Uuuupppsss, trochę mi się galeria zakurzyła :P ...
Zatem już nie czekam, tylko znów zapodaję na kulinarną nutę i polecam ultraprosty przepis na zupę dyniową! Bo dynia wcale nie jest mdła i "bleeee", tylko trzeba ją odpowiednio spreparować i przyprawić ;)
Każdy myśli, że zupa z dyni jest trudna w przygotowaniu i w kuchni trzeba spędzić 4 godziny! Otóż nic bardziej mylnego. Ostatnio zajęło mi to niewiele ponad godzinę, a potem nakarmiłam całą rodzinę i gości:)
Potrzebujecie:
1 dynia (średnia)
2 marchewki
1 cebula (duża)
olej do smażenia
1-3 szklanki bulionu (aby uzyskać pożądaną gęstość)
Przyprawy: sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, kurkuma, kminek mielony, cynamon, curry.
UWAGA! Wszystkie przyprawy dodajemy po "odrobince", po szczypcie, żeby nie zaostrzyć zbytnio smaku, tylko stworzyć aromatyczną mieszankę, która podkreśli smak dania, ale go nie zdominuje. Jeśli nie lubicie jakiejś przyprawy, możecie ją pominąć i nie dodawać.
Opcjonalnie do zupy możecie dodać:
śmietanę, mini-grzanki, groszek ptysiowy, posiekaną zieleninę, prażone pestki dyni
Dynię trzeba przekroić, wyjąć miąższ i pestki, odciąć skórkę i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, pokroić w krążki. Tak przygotowaną dynię i marchew wrzucamy do garnka. Podlewamy wodą i gotujemy. Już wtedy można dodać odrobinę soli. Cebulę kroimy w grubszą kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy ją do garnka z warzywami. Gdy warzywa zmiękną, blendujemy je i dolewamy odpowiednią ilość bulionu, tak aby uzyskać pożądaną konsystencję, przyprawiamy. Pamiętajcie żeby nie przesadzić z tymi przyprawami, bo zupa będzie zbyt ostra, gorzka itp. Osobiście wole trochę gęściejszą wersję, ale gdy okaże się, że np. mamy niespodziewanych gości, zawsze można zupkę rozrzedzić ;) ! Gwarantuję, że nie straci nic ze swych walorów smakowych! Jeśli chcecie, żeby danie było bardziej delikatne i kremowe proponuję dodać nieco śmietany. Wykwintności zada dodatek grzanek lub pestek uprażonych na patelni! Prawda, że proste? A jak smakuje! Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa na jesienne obiady i nie tylko! Smacznego!