beatag60 2263 Posted April 24, 2013 Powiedzcie mi proszę: jaka w waszych kręgach obchodzone jest bierzmowanie? Czy jest jakieś spotkanie rodzinne, zastawione stoły, prezenty? Share this post Link to post Share on other sites
Pablito 1169 Posted April 24, 2013 Hmm ja jak miałem bierzmowanie ,to nie robiłem wystawnej imprezy ,po prostu zaprosiłem mojego świadka do siebie na kawę i ciacho ,a jeśli chodzi o prezenty to dostałem od światka ksiażkę o kosmosie Share this post Link to post Share on other sites
Freyja 228 Posted April 24, 2013 U mnie małe spotkanie rodzinne było po, trochę symbolicznych prezentów i tyle. Komunia była nieco huczniejsza, ale bez przesady. Generalnie po bierzmowaniu się "nawróciłam" :devil: i miałam od tamtej pory serdecznie dość chodzenia na jakiekolwiek obrządki, czy tam co "kościelne". Hail! :P Share this post Link to post Share on other sites
Pablito 1169 Posted April 24, 2013 Jeśli chodzi o Nawrócenie:devil: to mi się odechcialo po tym co zrobiono z JP2 Share this post Link to post Share on other sites
Ancient 322 Posted April 24, 2013 Ja podobnie jak Pablito. Świadek przyszedł, posiedzieliśmy trochę, pojedliśmy ciastek, nic szczególnego. A dziś nie interesują obrządki kościoła i inne święta. Mam swoje pomysły i zasady :) Share this post Link to post Share on other sites
Guest Morderczyni Posted April 24, 2013 Pablito, nowożytnosć. Bierzmowanie? Rodzina i świadkowie na obiedzie. Share this post Link to post Share on other sites
Pablito 1169 Posted April 24, 2013 Współczuje Morderco ,ja zastosowałem luzną formę spotkanie po Bierzmie Share this post Link to post Share on other sites
Guest Morderczyni Posted April 24, 2013 Przerobiłam 4 zagadnienia. Jeszcze tylko 6. Share this post Link to post Share on other sites
Pablito 1169 Posted April 24, 2013 może dokładnie ,jaki masz temat podaj chociaż 2 Share this post Link to post Share on other sites
Guest Morderczyni Posted April 24, 2013 Cała druga klasa. - odkrycia geograficzne (główne podróże, skutki odkryć - nowe zjawiska gospodarcze i ich konsekwencje) - reformacja w Europie (przyczyny, kierunki, zasady, wpływy, konsekwencje) - rywalizacja o hegemonię w Europie XVI w. - Polska w XVI w. (zagadnienia gospodarcze, polityka wewnętrzna i zagraniczna Jagiellonów, ruch egzekucyjny, pierwsze wolne elekcje) - Europa w XVII w. - wojna 30-letnia, rewolucja w Anglii, absolutyzm francuski - wojny Rzeczypospolitej w XVII w. - rewolucja amerykańska, rewolucja francuska w XVIII w. - cechy i przykłady architektury renesansowej i barokowej - Polska w XVIII w. - od czasów saskich do czasów napoleońskich Share this post Link to post Share on other sites
Pablito 1169 Posted April 24, 2013 ło kurde ciężkie tematy ja na maturze pisemnej miałem podobne i gdyby nie ściąga to bym polegl Share this post Link to post Share on other sites
Guest Morderczyni Posted April 24, 2013 Z ostatniego tydzień temu miałam sprawdzian, więc tylko przeczytam podręcznik. Share this post Link to post Share on other sites
Pablito 1169 Posted April 24, 2013 ogólnie lubię historię ale niektóre okresy mnie dobijają Share this post Link to post Share on other sites
Guest Morderczyni Posted April 24, 2013 Mnie też. A podobno w przyszłym roku zdaję maturę z historii. Podstawę. Share this post Link to post Share on other sites
Pablito 1169 Posted April 24, 2013 no to witaj w klubie też historie zdawałem,na ustnej miałem małą podstawkę i nie wierzę że to był przypadek Share this post Link to post Share on other sites
Guest Simo Posted April 24, 2013 Oczywiście zagłosowałam. Dziwi mnie jedynie to, że jak to są niemieckie nagrody, to jak tam może nie być Rammsteina? Dokładnie nad tym samym się zastanawiam. Piszę tutaj co by nie offtopować poza pogadalnią. Share this post Link to post Share on other sites
Guest Morderczyni Posted April 24, 2013 Koniec przerwy. Wracam do powtarzania. Pablito, masz jakiś sposób ma zapamietanie dat? Share this post Link to post Share on other sites
Guest Simo Posted April 24, 2013 Ktoś się uczy historii ? Naucz się za mnie na sprawdzian na jutro xDDD Share this post Link to post Share on other sites
Guest Morderczyni Posted April 24, 2013 Szymek, ja mam próbną maturę dla drugich klas. Share this post Link to post Share on other sites
Pablito 1169 Posted April 24, 2013 Najlepszy pomysł na zapamiętanie dat to kojarzenie ich z Wydarzeniami Share this post Link to post Share on other sites
Guest Morderczyni Posted April 24, 2013 Dzięki, wypróbuję. Jedną pamietętam przez moją datę urodzin. I gilotynę. Share this post Link to post Share on other sites
Pablito 1169 Posted April 24, 2013 o widzisz ,dobry system,ja np jeśli chodzi o daty bitew kampanii wrześniowej nuciłem 30:1 Sabatonu i zawsze pamiętałem Share this post Link to post Share on other sites
Guest Simo Posted April 24, 2013 A to ja własnie słucham Sabatonu ucząc się o II wś - wszystko łatwiej wchodzi do mojego zakutego łba xd Dużo mnie na tym forum ... W sensie... Jestem tutaj sam :O Share this post Link to post Share on other sites
Maggie 338 Posted April 24, 2013 @Pablito 40:1, a nie 30:1... @TheEscapist pojawiłam się i ja, a reszta pewnie śpi ;) Share this post Link to post Share on other sites
Guest Simo Posted April 24, 2013 Zniszczyłaś moją arkadię ... Share this post Link to post Share on other sites