hietAla 1514 Posted February 11, 2015 Árstíðir (pol. Pory roku) - islandzki zespół indie-folkowy, łączący brzmienia muzyki klasycznej, progresywnego rocka oraz muzycznego minimalizmu. Został założony w Reykjavíku w 2008 roku. Członkami grupy są: Karl James Pestka (skrzypce), Gunnar Már Jakobsson (gitara), Daniel Auðunsson (gitara), Ragnar Ólafsson (klawisze). Gościnnie występuje z zespołem Guillaume Lagravière. Ponadto, wszyscy członkowie zespołu śpiewają. Oficjalna strona zespołu: http://www.arstidir.com/ Oficjalny sklep: http://arstidir.bandcamp.com/ Można w nim całkiem tanio nabyć płyty (obecnie tylko najnowszą, wcześniejsze już są wyprzedane), bo przesyłka jest darmowa. [video=youtube] [video=youtube] [video=youtube] [video=youtube] [video=youtube] Share this post Link to post Share on other sites
hietAla 1514 Posted September 1, 2015 Na początek 2016 roku planowane jest wydanie albumu z muzyką klasyczną tworzonego z... Anneke Van Giersbergen! W marcu odbędzie się trasa (niestety tylko) po Holandii, podczas której będzie można usłyszeć utwory z płyty. Materiał jest już po części gotowy, obecnie trwają nagrania wokalu. Anneke dzieli się informacjami na facebooku: Vocal day #1 in Iceland with @arstidir Some beautiful tunes coming your way soon! :) 1 Share this post Link to post Share on other sites
Arabesque 487 Posted September 1, 2015 Akurat szukałam czegoś nowego, innego do posłuchania. Dziękuję! :D Folk, muzyka klasyczna... Moja dusza jest zaspokojona i szczęśliwa :3 Podoba mi się to, że są też utwory po islandzku. Czasem miło posłuchać czegoś poza angielskim. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Sami 3171 Posted September 1, 2015 Znam, słucham i bardzo lubię. A ich nagrania z Anneke będą super, słyszałam mini teaser i brzmi nieziemsko ♥ Btw, klawiszowiec ma fajne imię :>> Share this post Link to post Share on other sites
hietAla 1514 Posted September 1, 2015 Arabesque, miłego słuchania ;) O, przegapiłam gdzieś ten teaser. Brzmi całkiem... klasycznie :D Przypomina mi trochę utwory irlandzkiego chóru Anúna (btw, zespół miał z nim do czynienia, ale nie wiem dokładnie co tam się działo). Ano fajne imię! :-D Share this post Link to post Share on other sites
Sami 3171 Posted November 30, 2015 Album Arstidir + Annie wychodzi w lutym, trasa w marcu, tylko szkoda, że Holenderska trasa. A europejska gdzie? Jeśli się pojawią w Polsce i nie będzie to kosztować złotych gór, to pewnie się wybiorę :) [video=youtube] 1 Share this post Link to post Share on other sites
PaulaEija 1628 Posted November 30, 2015 Po ostatnim koncercie The Gentle Storm doszłam do etapu, że na Anneke zawsze pójdę. Zbankrutuję, ale pójdę. xD A po tym fragmencie stwierdzam, że muszę przesłuchać więcej piosenek tego zespołu. Jak wszystko brzmi tak dobrze, to tym bardziej chcę dla nich zbankrutować. ♥ EDIT: Brzmi tak dobrze. No to już jestem biedna. xD 3 Share this post Link to post Share on other sites
hietAla 1514 Posted March 28, 2018 Pojawił się singiel promujący nowy krążek zespołu, ktory zatytułowany będzie "Nivalis". Jest to imię pochodzenia łacińskiego, które oznacza śnieg i którym określa się zwierzęta i rośliny, które są w stanie przetrwać na mroźnej północy. Singiel jest zarazem otwieraczem albumu, który zostanie wydany 22 czerwca. Enjoy! :) [video=youtube] Share this post Link to post Share on other sites
DarkMoonlight 7 Posted April 19, 2018 Przepiękny jest ten singiel. Tak wspaniale się rozwija. Czekam na ich płytę, bo wiem, że będzie piękna. Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted April 19, 2018 Popieram, popieram mocno relaksacyjne granie o b "wiernej" muzycznej strukturze- czekam na płytę:) Share this post Link to post Share on other sites
DarkMoonlight 7 Posted May 23, 2018 Ale już drugi singiel aż tak mną nie wstrząsnął. Po prostu ładna, popowa piosenka. Share this post Link to post Share on other sites