hietAla 1514 Posted May 8, 2015 Elvenking to folk/power metalowy zespół pochodzący z Włoch. Do tej pory zostało wydane demo, singiel i 8 albumów studyjnych. Inspiracją dla członków zespołu jest wiele gatunków muzycznych - metal, folk, hard rock, pop, rock progresywny i muzyka klasyczna. Teksty piosenek nawiązują do tematyki fantasy, folkloru, pogaństwa (głównie na początku i na końcu twórczości), emocji, utraconej miłości. [video=youtube] [video=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=fzuXVH7FrWg [video=youtube] Co myślicie o ich twórczości? Słyszeliście wcześniej o tym zespole? Jeszcze nie zdążyłam zapoznać się z całą twórczością, ale to, co usłyszałam już mnie do nich przekonało. Przede wszystkim moją uwagę na ten zespół zwróciła gitara i ta folkowa nuta. Wokal jest dokładnie taki, jak lubię, w muzyce czuć power. Czego chcieć więcej ;) Na moje ucho zespół jest podobny do Stratovariusa, Rhapsody of Fire i Blind Guardian. (Ok, przyznaję się, że nazwa też zwróciła moją uwagę, bo przecież Thranduil to Elvenking :D) Share this post Link to post Share on other sites