SatuDreamer 65 Posted May 17, 2017 Dead Can Dance to brytyjsko-australijska grupa muzyczna, którą zdefiniować można jako world music z wpływami nurtów takich jak ethereal i ambient. Dead Can Dance tworzą Lisa Gerard oraz Brendan Perry, oboje artystów tworzy również solowo. Warto wspomnieć również o tym, że Lisa była nominowana wraz z Hansem Zimmerem do Oscara za muzykę do filmu Gladiator :D! Grupa na koncie ma dziesięć albumów studyjnych oraz dwa koncertowe. Są tu fani ich twórczości :)? 1 Share this post Link to post Share on other sites
Maciek 1188 Posted May 18, 2017 Świetny, w niektórych kręgach wręcz kultowy, zespół łączący darkwave z world music, choć mało kto wie, że debiutancka płyta DCD jest utrzymana w stylu post-punku. Nie wszystko łykam, zresztą nie wszystko znam. Najbardziej lubię album Anastasis z 2012 roku, chyba najbliższy gotycko-darkwave'owej stylistyce. Taka ciekawostka a propos Nightwisha a DCD. ;) 1 Share this post Link to post Share on other sites
SatuDreamer 65 Posted July 26, 2017 Nie wiedziałam, że Lisa jest jedną z ulubionych wokalistek Tuomasa :D Ciekawi mnie to czy twórczość DCD w jakiś sposób inspiruje Tuo :) Jak nam wszystkim wiadomo Lisa i Brendan oprócz Dead Can Dance działają również solowo. Ostatnio mam fazę na kawałki z solowego albumu Brendana zatytułowanego Ark. Śledzicie solowe poczynania Perry'ego i Gerrard? Share this post Link to post Share on other sites