beatag60 2263 Posted September 11, 2016 Helo? czemu nie możesz? zastrzeżony? zapytaj mistrza?:) Share this post Link to post Share on other sites
PaulaEija 1628 Posted September 11, 2016 U mnie w domu zawsze się robi leczo z cukinii - a że cukinii zawsze dziadek wyhoduje dużo (a nawet za dużo), to jest w nim więcej tej cukinii niż czegokolwiek innego. Oprócz niej na pewno pomidory i kiełbasa śląska, ale co jeszcze to nie wiem. Mój poziom gotowania to nadal Susan Mayer. :D Ale w smaku jest cudowne i już babci mówiłam, żeby mi zrobiła w słoiki na studia. :D 1 Share this post Link to post Share on other sites
Cassiopea 80 Posted September 15, 2016 Cukinia ♥ Najwspanialsze sezonowe warzywo, z którego można zrobić WSZYSTKO - leczo bez cukinii dla mnie może nie istnieć, ale jeśli masz nadmiary i cukinia w wersji duszonej Ci się znudzi polecam wypróbować brownie z cukinii, placuszki warzywne z cukinii, które można przygotować na milion sposobów, z każdym warzywem, które się znajdzie pod ręką, lub klasycznie, a'la ziemniaczane i cukinia nadziewana ♥ Oprócz tego słyszałam o krojeniu specjalną obieraczką cukinii we wstążki i przygotowywanie surowego "makaronu" - jeszcze nie miałam odwagi czegoś takiego zmajstrować - jeśli ktoś z Was próbował, chętnie wybadam opinie :D A co do hodowania zbyt dużej ilości cukinii, myślę, że to taka dziadkowa przypadłość jest. Mój śp dziadek potrafił wyprodukować cukinię wielkości maczugi, co niejednemu dresowi zamiast kija baseballowego lepiej by służyła, ważące tyle, ile 5 sklepowych. I nikt nie wie, jak dziadziuś to robił... Po prostu #justthegrandpa'sthings :P 5 Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted September 16, 2016 O tak, cukinia bardzo dobra jest:) Znam jeszcze dżem i keczup z cukinii i robię nadziewaną identycznym farszem jak gołąbki plus sos pomidorowy- pycha! Share this post Link to post Share on other sites
PaulaEija 1628 Posted September 16, 2016 A co do hodowania zbyt dużej ilości cukinii, myślę, że to taka dziadkowa przypadłość jest. Mój śp dziadek potrafił wyprodukować cukinię wielkości maczugi, co niejednemu dresowi zamiast kija baseballowego lepiej by służyła, ważące tyle, ile 5 sklepowych. I nikt nie wie, jak dziadziuś to robił... Po prostu #justthegrandpa'sthings :P Mój robi dokładnie tak samo. :D Ostatnio były 70-centymetrowe... Ale to podobno dlatego, że są za późno zrywane (tzn. ścinane, ale to źle brzmi), one rosną i rosną. ;) Share this post Link to post Share on other sites
Cassiopea 80 Posted October 7, 2016 Znam jeszcze dżem i keczup z cukinii i robię nadziewaną identycznym farszem jak plugołąbki s sos pomidorowy- pycha! Nadziewaną też znam, nawet robię podobną, natomiast dżem i keczup? Obiło mi się o uszy, ale nie mam sprawdzonego przepisu, jeśli zechcesz się podzielić, byłabym wniebowzięta :) Tyle było o cukinii, a teraz zaczął się owocny sezon dyniowy! Właściwie dynia i cukinia to jedna roślinna "rodzina", są bardzo blisko spokrewnione. I obie podobnie wszechstronne ;) Macie jakieś ciekawe, wypróbowane przepisy z dynią w roli głównej? Ulubione odmiany? Ja do tej pory nie byłam przekonana do dyni, ale przełamałam się i zaczęłam odważniej atakować ją przyprawami - warto było Mam na koncie dżem z dyni, jabłka w cieście z dynią, zupę z dyni na słodko z jabłkami bakaliami, pomarańczą i ogólnie wszystkim (tu przepisu nie ma sensu linkować, bo żeby wyszło dobre z tego, co wisi w internecie, trzeba było go mocno ulepszyć, w efekcie mam już swój własny przepis :P). Póki co operuję tylko na hokkaido, która jest raczej nijaka, ale poluję na piżmową i makaronową. A na etapie planowania mam "zdrowy"* chlebek dyniowy na słodko - jeśli ktoś dysponuje jakimś sprawdzonym przepisem, nie pogardzę :) 1 Share this post Link to post Share on other sites
hietAla 1514 Posted November 26, 2016 Czy ktoś z Was miał okazję próbować angielskiego puddingu przygotowywanego na Boże Narodzenie? :) Zawsze ciekawiła mnie ta potrawa i w tym roku postanowiłam ją zrobić. Zostały mi jeszcze 2 godziny gotowania i wrzucam go na miesiąc do lodówki (w wersji tradycyjnej pudding na Święta przygotowuje się rok wcześniej!). Jestem strasznie ciekawa efektu końcowego ;) Share this post Link to post Share on other sites
Naditiani91 39 Posted November 26, 2016 @"hietAla" Ja bym się bała zjeść coś przygotowanego rok wcześniej, tym bardziej jak jest to z mleka :PNapiszę to czego nie lubię, bo to jest raczej łatwiejsze... Od dzieciństwa nie lubię pomidorów, w zasadzie nie lubię, to za mało powiedziane, ja ich po prostu nienawidzę... Brzydzi mnie ich wygląd, zapach i sam smak, po prostu są wodniste i kwaśne i zbiera mi się po nich na wymioty :( Share this post Link to post Share on other sites
Nightfall 809 Posted November 30, 2016 Ostatnio piekę słone tarty, są pyszne i nie jest to zasługą moich umiejętności, tylko dobrych składników, z których się je robi. Dziś mam z brokułami, papryką i różnymi rodzajami serów. Smuci mnie jedynie, że pieczenie ich drogo wychodzi ;( Share this post Link to post Share on other sites
PaulaEija 1628 Posted November 30, 2016 Ja ostatnio musiałam się nauczyć gotować (a przynajmniej uświadomić sobie, że coś jednak umiem i to wykorzystywać w życiu). I tak okazało się, że umiem robić makaron/ryż z warzywami na patelni, naleśniki ze wszystkim, a nawet kotlety i kurczaka. :D Dobrze, że nie mam piekarnika w mieszkaniu, bo jeszcze bym zaczęła piec ciasta. xD 3 Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted July 13, 2017 Goszcząc u przyjaciółki w Warszawie jadłam przepyszna sałatkę z pieczonym burakiem: plastry pieczonego buraka, pokruszony wędzony biały ser, rukola, polane/pokropione sosem balsamicznym i posypane prażonymi ziarnami dyni- przepyszne:) Share this post Link to post Share on other sites
Nightfall 809 Posted July 24, 2017 Upiekłam pyszne brownie i jestem zadowolona :) 1 Share this post Link to post Share on other sites