beatag60 2263 Posted May 22, 2013 Grupa powstała w 1969 roku, uważana za jedną z prekursorów heavy metalu. Jedna z ich najpiękniejszych ballad uznana za jedną z największych w historii rocka: [video=youtube]http://www.youtube.com/watch?v=JLZMMk8KZSU Wątek otwieram na cześć zmarłego Trevora Bolder, basisty i wokalisty zespołu. Share this post Link to post Share on other sites
Pablito 1169 Posted May 22, 2013 świetne upamiętnienie Trevora Beatko Share this post Link to post Share on other sites
PaulaEija 1628 Posted July 3, 2013 Moja historia z Uriah Heep rozpoczęła się, kiedy tata wyciągnął pewnego dnia ich kompilację Still 'Eavy, Still Proud, same nagrania koncertowe. Za pierwszym razem urzekło mnie słynne Lady in Black, a teraz, gdy do nich wracam, chyba najbardziej trafiają do mnie pod względem muzycznym Blood Red Roses, Gypsy. O July Morning jakoś zapomniałam, może dlatego, że... w sumie, nie wiem, dlaczego. Może dlatego, że za każdym razem, kiedy ich sobie włączałam, miałam ochotę posłuchać czegoś szybkiego. A głos Trevora chyba najbardziej odpowiada mi w Mr Majestic, szczególnie w tym pierwszym refrenie - ...Now I guess what's done is done. Share this post Link to post Share on other sites
Maciek 1188 Posted June 7, 2015 Słucham w zasadzie od... zawsze. :D Masa świetnych utworów, znakomite chórki, harmonie wokalne, które są znakiem firmowym zespołu. Praktycznie pierwszy zespół, który w hard'n'heavy zrobił taką "wokalność". Plus kultowe organy hammonda. Grają od 46 lat, organizują kolejne światowe trasy, nagrywają nowe płyty, robią swoje, nie oglądają się na mody. Nie ma ich w mediach, ale fani rocka ich znają. Chciałbym, żeby Nightwish też taką drogą szedł i w takim wieku jeszcze grał i objeżdżał glob. Bernie Shaw, który jest wokalistą Uriah Heep od niemal 30 lat (od 1986 roku), jest szóstym wokalistą grupy, tak szóstym :D. To też przykład na to, że mimo licznych zmian za mikrofonem, zespół gra, ma się dobrze i z tym ostatnim głosem może trwać przez dekady. Chociaż oczywiście są tacy, którzy nie uznają twórczości UH innej niż z Davidem Byronem (piewszym wokalistą, 1969-76, coś jak Tarja w NW) Esencjonalny Heepowy strzał. :) [video=youtube] Share this post Link to post Share on other sites
Maciek 1188 Posted August 19, 2015 Uriah Heep na dwóch koncertach w Polsce. :) Share this post Link to post Share on other sites