PaulaEija 1628 Posted November 29, 2014 Nie znalazłam tego tematu, a szkoda. Ciocia Wikipedia: Gabriela Kulka (ur. 1979 w Warszawie) – polska pianistka, wokalistka i autorka tekstów, znana jako Gaba Kulka. [...] Styl, który prezentuje, to połączenie jazzu, rocka, poezji śpiewanej oraz brzmień musicalowych i teatralnych. Sama wokalistka nazywa swoją muzykę progresywnym popem. We wszystkich utworach wykorzystywany jest fortepian. W swojej twórczości inspiruje się głównie muzyką Kate Bush oraz Tori Amos i do tych wykonawczyń jest często porównywana. Dotąd wydała już: Out (2006/2009), Hat, Meet Rabbit (2009), Wersje (2013) i niedawno The Escapist (2014). Właśnie jeździ z trasą po Polsce - w piątek idę na koncert w Opolu. ♥ Świetne teksty, kreatywne, tak samo jak i muzyka, wg mnie. Polecam każdemu, kto lubi eksperymenty muzyczne (bo np. moja mama nie może jej strawić - dla niej to zbyt... chaotyczne chyba). A co Wy o niej sądzicie? :) Share this post Link to post Share on other sites
Evi 1960 Posted November 29, 2014 Bardzo lubię. Podobnie jak Marię Peszek i Melę Koteluk. Ale to taki bardzo specyficzny obszar muzyki, nie każdemu pasuje. Brakuje mi takich artystów. Problem jest taki, że ciężko im się jakoś bardziej wybić i o wielu po prostu nie mamy szans usłyszeć. Taki przekaz nie trafia do mas. Teksty zazwyczaj są albo zbyt ciężkie, albo zbyt kontrowersyjne by trafiły do przeciętnego odbiorcy... To samo tyczy się muzyki - to nie jest popularne, więc i słabo się sprzedaje... Share this post Link to post Share on other sites