Gabrysia Wilk 31 Posted May 31, 2017 Takiego tematu tu jeszcze nie było. No właśnie, jaki jest Wasz stosunek do poezji śpiewanej? Ja, szczerze mówiąc, nic do niej nie mam, a poza tym jest raczej dla mnie obojętna. Nie jestem nią bombardowana przez moich znajomych czy rodziców, więc nawet nie miałam okazji głębiej poznać tego gatunku. Tylko dzisiaj przy śniadaniu mama włączyła coś z poezji śpiewanej. Share this post Link to post Share on other sites
beatag60 2263 Posted June 1, 2017 Nie należy do moich ulubionych ale mam tu swoich faworytów. Marek Grechuta, Grzegorz Turnau , Michał Bajor, Andrzej Sikorowski i wielu innych, żeby nie zanudzać -to bardzo ciekawe glosy do takich wykonań. Apropo zagranicznych wykonawców trudno nie wspomnieć o Bułacie Okudżawa, Włodzimierzu Wysockim czy Nicku Cave. Bardzo lubię polskie interpretacje niektórych utworów powyższych wykonawców- świetne teksty- i takie przytoczę: [video=youtube] [video=youtube] [video=youtube] Share this post Link to post Share on other sites
PaulaEija 1628 Posted June 2, 2017 Ja raczej nie przepadam za znaczną częścią tego gatunku w klasycznym rozumieniu, ale śpiewanie poezji niekoniecznie na modłę Kaczmarka czy Bajora jak najbardziej mnie przekonuje. Na przykład ostatnio doświadczyłam czegoś takiego: [video=youtube] ♥ ♥ ♥ Share this post Link to post Share on other sites