Piotrek 121 Posted September 14, 2015 Dwa zespoły w jednym wątku bo są ze sobą mocno związane :) Negura Bunget to rumuński zespół założony w 1994 roku i grający black metal z elementami folku i progu oraz całą masą klimatu. Teksty są niemal wyłącznie po rumuńsku, a perkusista Nergu tak wyjaśnił w 2004 roku sens nazwy: Negură Bunget to czarna mgła wyłaniająca się z głębokiego ciemnego gęstego lasu. Nazwa stara się zobrazować atmosferę, zarówno muzyczną jak i duchową, jaką chcemy stworzyć w naszej twórczości. Ma ona także znaczenie ezoteryczne- opisuje nie dającą się wyrazić słowami część naszej ideologii. Poza tym te dwa słowa pochodzą z najstarszej, trackiej, warstwy języka rumuńskiego gdyż lokalna historia i duchowość to coś, co dla nas jako zespołu jest bardzo ważne. W 2009 roku część muzyków odeszła z Negura Bunget ze względu na różnice twórcze i założyła zespół Dordeduh. Dyskografia: NB: https://en.wikipedia.org/wiki/Negur%C4%83_Bunget#Discography Dordeduh jak na razie wydał jeden krążek: Dar de duh (2012) Na razie przesłuchałem tylko cześć ww dyskografii, ale to co już usłyszałem bardzo mi się spodobało. Klika utworów: Negura Bunget: "Cunoașterea Tăcută" "Jar" (instrumental w ambientowym klimacie) "Nametenie" Dordeduh: "Jind De Tronuri" Share this post Link to post Share on other sites