hietAla 1514 Posted September 2, 2015 No nie wierzę, że nikt wcześniej nie założył tego wątku :P Ensiferum (z łac. ensiferum, oznaczające „dzierżący miecz”) - fiński zespół folk metalowy, założony w 1995 w Helsinkach. Do ten pory zespół wydał 6 albumów studyjnych. Obecny skład zespołu: Petri Lindroos – wokal, gitara (od 2004) Markus Toivonen – gitara, wokal (od 1995) Sami Hinkka – gitara basowa, wokal (od 2004) Janne Parviainen – perkusja (od 2005) Emmi Silvennoinen – instrumenty klawiszowe, wokal (od 2007) [video=youtube] [video=youtube] [video=youtube] [video=youtube] 1 Share this post Link to post Share on other sites
Maciek 1188 Posted September 2, 2015 Lubię Ensiferum. Najbardziej mi się podoba album Unsung Heroes. Ostatni 17-minutowy kawałek to już w ogóle progresywny szał. Chociaż moim zdaniem najbardziej zaskakujacym numerem w ich karierze jest "Stone Cold Metal" z From Afar. Jeśli fiński zespół folk-metalowy robi kawałek w stylu country'n'western z bandżo i muzyką jak ze Spaghetti Westernów, to wiedz, że coś się dzieje. :D Bardzo charakterystyczny styl. Dużo wpływów viking metalu, w linii prostej od Bathory z początku lat 90-tych. Melodeathu też nie brakuje, grupa eksperymentuje też tu i ówdzie z różnymi gatunkami. Najnowszy album mnie rozczarował, brakuje mi otwartości muzycznej z dwóch wcześniejszych krążków. Share this post Link to post Share on other sites