post Share on other sites
Milla 2534 Posted December 27, 2015 O, a ja mam jeszcze jedną nienightwishową piosenkę świąteczną :) Klik! [video=youtube] Aha, no i jak mogło w tym temacie zabraknąć Lemmy'ego? Cóż za niedopaczenie. [video=youtube] 1 Share this post Link to post Share on other sites
Blazej 295 Posted January 5, 2016 Już po świętach, ale takiego numeru odpuścić nie można. [video=youtube] 1 Share this post Link to post Share on other sites
Blazej 295 Posted December 17, 2016 W tym roku zaczniemy grzecznie: "Merry Christmas Everyone" Shakin' Stevensa. Miłego śpiewania Śnieg wiruje dookoła, Dzieci psocą tu i tam, Ten czas niesie miłość, zrozumienie, Świąt wesołych życzę wam. Czas się bawić i czas świętować, Czas by noc przetańczyć wraz, Czas podarków i składania życzeń, I śpiewania kolęd czas. Zabawę mieć będziemy w tę noc, Gdzie chłopca/dziewczę* znajdę wnet, Pod jemiołę wezmę go/ją*, staniemy w świetle świec, (zależy kto śpiewa J) Noc umyka, gra muzyka, Stare hity, kocham je, Mam pragnienie, by Boże Narodzenie, Nigdy nie kończyło się! Zabawę mieć będziemy w tę noc, Gdzie chłopca/dziewczę znajdę wnet, Pod jemiołę wezmę go/ją, staniemy w świetle świec, Śnieg wiruje dookoła, Dzieci psocą tu i tam, Ten czas niesie miłość, zrozumienie, Świąt wesołych, życzę wam. Świąt wesołych, życzę wam. Ooo Świąt wesołych, życzę wam. Śnieg wiruje dookoła, Dzieci psocą tu i tam, Ten czas niesie miłość, zrozumienie, Świąt wesołych, życzę wam. Ooooo Śnieg wiruje dookoła, Dzieci psocą tu i tam, Ten czas niesie miłość, zrozumienie, Świąt wesołych, życzę wam. Świąt wesołych, życzę wam. Ooo Świąt wesołych, życzę wam. 4 Share this post Link to post Share on other sites
Blazej 295 Posted December 22, 2016 O tym projekcie dowiedziałem się od Cezara z PPB, a powinien być on obowiązkową pozycją w tym fanklubie! Fiński zespół, który objeżdża kraj w listopadzie i grudniu, wykonując kolędy w aranżacji rockowej i klasycznej. Śpiewają z nimi m.in. Marco i Floor. Miło się słucha Floor śpiewającej w stylu operowym i równie miło widzieć ją rozpromienioną zbliżającym się macierzyństwem :) https://www.youtube.com/watch?v=eK1DH0ep3x0 https://www.youtube.com/watch?v=8aT-QX3Qkis 3 Share this post Link to post Share on other sites
Ada28 368 Posted December 23, 2016 Już mamy tutaj wątek o Raskasta Joulua. Założyłam go niedawno. Jestem ich wielką fanką od kilku lat i chętnie ich słucham w okresie świątecznym (zwłaszcza w wersji heavy). Tegoroczna debiutantka Floor sprawdziła się w tym projekcie doskonale i mam nadzieję, że to dopiero początki jej występów z chłopakami (i Elize). Oglądałam dzisiaj klipy YT i "katowałam" kolędy RJ przez cały dzień :D 2 Share this post Link to post Share on other sites
Blazej 295 Posted December 22, 2018 Tym razem przetłumaczyłem dla Was evergreen Johna Lennona i Yoko Ono "Happy Christmas (War is Over")". Wersja oczywiście w anielskim wykonaniu Tarji... Znów mamy Gwiazdkę, A coś zrobił ty? Kolejny rok minął Nowy właśnie puka w drzwi. Więc znów mamy Gwiazdkę Radować się czas, Czyś młody, czyś stary, Z najbliższymi wraz. Na Boże Narodzenie I na ten Nowy Rok Nadziei na lepsze, Niech strach ujdzie w mrok. I znów mamy Gwiazdkę Czyś bogacz, czyś dziad, Czyś słaby, czyś mocarz, Tak myli się świat… Niech blask Narodzenia, Wśród ludzkich lśni serc, Czarnych, żółtych, białych, Niech walk niesie kres! Na Boże Narodzenie I na ten Nowy Rok Nadziei na lepsze, Niech strach ujdzie w mrok. I znów mamy Gwiazdkę A co na to my? Kolejny rok minął Nowy właśnie puka w drzwi. Więc znów mamy Gwiazdkę Radować się czas, Czyś młody, czyś stary, Z najbliższymi wraz. Na Boże Narodzenie I na ten Nowy Rok Nadziei na lepsze, Niech strach ujdzie w mrok. Wojna minie, Jeśli zechcesz, Wojna minie Już… 2 Share this post Link to post Share on other sites
anulka79 1426 Posted December 23, 2018 Woooow, Błażej :D ! Świetne tłumaczenie! I jak ładnie się wszystko zrymowało. Chyba jeszcze nie słyszałam tego popularnego, świątecznego utworu w polskiej wersji. Będziem śpiewać, zapewniam :) Share this post Link to post Share on other sites